Inledning
I denna motion redogör Kristdemokraterna för sin syn på jämställdhets- politiken utifrån regeringens skrivelse "Jämställdhetspolitiken inför 2000-talet". Denna motion blir ett komplement till den politik på jämställdhetsområdet som Kristdemokraterna anfört i sin motion "Jämställdhet" 1999/2000:A804.
När regeringen lägger fram en skrivelse med den framtidsinriktade titeln Jämställdhetspolitiken inför 2000-talet förväntar man sig en handling full av framtidsinriktade visioner. Kristdemokraterna kan dock konstatera att skrivelsen mer är en lägesbeskrivning av hur det ser ut på jämställdhets- området. Huvuddelen av besluten har skett under åren 1994 och 1995. Den fortsatta inriktningen av jämställdhetspolitiken har mindre utrymme i skrivelsen. Konkreta förslag saknas på en mängd framtida viktiga områden, t ex hur man på ett bra sätt ska kunna kombinera föräldraskap och arbetsliv.
I skrivelsens förord framträder en mycket märklig syn på arbetsliv och hemarbete. Hela texten genomsyras av attityden att det fina i tillvaron är heltidsarbete och karriär och det fula är hemarbete. Men strävan måste ju vara att få fler män att ta ett större ansvar för hemarbete och barn, inte som straffkommendering, utan därför att en rimlig balans mellan yrkesliv och hemarbete bidrar till människans strävan att komplettera sig så att hon blir en alltmer hel människa. Både yrkesarbete och omsorg om hem och barn är viktiga, betydelsefulla uppgifter. Om inte jämställdhetssträvandena ska gå ut över barnen måste statusen för hemarbete höjas, inte sänkas.
När regeringen talar jämställdhet sker det ofta genom teoretiska resone- mang och sifferexercis. Tilltron till att diskriminering går att lösa enbart med lagstiftning och kvotering är stor. Därför är det så mycket mer anmärknings- värt att regeringen på det område man själv har full beslutanderätt över, dvs tillsättande av myndighetschefer och styrelser, inte alls lever som man lär. Den procentuella andelen kvinnor på myndighetschefsnivå har inte ökat trots att regeringen under det gångna året gjort åtskilliga tillsättningar. Kravet på lika lön för likvärdigt arbete faller platt om regeringen själv i Statsråds- beredningen har genomsnittliga löneskillnader mellan manliga och kvinnliga handläggare på mer än 6 000 kr. En hög svansföring måste motsvaras av praktisk handling för att bli trovärdig.
Kristdemokraterna anser att jämställdhet måste handla om att ge män- niskor med olika kön lika chanser i livet, inte om att retroaktivt skapa statistisk könsrättvisa. Grunden för jämställdhet är för oss kristdemokrater synen på alla människors lika värde. Jämställdhetspolitik ska gå ut på att förändra de olika villkor som idag råder för män och kvinnor, till likvärdiga villkor, så att var och en, oberoende av könstillhörighet har förutsättningar att fritt forma sin vardag och sin framtid. Varje demokratiskt samhälle måste se det som en huvuduppgift att undanröja de fördomar, strukturer, juridiska hinder och traditionella föreställningar som försvårar och förhindrar jäm- ställdhet mellan könen. Detta gäller arbetsliv, familjeliv och i föreningssam- manhang. Då handlar det inte bara om lagstiftning utan även om opinions- bildning och attitydförändring.
Det är viktigt att jämställdhet betraktas ur ett perspektiv där inte kvinnor och män är eller skall vara lika, vare sig biologiskt eller socialt. De tradi- tionellt kvinnliga/manliga mönster som går att urskilja vad avser språk, utbildningsinriktning, social kompetens m m bör betraktas som en tillgång ur samhällssynpunkt. Genuint manlig kontra kvinnlig kompetens berikar varje sammanhang om de båda tas tillvara. Problemet har varit att den manliga kompetensen upphöjts till norm och den kvinnliga kompetensen osynlig- gjorts. Jämställdhetsarbete handlar inte om att göra alla lika, men väl att lyfta fram kompetenserna som likvärdiga och lika viktiga för helheten.
