Politiker med höga arvoden skall inte stämpla hos a- kassan
Inledning
Det sjunkande valdeltagandet inger oro. Bottennoteringen i årets EU-val är en bekräftelse på allmänhetens sjunkande förtroende för politikerna. Sören Holmberg och Mikael Gilliam har på ett övertygande sätt visat att en stadigt växande del av väljarkåren inte längre tror att politikerna är intresserade av "vad vanligt folk tycker och tänker".
Den allmänna uppfattningen att politiker "skor sig" får med jämna mellanrum ny grogrund. Under de senaste åren har flera kommuner och landsting infört sjukavdrag och karensdagar för politiker. Syftet har varit att eliminera några av de skillnader mellan arvoderade och löntagare som massmedia valt att lyfta fram.
Det finns säkerligen goda skäl för en del av de skillnader som formellt finns mellan arvode och lön. Motiv som bör lyftas fram och försvaras. Ett förtroendeuppdrag är inte i alla hänseenden att likställa med ett arbete. Den här motionen vill lyfta fram de problem som hantering av arbets- löshetsersättning i kombination med ersättning för politiskt uppdrag kan leda till. Vi anser att tillämpningen av gällande regelverk bidrar till det ökande politikerföraktet.
Problembeskrivning
Arbetslöshetsersättning kan den få som är utan anställning och som står till arbetsmarknadens förfogande. Om personen har mycket stora ersättningar i form av politikerarvoden så skall detta påverka ersättningsnivån enligt gällande arvodesberäkningsregler. (Fasta årsarvoden anges ofta i procent av basbeloppet men utan någon koppling till arbetstid.) Tydligen bortses det ibland från detta i bedömningen av arbetstid. Kanske är det inte så konstigt. Det är inte ovanligt att politiker i kommuner och landsting fortsätter att upprätthålla sina civila heltidsjobb samtidigt som de uppbär mycket stora arvoden. Det är uppenbart så att övertidslagstiftningen begränsar en anställds möjligheter till extrainkomster i betydligt större utsträckning än en politikers. Å andra sidan förväntas ingen särskilt omfattande tidsinsats från en för- troendevald. Då kan det kanske uppfattas som legitimt att betrakta en politiker som arbetslös även om han/hon uppbär ersättningar som vida överstiger en normal lönenivå.
Om en person med ett civilt heltidsarbete kan uppbära obegränsade arvoden så kan det tyckas rimligt att även en arbetslös skall kunna göra samma sak. Eftersom det finns regler som begränsar möjligheten att kombinera andra typer av inkomster med arbetslöshet så är det inte försvarbart att särbehandla politiker.
Eftersom politikerarvoden, när de är omfattande, likställs med arbetstid vid intjänande av tid i a-kassesystemet, är det rimligt att arvoderad tid på något sätt inskränker den tid politikern står till arbetsmarknadens förfogande. I bisysslereglerna för arbetslöshetsersättning finns både tak och en norm som skulle kunna utgöra ett riktmärke även för politikernas girighet.
Nödvändiga förändringar
Som ett led i arbetet att återupprätta förtroendet för politiken och de aktiva politikerna är det viktigt att frågor som rör den enskilde politikerns ekonomiska ersättning är tydliga och lätta att motivera. Det pågår också en förändring av arvodesregler runt om i landet för att minska riskerna för konflikter mellan ersättningarnas utformning/omfattning och den allmänna uppfattningen om vad rimlig ersättning är.
När det gäller möjligheten att uppbära arbetslöshetsersättning i kombination med arvoden för politiker råder uppenbarligen en viss otydlighet. Det stora antalet uppdrag och uppdragsgivare som många politiker har innebär svårigheter för a-kassorna. För bedömning av sysselsättningsnivå skall arvodesberäkningar enligt ALF alltid göras. Tydligen fungerar systemet bristfälligt eftersom det finns politiker som stämplar trots att de uppbär mycket stora årsarvoden.
Både för de arbetslösa, för den aktive politikern och för allmänheten vore det värdefullt med ett tydligt regelverk. Är det rimligt att skilja på arvoden och andra inkomster vid beräkning av ersättning och stämpeldagar för arbetslöshet? Rättvist vore att alltid tillämpa en omräkning av arvoden i tid enligt arvodesberäkningsmetoden.
Det är orimligt att en person kan anses stå till arbetsmarknadens förfogande oavsett omfattning på erhållna arvoden. Den typen av kravlöshet är inte rimlig på dagens arbetsmarknad och borde därför inte kunna vara det för politiker heller.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om politikerarvoden och a-kassa.
Stockholm den 27 september 1999
Kerstin-Maria Stalin (mp)