Samhall har sedan 1980 skapat arbete och/eller rehabilitering för ca 100 000 arbetshandikappade. Idag är cirka 29 000 anställda inom koncernen.
Samhall beskriver sin vision - - - "att vara och uppfattas som det företag som bäst sammankopplar mänskliga värden med kommersiell framgång".
Svenska staten är ensam ägare till Samhall AB.
De ekonomiska kraven har skärpts under de senaste åren och Samhall har genomgått stora förändringar. Besparingsåtgärderna har inneburit drastiska åtgärder för såväl anställda som på antalet verksamhetsplatser. Utvecklingen har sedan början på -70 talet, gått från den skyddade verkstadens trygghet till det affärsdrivande företagets lönsamhetskrav.
Arbetshandikappades ställning på den reguljära arbetsmarknaden är svag. Arbetslösheten är högre för människor med funktionshinder än hos befolk- ningen i övrigt. För många utvecklingsstörda och psykiskt funktionshindrade är arbetet i Samhall avgörande för att de ska bli delaktiga i arbetslivet.
Samhalls verksamhets mål innebär idag att servicesektorn ska vara lika stor som industrisektorn. Utvecklingen riskerar "utslagning" av de människor som kanske bäst behöver Samhall. Alltså de med svåra fysiska och psykiska handikapp.
Samhalls utveckling inger oro vad gäller möjligheten att uppfylla de socia- la målen, som riksdagen beslutat om. Såväl humanitärt som samhällsekono- miskt är det angeläget att de sociala målen förverkligas för att utslagningen av de fysiskt och psykiskt funktionshindrade inte ska öka.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Samhall AB:s sociala mål.
Stockholm den 30 september 1999
Barbro Hietala Nordlund (s)
Bengt-Ola Ryttar (s)
Per Erik Granström (s)
Laila Bäck (s)