Kristdemokraterna ställer sig bakom skrivelsens intention att ett över- gripande mål för jämställdhetspolitiken är ett samhälle där kvinnor och män har samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter. Jämställdheten måste dock på ett tydligare sätt diskuteras inom ramen för mångfald och valfrihet. Det innebär bl a att möjligheterna att kombinera förvärvsarbete med föräldraskap måste förbättras. När regeringen nämner detta som ett mål sägs ingenting om hur det skall ske. I många av regeringens beskrivningar om ökade insatser på olika områden saknar vi konkretiseringar av hur det ska ske. Många ord och vackra ord skapar sällan större förändringar.
I regeringens skrivelse omnämns en mängd projekt som kommit till stånd under de senaste åren, men i mycket få fall redovisas analys eller utvärde- ringsresultat över vad nämnda projekt haft för betydelse för jämställdheten. Det är olyckligt om Sveriges jämställdhetspolitik enbart blir en projektpolitik där framgång manifesteras i form av statistik över antal igångsatta projekt av kortvarig karaktär. Projekt som lyckas väl får ändå inte medel till fortsatt verksamhet. EU-medel upphör i många fall när projekten väl lyckats. Detta är ett otillfredsställande tillvägagångssätt. Projekt som ger bevisbara måluppfyllelser ska självklart permanentas. Ett långsiktigt trovärdigt och framgångsrikt jämställdhetsarbete kräver mer än tidsbegränsade projekt. Det kräver analys av samhälleliga strukturer och insatser med uthållighet.
Utvecklingen inom vissa områden
Makt och inflytande
Forskningen visar att beslutsfattares könstillhörighet med stor sannolikhet inverkar på de politiska besluten. Det är alltså en viktig åtgärd att skapa förutsättningar för bättre och bredare beslut som innefattar både mäns och kvinnors kompetens, synsätt och prioriteringar.
Regeringen redovisar under detta avsnitt en avsevärd mängd statistik. Det är glädjande att kvinnorepresentationen ökat i de politiska församlingarna. Alla partier har ansvar för att den utvecklingen fortsätter.
Det är viktigt att den politiska ledningen i ett land är ett föredöme i jäm- ställdhetsfrågor, handling måste överensstämma med ord, i annat fall tappar politiken och politikerna i trovärdighet. Jämställdhetsministern kritiserar ofta näringslivet för att det finns för få kvinnor på beslutande poster. Det gör det extra viktigt att regeringen månar om måluppfyllelse för egen del.
Därför är det mycket anmärkningsvärt att av de 62 myndighetschefer som regeringen utsett under de senaste 12 månaderna endast 17 är kvinnor. Det har inte förbättrat statistiken för myndighetschefer totalt, endast 1 av 4 myn- dighetschefer är kvinna. Detta är ett underbetyg åt en regering som har ökad jämställdhet som ett högt prioriterat mål och som framhåller Sverige som världens mest jämställda land. Inte heller när det gäller lönestatistik är regeringen tillfyllest som arbetsgivare. Löneskillnaderna är mycket tydliga på exempelvis handläggartjänster i Regeringskansliet där män tjänar i snitt cirka 2 000 kr mer per månad än kvinnor. Värst är det i Statsrådsberedningen där löneskillnaden mellan kvinnor och män är 6 000 kr. Ska regeringen överhuvudtaget äga någon trovärdighet i jämställdhetsfrågan måste sådana missförhållanden omedelbart rättas till.
Regeringen åberopar SCB:s statistik om att andelen kvinnor på chefsnivå är högre i offentlig sektor än i privat. Det är ett märkligt påpekande med tanke på att den procentuella andelen anställda i offentlig sektor är till 80 % kvinnor. Självklart bör detta avspegla sig i chefskap. Dessvärre är andelen kvinnliga chefer i offentlig sektor endast 50 % .
Ett konkret sätt att synliggöra kvinnors kompetens är att via Internet bygga upp "kompetensbanker". Exempel finns vilka dock är begränsade i sin räck- vidd. Kvinnor Kan har fått statliga anslag för att upprätta en motsvarande kompetensbank för invandrarkvinnor. Denna beräknas vara färdigställd sommaren 2000. Rekryteringsföretaget Kvinnokompetensen har en profil- bank med 3 000 kvinnor som har kompetens för jobb som säljare, projekt- ledare, chefs- och styrelseuppdrag.
Kristdemokraterna anser att regeringen bör ta ansvar för att någon form av kompetensbank blir tillgänglig och att svenska och internationella företag och organisationer får kännedom om denna kompetensbank. Riksdagen bör uppdra åt regeringen att i samverkan med olika aktörer utveckla system, vilket eventuellt kan läggas ut på entreprenad. Kristdemokraterna anser att statligt ekonomiskt stöd bör ges för att marknadsföra kompetensbanken så den blir väl känd och kommer till användning.
