Utförsäkring från a-kassan och femtio plus
Många människor känner stor oro för att bli utförsäkrade från a-kassan. Näringsdepartementet har också utgett ett löfte om att bevaka frågan.
Mellan 1996 och 1998 har antalet utförsäkrade ökat från 7.948 till 9.963. A-kassornas samorganisation varnar nu för att antalet utförsäkrade riskerar att fördubblas under 1999 till 20.000. Bakgrunden är att volymkraven i de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna har slopats. En bieffekt av satsning på högre kvalité på de s.k. åtgärderna medför att många istället riskerar att utförsäkras.
Utförsäkring slår hårt på individen. När a-kasseersättningen upphör måste den arbetslöse söka socialhjälp och därigenom, p.g.a. socialbestämmelserna, göra sig av med tillgångar som hus, bil, lägenhet m.m. som man tidigare i sitt arbetsliv sparat ihop till.
Trots att arbetsmarknaden nu erbjuder flera nya jobb så stämmer inte jobbprofilen med sökandeprofilen hos många arbetssökande. Dessa arbets- sökande uppbär ofta sin sista ersättningsperiod vid arbetsförmedlingen. Får de inte en praktikplats, där arbetsgivaren garanterat någon form av anställning, återstår utförsäkring. Därefter hänvisas till socialbidrag, vilket drabbar redan hårt ansträngda kommuner.
Många som är över 50 år har svårt att få någon som helst hjälp via arbets- förmedlingen. Det har blivit svårare med de förändringar som infördes 98/99. Att efter 50 eller 60 års ålder vara utlämnad till socialbidragsberoende är förnedrande, när man har arbetat hårt i kanske 30-40 år. En snabb utredning för att få fram förslag, som hjälper äldre arbetssökande specifikt, behöver göras. Tidigare fanns det s.k. tillfälliga avgångsvederlaget, som kanske inte var helt bra, men som var den enda räddningsplankan för dessa ålders- grupper, som är åldersdiskriminerade på arbetsmarknaden.
Med Miljöpartiets förslag om införandet av en ekonomisk grundtrygghet för alla skulle problemet inte uppstå eftersom ett sådant system också är en sorts utförsäkringsgaranti. Detta är i linje med Miljöpartiets idé om solidaritet med människor i vårt eget land och med vår grundsyn om att människan är aktiv och skapande och vill och kan ta ansvar.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utförsäkringsgaranti för de arbetslösa,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en snabb utredning om förslag till hjälp för äldre arbetssökande.
Stockholm den 4 oktober 1999
Barbro Feltzing (mp)