Sverige har skrivit under internationella överenskommelser där vi tagit på oss vår andel av att bevara vissa delar av naturen till framtida generationer. Bland annat sker detta genom bildandet av nationalparker, naturreservat m.m.
För dessa områden finns ofta skötselplaner för att säkerhetsställa flora och fauna men också för att göra området tillgängligt för besökare.
Utöver detta finns ett antal områden med mindre eller inget skydd där det finns ett allmänintresse för ett bevarande. Det finns även en del kultur- minnesmärken typ häradsstenar, milstenar, minnesplatser m.m. som också kräver ett underhåll.
Sammantaget finns här ett område som idag inte har någon skötsel och underhållsstruktur. Det är också områden som inte inkräktar på det privata näringslivet men som däremot kan skapa förutsättningar för turistinkomster av stora mått.
Det finns idag en stor grupp människor som är utanför den ordinarie ar- betsmarknaden. Dessa människors försörjning baseras på stöd från den offentliga sektorn - även om stödformerna varierar. Att vi har ett antal arbetslösa beror inte på att det saknas arbetsuppgifter, utan det är andra orsaker som ligger bakom detta.
Ett sätt att få en bra skötsel till allas vår trevnad och nytta är att låta naturvårdsprojekt av den typ vi här beskrivit ingå i en övergångs- arbetsmarknad. Fördelarna är att arbetslösheten sjunker och vi får en landskapsbild som i än högre grad än idag attraherar turister/besökare och boende i området.
De som kan få en sådan anställning kan t.ex. vara de som varit arbetslösa en viss tid, de som är över en viss ålder eller de som sökt ett visst antal arbeten, men av olika skäl inte fått jobb på den ordinarie arbetsmarknaden. En utbildning före eller parallellt med anställningen är nödvändig för att arbetet skall utföras på rätt sätt.
Mycket viktigt med arbetsformen är att vi löser skötselfrågorna på intressanta naturområden.
Arbetet stärker självkänslan och ökar livskvaliteten för arbetstagaren. Dessutom minskar behovet av socialbidrag och de negativa effekterna som följer med arbetslösheten försvinner.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om arbetsprojekt med naturvård.
Stockholm den 20 september 1999
Gunnel Wallin (c)
Margareta Andersson (c)