Makt och ekonomi
Såväl genusperspektiv som jämställdhetsperspektiv och analys saknas i hög grad i den ekonomiska politiken. Genusperspektivet innebär att analysera verkligheten även utifrån ett könsperspektiv. Ekonomisk politik bedrivs fortfarande alltför mycket av män för män i traditionella mönster.
Arbetslivet
Kvinnorna i Sverige har ökat sin förvärvsfrekvens markant under de senaste decennierna. Kommuner och landsting har i huvudsak varit kvinnornas arbetsmarknad. Många kvinnor gör ovärderliga insatser inom vård, skola och omsorg. Men den offentliga sektorn har blivit en kvinnofälla. Kvinnors möjligheter till karriär och lönestegring har begränsats, eftersom det inte funnits flera arbetsgivare att välja mellan. Inom offentlig sektor finns stora, homogena yrkesgrupper med relativt sammanpressad lönestruktur. Arbetsmarknaden är starkt könsuppdelad både vad gäller yrkesområden och befattningar. Kvinnorna dominerar inom offentlig sektor och männen inom privat sektor. Bemanningsföretagens inträde på arbetsmarknaden samt en ökad privatisering inom offentlig sektor har möjliggjort för bl a sjuksköterskor att kunna välja mellan flera arbetsgivare och därmed höja sin lön. Vi ser positivt på mångfald, såväl ur brukarens som ur arbetstagarens synvinkel.
Ökad konkurrensutsättning av verksamheter inom offentlig sektor, t ex äldreomsorg och sjukvård skulle möjliggöra för kvinnor att bättre kunna utveckla såväl omsorgen som vården som den traditionellt kvinnliga arbets- marknaden. Detta försöker regeringen stoppa genom att förbjuda sjukhusen att gå med vinst. Maktfullkomligheten över kvinnors arbetsmarknad manifes- teras ytterligare genom detta förhållningssätt. Ingen torde väl bättre än kvinnorna inom vården veta att omvårdnad och vård i första hand är till för patienten. Litar inte socialministern på kvinnorna?
Kvinnomaktutredningen föreslår att regeringen gör en kommunikations- plan för spridning av forskning om kvinnors och mäns tillgång till ekono- misk makt och ekonomiska resurser. Detta förslag har regeringen lyckats gömma under begreppet "main streaming", ett modeord som ibland tycks täcka allt men ändå ingenting. Det är viktigt att strukturerna blir synliga långt utanför forskarvärlden, och regeringen bör återkomma med förslag om hur detta skall ske.
Ett barnvänligt arbetsliv
En förutsättning för att både kvinnor och män ska ha möjligheten att få utvecklas i sin yrkesroll och samtidigt kunna fungera i den viktiga föräldrarollen är att vi kan tillskapa ett barnvänligt arbetsliv, alltså en arbetsmiljö där det ses som en kompetenshöjning och en viktig samhällsuppgift att vårda och fostra sina barn. Detta gäller både män och kvinnor. Alla föräldrar ska erbjudas föräldrautbildning där det starkt ska poängteras hur viktig föräldrarollen är, och båda föräldrarna ska uppmuntras att ta aktiv del i sina barns liv. Föräldraskapet måste uppvärderas och ses som den viktiga funktion det är. Den brittiske labourledaren Tony Blair har uttryckt det så här: "Vår framtid hänger på familjernas framgång med att fostra sina barn. "
Att män i större utsträckning blir aktiva deltagande föräldrar är en förut- sättning för kvinnors möjligheter till karriär och makt inom arbetslivet. Att det föds allt färre barn i Sverige idag, snart bara 1,5 barn per kvinna, är en varningssignal. Kristdemokraterna menar att politiker, arbetsgivare och fackföreningar tillsammans måste arbeta fram former för ett mer barnvänligt arbetsliv. Regeringen bör ta initiativ till en kampanj på detta område som inledning till ett mer långsiktigt arbete. Arbetet bör ske tillsammans med arbetsmarknadens parter.
Kristdemokraterna anser att de ekonomiska villkoren för att ta hand om barn måste vara gynnsamma. En generös föräldraförsäkring, möjlighet till föräldraledigt i minst tre år med vårdnadsbidrag, avdragsrätt för styrkta barn- omsorgskostnader, tillgång till god barnomsorg av olika slag som kan väljas efter barnets och föräldrarnas önskemål är viktiga inslag för kombinationen föräldraskap/arbetsliv.
