En viktig uppgift är att lyckas bättre med integrationen av människor med utländsk härkomst i det svenska samhället. Olika modeller har prövats med varierande framgång. Kostnaderna för kommunerna är höga och det mänskliga lidandet får inte underskattas. Invandrarkvinnor behandlas tyvärr speciellt illa vid försök till inträde på den svenska arbetsmarknaden. Det är viktigt att vända denna trend, så att invandrarkvinnan ses som en resurs till arbetsmarknaden.
Språkkunskaperna är en naturlig kompetens som på ett bättre sätt måste tas till vara. Medan IT-samhället håller på att explodera och redan nått flera utvecklingsländer finns brister i kommunikationen. Invandrarkvinnors språk- kunskaper kan användas på flera sätt. Ett område är teknik för support. Hemsidor kan tillverkas på hemspråk för att marknadsföra olika företag. Telia har behov av marknadsföring för att informera om Telias tjänster på eget hemspråk. Invandrarkvinnor har kännedom om kulturell mångfald. Backup kan ges till kommunväxlar, SOS-centraler, tolkservice m m.
Hämmande regelsystem
Regelsystem verkar idag i flera fall hämmande. Rehabåtgärder med stöd av försäkringskassan för utbildning till annat yrke eller inriktning kan endast ske om den sjukskrivne ej är arbetslös. Är den sjukskrivne arbetslös kan endast förberedande motivationshöjande åtgärder komma i fråga. För att brygga över mellan försäkringskassan och arbetsförmedlingen/AMI för utsatta grupper - som t ex invandrarkvinnor - och för att få en obruten rehabkedja, borde försäkringskassans samverkanspengar kunna användas. Detta sker ej fullt ut, utan mycket av dessa pengar betalas tillbaka till statskassan, fast de skulle kunna ge gott resultat för dessa grupper.
Samhall resurs, ett dotterbolag ägt av Samhall, arbetar med beteende- vetande. Sampop är ett program som Samhall tagit fram. Med för- och efterkalkyl upptäcks snabbt att en åtgärd är lönsam. Det har visat sig lönsamt att satsa på människor. Som positivt exempel för förslagen att skapa möjlig- heter för personer med utländsk härkomst att nå inträde i arbetslivet om- nämns företaget Byggsoft representerat på tio orter i Sverige. Tillsammans ser Byggsoft och Resurs möjligheter att presentera och genomföra utvecklingsprogram, som leder till en dramatisk förändring av förståelsen för hur man som individ kan förbättra sin situation och komma in i det svenska samhället.
Referensakademi
Ett flertal arbetslöshetsprojekt med målgruppen invandrare har visat att denna grupp trots sin gedigna yrkesutbildning har ytterst svårt att etablera sig på arbetsmarknaden. En orsak är i många fall en okunskap och en rädsla hos arbetsgivarna. Invandrarna saknar ofta referenser från den svenska arbetsmarknaden kopplat till utbildningsområde. Med en svensk referens skulle många arbetsgivare känna sig säkrare inför anställningsbeslutet. Ett sätt att möta detta problem är att bygga upp en referensakademi, där personer som gått kurser och inte fått arbete på grund av att de saknar referenser ges hjälp.
Målgruppen är här långtidsarbetslösa invandrare med en yrkesutbildning som bedöms vara gångbar på den svenska arbetsmarknaden men som har för låg IT-kunskap och saknar referenser. Ett sådant projekt verkar som en "dörröppnare" för att visa näringsliv och offentlig sektor på att det finns vinster med en mångkulturell verksamhet. Den svenska arbetsmarknaden får samtidigt ett tillskott av kompetens.
"Hackersförädling"
Ett ytterligare exempel benämns Hackersförädling. Elever som tröttnat på skolan i 7:an eller 8:an, men som är mycket duktiga på datorer, hamnar ibland vid sidan av arbetslivet. Företagare vågar inte anställa, eftersom datorarbetet inom företagen inte kan bygga på att testa sig fram. Dessa ungdomar behöver kunskap, ett stärkt självförtroende och framför allt livskunskap "att kunna växa". Genom att satsa på Hackersförädling bland ungdomar med utländsk härkomst, kan studenterna tillägna sig en livsstil som passar in i arbetslivet. Det handlar om att skapa en karriärväg för ungdomar med autodidakt kunskap. Strävan i denna typ av projekt måste vara att nå flickorna och få dem intresserade. Historiskt inom IT- världen finns inget typiskt manligt respektive kvinnligt yrke. Ändå kan man konstatera att de flesta tjänster innehas av män.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tillvaratagande av invandrarkvinnors språk- kunskaper inom IT-sektorn,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tillskapande av referensakademier,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om "Hackersförädling" bland ungdom med auto- didakt kunskap.1
Stockholm den 4 oktober 1999
Ulla-Britt Hagström (kd)
Birgitta Carlsson (c)
1 Yrkande 3 hänvisat till UbU.