Särskilda arbetsmarknadspolitiska åtgärder är nödvändiga insatser för att människor med arbetshandikapp ska bli delaktiga i arbetslivet. Arbetslösheten för personer med arbetshandikapp har i stort sett varit oförändrad mellan de första åtta månaderna åren 1998 och 1999. Samtidigt har arbetslösheten minskat på den reguljära marknaden.
Under första halvåret 1999 fick 35 procent av de personer med arbets- handikapp som fick arbete ett sådant med hjälp av lönebidrag (enligt regeringens prop. 1999/2000:1 utgiftsområde 14 ).
Omfattningen av de särskilda åtgärderna för arbetshandikappade har ökat kraftigt de senaste åren. Under det första halvåret 1999 fanns i genomsnitt 56.500 anställda per månad med lönebidrag. År 1997 var samma snitt 51.100 personer.
Många samhällsnyttiga och goda arbetsinsatser utförs av lönebidrags- anställda inom den privata sektorn och i landsting, kommun och stat.
Ungefär 30 procent av de lönebidragsanställda arbetar inom allmännyttiga organisationer.
Den ökade medelsanvisningen, som regeringen föreslår i budgetpropositio- nen är positiv.
Men ett problem som inte har uppmärksammats är det s k taket på löne- bidragen.
Lönebidragsanställda på t.ex. handikapprörelsens kanslier på lokal nivå och länsnivå har således inte haft någon löneutveckling sedan taket fastställ- des för 7 år sedan. Taket sattes då till 13.700.
Det upplevs naturligtvis som en stor orättvisa jämfört med de övriga på arbetsmarknaden, vars löner justeras och uppräknas enligt avtal.
Det är nödvändigt att regeringen snarast ser över möjligheten att justera taket för att en rättmätig löneutveckling för lönebidragsanställda ska kunna ske.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lönebidragen.
Stockholm den 30 september 1999
Barbro Hietala Nordlund (s)
Bengt-Ola Ryttar (s)
Per Erik Granström (s)
Laila Bäck (s)