Arbetet har en central plats i våra liv. Det ger oss möjlighet att utvecklas och att syssla med intressanta och engagerande uppgifter. Arbetet ger oss möjligheten till försörjning och att därigenom kunna förverkliga våra drömmar. Det är nu glädjande att efter ett antal år av hög arbetslöshet kunna se att arbetslösheten stadigt sjunker. Vi har lämnat lågkonjunkturen bakom oss och nu handlar debatten snarare om att det finns risk för överhettning och att vi börjar få arbetskraftsbrist. Det finns dock en grupp som fortfarande inte helt, trots att de har ett arbete, kan försörja sig på sin inkomst. Det handlar framför allt om de kvinnor som jobbar i branscher som kommun, landsting, handel, hotell och restaurang. Genom att arbetsgivarna inte ger heltidstjänster utan att många går på olika former av deltid leder till att försörjningen inte tryggas.
Antalet som har varit deltidsarbetande har enligt Delta, utredningen om deltidsarbeten, tillfälliga jobb och arbetslöshetsersättning, varit relativt konstant. Vad som däremot har ökat är andelen deltidsarbetslösa, det vill säga de som uppbär fyllnadsersättning från arbetslöshetskassa. Just den gruppen har tredubblats under den senaste tioårsperioden. Gruppen domineras helt av kvinnor.
För att förändra detta har regeringen och riksdagen på olika sätt försökt att öka trycket på arbetsgivarna. Exempel på detta är de förändringar i arbetsrätten som ger rättighet till mertid och övergången från vikariat till fasta tjänster. Orsaken till att arbetsgivarna väljer att tillsätta deltidstjänster är troligtvis att det underlättar deras arbetsplanering. Det är alltså så att den möjlighet som idag finns att få fyllnadsersättning innebär att staten går in och tryggar försörjningen för den enskilde när arbetsgivaren vill ha deltidstjänster av praktiska skäl. Eftersom staten bär den kostnaden leder det inte till att arbetsgivaren ändrar i sitt agerande. Det är naturligtvis så att många vill ha deltidstjänster av olika skäl, och då skall den möjligheten finnas. Problemet handlar främst som de ensamstående kvinnor som jobbar på ofrivillig deltid.
Deltautredningen föreslog att fyllnadsersättning endast skulle vara möjligt i ett år. Efter det året ställs arbetsgivaren i en definitiv valsituation, då det handlar om att erbjuda den anställde önskad tid eller att riskera att denne säger upp sig. Utredningen presenterar en lång rad med förslag till hur deltidsarbetslösa skall kunna få bättre möjligheter till stöd från olika parter såsom arbetslöshetskassa, fack och arbetsförmedling. Tanken är att få uppbackning i att finna en lösning i form av utökad arbetstid hos nuvarande arbetsgivare.
I det fortsatta arbetet med att få ner deltidsarbetslösheten är det viktigt att inte bara titta på hur man på olika sätt kan sätta press på arbetstagaren. Deltautredningen ger förslag som innebär att staten genom arbetstagaren förändrar arbetsgivarens agerande. Vi är inte helt övertygade om att det är rätt väg att gå. Vi tror att det behövs incitament för arbetsgivaren på ett mer direkt sätt. Ett alternativ som nämnts är att ha differentierade arbetsgivar- avgifter. Den högre arbetsgivaravgiften skulle kunna gå tillbaka till företaget i form av riktade medel för kompetensutveckling till de deltidsanställda.
Det viktiga är att inte lägga ansvaret för att förändra deltidsarbetslösheten enbart på arbetstagaren utan att finna direkta medel som riktar sig mot arbetsgivaren. Det är vår förhoppning att regeringen, när den nu bereder utredningens betänkande, beaktar även detta.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om deltidsarbeten.
Stockholm den 29 september 1999
Annika Nilsson (s)
Kent Härstedt (s)