Arbetsmarknadsfrågor berör alla människor på något sätt. För alla som drabbas av arbetslöshet är situationen svår. För dem som dessutom tillhör en utsatt grupp i samhället blir det extra bekymmersamt.
Fler undersökningar visar på högre arbetslöshetssiffror bland personer med
funktionshinder än för icke funktionshindrade.
I en aktuell undersökning inom ramen för projektet "Arbetsmarknad för unga med funktionshinder" ges en tydlig bild av arbetsmarknadssituationen för ungdomar med funktionshinder. Projektet drivs av ungdomsförbund inom handikapprörelsen och visar hur unga med funktionshinder diskrimineras och utestängs från arbetsmarknaden.
Av de funktionshindrade i undersökningen anser 64 % att de kan och vill ta ett arbete.
En förklaring till varför unga med funktionshinder inte ges tillträde till arbetsmarknaden är den höga grad av förtidspensioneringar inom denna grupp.
Många ungdomar förtidspensioneras på grund av sitt funktionshinder, många dessutom mot sin vilja. Detta trots att utveckling och ny teknik har ökat möjligheterna för funktionshindrade att vara yrkesaktiva.
Enligt undersökningen är förtidspensioneringen i gruppen 26-30 år 33 % medan den i gruppen 31-35 år ligger på 56 %.
Det är oacceptabelt att så många ungdomar med funktionshinder ställs utanför arbetslivet och det är en stor förlust för arbetslivet som inte får tillgång till deras kunskaper och erfarenheter.
Kraftfulla insatser behövs nu för att inte ännu en generation av funktions- hindrade ungdomar skall hänvisas till förtidspensionering i unga år, när de inget hellre vill än att få ett arbete.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av åtgärder för att unga med funktions- hinder skall bli delaktiga i arbetslivet.
Stockholm den 29 september 1999
Christina Nenes (s)
Nils-Erik Söderqvist (s)