Det lokala arbetsmiljöarbetet har på många arbetsplatser genom samlade aktioner från samhället, arbetsgivare och lokala skyddsombud, radikalt förändrat situationen i arbetslivet. Under 1970- och 80-talet kunde många tunga, monotona och farliga arbetsmoment förändras genom skyddsombudspåtalanden och partsgemensamma ställningstaganden om förändring. Ohälsotalet kopplat till dålig arbetsmiljö kom i dagen, samtidigt som en offensiv förändringsprocess startade.
Under 1993 förändrades situationen drastiskt. Regelskärpningen i arbets- skadeförsäkringen och borttagandet av den särskilda arbetsskadesjukpen- ningen kopplat till försämringar och sedan borttagande av statsbidragen till företagshälsovården, bromsade upp det lokala arbetsmiljöarbetet.
Fackliga organisationer har under tiden sedan mitten av 1990-talet kunnat se hur arbetsmiljöproblemen nu återuppstår. Gamla arbetsmiljöproblem kopplade till industrisamhället kompletteras nu av informationssamhällets nya problem med stress, utbrändhet och förslitningsskador. Det nya sam- hället kan sägas leva med dubbla arbetsmiljöproblem. Landets försäkrings- kassor konstaterar att graden av sjuklighet och komplexiteten har ökat bland de sjukskrivna. Detta förhållande vidimeras också av lokala fackligt aktiva och ses som ett resultat av utvecklingen inom arbetsmiljöområdet.
Frågan om arbetsmiljö är inte en enskild angelägenhet för arbetsmark- nadens parter, eftersom kostnaden för dålig arbetsmiljö till slut drabbar samhället som helhet i form av sjukskrivningar och förtidspensioneringar.
Samhällets formella stöd till det lokala arbetsmiljöarbetet föreligger genom befintlig lagstiftning. Lokala fackliga skydds- och arbetsplatsombud saknar dock idag viktiga incitament för att aktivt kunna driva frågan om förbättrad arbetsmiljö.
För att förhindra och förebygga ohälsa kopplad till arbetslivet bör rege- ringen ta initiativ till att återskapa drivkraften i det lokala arbetsmiljöarbetet. En översyn av nuvarande lagstiftning bör därför ske för att möjliggöra förutsättningarna för bra arbetsmiljöer och härigenom minskat mänskligt lidande samt minskade framtida kostnader.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en översyn av arbetsmiljölagstift- ningen.
Stockholm den 29 september 1999
Göte Wahlström (s)
Carina Hägg (s)