I Värmland och då särskilt på den värmländska landsbygden är arbets- lösheten mycket hög. För att leva upp till att "Hela Sverige ska leva" behövs det fler arbetstillfällen i glesbygden. Samtidigt finns starka skäl att öka aktiviteten i skogsbruket som i dag inom flera områden är bekymmersamt låg. Det ökande intresset för certifiering av skogsbruket innebär samtidigt nya kompetenskrav på skogens aktörer. Sedan flera år driver Skogsvårdsstyrelsen och LAN olika arbetsmarknadsprojekt tillsammans. Genom projekten skapas en meningsfull sysselsättning med efterfrågat resultat.
Genom erfarenheter från de stora samarbetsprojekten vet vi att det hos många arbetslösa finns en mycket stor och stark drivkraft till att hitta en framtida försörjning på hemmaorten. Vad som behövs är en samlande kraft som ger en starttrygghet och som bygger upp kunskap, kontaktnät och fram- tidstro för att få till nya arbetstillfällen på hemorten.
Den samlande kraften inom detta område är Gröna Jobb! I en treårig anställning kombineras arbete och utbildning med syfte att dels starta nya små lokala företag inom skogsbruket och inom turistnäringen, dels erbjuda välutbildad arbetskraft till redan etablerade företag. Några exempel på arbetsuppgifter inom projektet är skogsvård såsom röjning, plantering och bränning, naturvård som åtgärder längs vattendrag och biotopvård, kultur- miljövård som vård av forn- och kulturlämningar samt skyltning, turism som anläggning av leder, rastplatser, skyltning och fiske.
Genom Gröna Jobb skapas arbetstillfällen på orter där människor i dag bor och kan på så sätt bidra till att bromsa avfolkningen av landsbygden. Gröna Jobb innebär ingen konkurrens med i dag etablerad verksamhet och har goda möjligheter att bilda skola för hela landet.
Grundtanken i Gröna Jobb är att den anställde aktivt stimuleras genom ut- bildning och mentorskap till att etablera egen verksamhet utanför sin tjänst i projektet eller utvecklas så att han eller hon efterfrågas av annan arbets- givare. Genom Gröna Jobb kommer även en rad åtgärder att utföras inom såväl skogsvård som miljövård vilket kommer att förbättra tillståndet i de värmländska skogarna, samtidigt som förutsättningarna för att klara den biologiska mångfalden och kulturmiljöerna ökar. Skogsbruk är en mycket långsiktig näring, varför insatser inom skogsvård är av stor samhällsnytta.
Gröna Jobb-projekt kommer att skapa arbetstillfällen i glesbygden där i dag arbetslösheten är hög och möjligheterna till nya arbetstillfällen är starkt begränsade. Projektet genererar såväl sociala som ekonomiska vinster för samhället, samtidigt som insatserna innebär stor nytta för samhället och kommer allmänheten till godo. Erfarenheterna från Gröna Jobb är direkt överförbara till andra län med liknade struktur och därför ser vi det som viktigt att stöd kan erhållas så att en försöksverksamhet med Gröna Jobb kan komma igång i Värmland.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stöd till försöksverksamheten Gröna Jobb i Värmland.
Stockholm den 5 oktober 1999
Lisbeth Staaf-Igelström (s)
Torgny Danielsson (s)
Ann-Kristine Johansson (s)
Jarl Lander (s)
Marina Pettersson (s)