Genom att införa en skattereduktion för hushållsnära tjänster skulle kvinnors möjlighet att delta i arbetslivet på jämlika villkor stärkas. Man kan jämföra en dylik reform med barnomsorgsutbyggnaden. Kristdemokraterna anser att detta skulle underlätta för kvinnor som vill göra en karriär och ändå exempelvis ha tid med sina barn. Det skulle dessutom innebära att alla de svarta jobb som idag utförs inom denna sektor skulle förvandlas till "riktiga jobb" och därmed ge en betydande trygghet i form av lön, pension och försäkringar till arbetstagaren.
Jämställdhetsmärkning
Att förstärka kvinnans villkor på arbetmarknaden är sannolikt en av de största framtida politiska utmaningarna. Vår starkt könsuppdelade arbets- marknad motverkar jämställdhet. Att arbeta med ett kvalitetskriterium för jämställdhet, möjligt att utvärdera och att använda i marknadsföring är en väg att gå. Kriterierna skulle ställa vissa krav på exempelvis jämställdhet i bolagsstyrelse, företagsledning och produktion. Vi kristdemokrater anser att det är mycket viktigt att en jämställdhetsmärkning fokuserar på människan i företaget snarare än på produkten.
Kristdemokraterna anser att JämO:s förslag om att kriterierna för jäm- ställdhetsmärkning borde innefatta hur personalpolicyn utformas är intressant. En bra föräldrapolicy skulle vara ett av kraven för att ett företag skulle kalla sig jämställt. Detta synsätt stöds även av pågående projekt inom LO och TCO. Regeringen bör ge utredningen ett tilläggsdirektiv att också beakta en föräldrapolicy som ett kriterium för jämställdhetsmärkning.
En parlamentarisk utredning
Vi tillstyrker tillsättandet av den parlamentariska utredning som föreslås för att diskutera och föreslå samhällsförändringar som behövs för att skapa ett samhälle som å ena sidan präglas av balans mellan produktionens krav och möjligheter och å den andra sidan individers välfärd och livskvalitet. Kristdemokraterna anser att man då särskilt bör fokusera på vad vi ovan nämnt om möjligheter till ett barnvänligt arbetsliv. Det är av stor vikt att en dylik utredning blir parlamentariskt sammansatt och inte verkar som en "arbetsgrupp" inom regeringskansliet.
Män och jämställdhet
Det fokuseras alltmer på männens del i jämställdhetsarbetet. Självklart utgör ett ökat deltagande från män i vård av barn och hushållsarbete samtidigt en ökad möjlighet för kvinnor till större satsning i arbetslivet. Det är en avgörande faktor såväl för karriärmöjligheter som löneutveckling om arbetsgivare har anställda män och kvinnor som i lika stor utsträckning prioriterar barn och hem. Här ligger en stor del av lösningen på mycket av jämställdhetsproblematiken. Det är viktigt med ett opinionsbildande arbete för att arbetsgivare skall betrakta föräldraledighet som en kompetenshöjande verksamhet för individen och därmed uppmuntra densamma. Goda förebilder finns inom det privata näringslivet. Det finns företag som har en föräldrapolicy som underlättar för medarbetare att arbeta hemma, andra som fyller ut med lön upp till 100 % för den del som fattas i föräldraförsäkringen. Detta ökar oftast männens vilja att stanna hemma och ta ut föräldrapenning under barnens första år.
Kristdemokraterna anser att varje blivande pappa ska erbjudas en pappa- utbildning som en del i en föräldrautbildning oavsett bostadsort. Mammor går i stor utsträckning redan idag på föräldrautbildning. Pappor har en oerhört viktig roll i sina barns liv. Föräldrautbildningen ska inte enbart omfatta tiden före födelsen och småbarnsåren, utan strävan bör vara att föräldragrupperna består upp genom åren. En förlängd föräldrautbildning där man utbyter tankar och ger stöd åt varandra fyller en stor funktion också i tonårstid. För blivande pappor och mammor som känner sig osäkra i sin nya roll kan en personlig mentor i form av en erfaren förälder och tillika mogen vuxen erbjudas som samtalspartner. Såväl föräldrautbildning som mentor- skap kan organiseras via ideella organisationer, landsting och/eller kommun på olika sätt.
