I takt med det förbättrade konjunkturläget läggs enligt budgetpropositionen arbetsmarknadspolitiken om mot en tydligare tillväxtfrämjande inriktning. Platsförmedling och yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning skall prioriteras för att motverka inflationsdrivande flaskhalsar liksom insatser för de arbetslösa som har den svagaste förankringen på arbetsmarknaden.
Det ställs också i utsikt att de regionala tillväxtavtalen skall skapa goda förutsättningar för bättre samverkan och resursutnyttjande kring den regio- nala tillväxtpolitiken. För Dalarnas del har i likhet med andra län arbetats fram ett tillväxtavtal.
De näringspolitiska ambitioner som anges för länet är inriktade på små och medelstora företag. Framtidsbranscher som utpekas är bl.a. turism, informa- tionsteknik, miljöteknik, LCD-teknik och till viss del den kvalificerade tjänstesektorn.
I länet finns en lång tradition inom hantverksyrken. Inte minst inom bygg- sektorn har denna yrkestradition gjort att arbetskraftspendlingen, under tider med hög aktivitet på byggproduktion i Stockholmsområdet, varit omfattande.
När vi nu kan se en förbättrad konjunktur främst i storstadsområden och universitetsorter ser vi det som möjligt att, utöver de förslag som i budget- propositionen anvisas inom arbetsmarknadspolitiken för att förhindra flask- halsar, förstärka åtgärderna med ökad arbetskraftspendling.
Under de närmaste åren kommer det att inom byggsektorn i de områden där byggandet ökar behöva tillföras ett betydande antal anställda dels för att ersätta dem som går i pension, dels genom den ökade byggaktiviteten. Det handlar om så många personer att de knappast finns tillgängliga i när- området. Samtidigt vet vi att på andra håll kommer det att finnas yrkeskunnig arbetskraft som inte kan få arbete på hemorten.
Dessa personer får besked om att de bör flytta. Det är dock enkelt att säga men svårare att genomföra. Det finns hinder som t.ex. att partnern har arbete och inte är flyttbar. Villan kanske inte går att sälja. Till det kan också läggas att där dessa hantverkare bor så är vården, omsorgen och skolan ofta arbets- plats för partnern. Det kan bli svårt att klara samhällets basservice om den kompetens som de besitter försvinner.
I dagens samhälle kan nya flyttmönster skönjas och pendlingsavstånden tenderar också att öka. Som ett led i ansträngningarna att minska problemen med flaskhalsar på arbetsmarknaden borde också stimulans för ökad arbets- pendling ges. Det handlar om att utveckla moderna och snabba kommunika- tioner, nya former av veckoboende liksom ekonomisk stimulans.
En vidgad arbetsmarknad genom utökad arbetspendling skulle också inne- bära bättre förutsättningar att tillgodose behovet av kompetent arbetskraft. Nyrekryteringen till byggutbildning kommer att stimuleras och hantverks- traditionen kan bevaras.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökad rörlighet på arbetsmarknaden.
Stockholm den 30 september 1999
Per Erik Granström (s)
Bengt-Ola Ryttar (s)
Barbro Hietala Nordlund (s)
Laila Bäck (s)