Många undersökningar visar att många föräldrar skulle vilja ägna mer tid åt sina barn när de är små. Yngre män uttrycker idag att de ser positivt på att livet rymmer både tid för nära relationer med sina barn och ett aktivt arbetsliv. För barnets utveckling är det viktigt att stimulera pappan att ta ut så mycket föräldraledigt som möjligt. Det är dock viktigt att mamman och pappan själva kan besluta om vem som skall vara barnledig under vilken period. Endast föräldrarna kan bäst avgöra hur de ska fördela föräldraledig- heten. Därför avvisar vi bestämt jämställdhetsminister Margareta Winbergs uttalanden om att kvotera föräldraledigheten mellan föräldrarna.
Kristdemokraternas förslag om vårdnadsbidrag ger pappor och mammor ökade ekonomiska möjligheter att ta tjänstledighet eller förkorta arbetstiden, under barnets tre första år, och från och med år 2001 under de fyra första åren. Förslaget ökar valfriheten för familjer att kunna välja att vistas mer tid tillsammans med barnen.
Kristdemokraterna vill ha en väl utbyggd och kostnadsfri familjerådgiv- ning. Familjerådgivningen bör ha resurser att erbjuda rådgivningssamtal i förebyggande syfte, inte bara i en krissituation. 1998 skilde sig 21 000 gifta par i Sverige, enligt SCB:s statistik. Ännu fler sambopar flyttade isär vilket inte syns i statistiken. Vid många separationer finns också barn i förhållan- det. Var tredje 18-åring har idag föräldrar som separerat en eller flera gånger. 25 procent av barnen har fem år efter skilsmässan/separationen tappat kontakten med sin biologiska pappa. Detta är mycket olyckligt såväl för barn som för pappor.
Barn behöver och har rätt till kontakt med båda sina föräldrar. Det är positivt att lagstiftningen härvidlag ändrats. Efter en skilsmässa bör, generellt sett, gemensam vårdnad om barnet vara det som skapar bäst förutsättningar för en fortsatt vardagskontakt med båda föräldrarna. Viktigt är dock att barnets bästa sätts i centrum.
Vid vårdnadstvister bör nämndemän av båda könen finnas företrädda vid rättegången. Här kommer ofta olika synsätt till uttryck och den samlade kompetensen från såväl manliga som kvinnliga nämndemän ger bästa förut- sättning för bra beslut.
Trots att domstolar nu i allt högre grad utgår ifrån barnets rätt till båda sina föräldrar och dömer till delad vårdnad hjälper det inte alltid i praktiken. Avgörande för fortsättningen är ofta hur den första tiden efter en skilsmässa gestaltar sig och vilka rutiner som då skapas. Vid tillfällen när livet ställs på kant och kraftigt förändras kan det vara svårt att just då skapa hållbara strukturer. Ett stödprogram för pappor som stärker dem att bibehålla kontakten med sina barn och att praktiskt kunna genomföra detta skulle för många utgöra en värdefull insats. Programmet kan organiseras via familje- centrum eller socialtjänst. Regeringen bör initiera en försöksverksamhet i några kommuner.
Den 1 oktober 1998 ändrades föräldrabalkens bestämmelser om vårdnad m m (prop 1997/98:7, bet 1997/98:LU12). Ändringarna syftar till att bereda vägen för en ökad användning av gemensam vårdnad och betona principen om barnets bästa. Regeringen bör noga följa frågan så att gemensam vårdnad inte drivs så långt att den blir till men för barnet. Detsamma gäller växelvis boende, där studier just nu pågår.
Kvinnofrid
Den yttersta bristen på jämställdhet tar sig uttryck i det ökande våldet mot kvinnor. Det är helt oacceptabelt att kvinnor ska behöva leva med risken att utsättas för våld. Kristdemokraterna anser i enlighet med Lagrådets yttrande att den nyligen beslutade lagen om fridskränkningsbrott ger stora tolkningssvårigheter. Det är otillfredsställande att riksdagsmajoriteten stiftar lagar som innehåller uppenbara brister och som inte blir det stöd för misshandlade kvinnor som krävs. Den kommer enligt vårt förmenande inte att förbättra villkoren för de drabbade kvinnorna. Regeringen bör snarast återkomma med ett nytt lagförslag.
Kraftfulla åtgärder måste vidtas som tar sikte på att män tar ansvar för sin sexualitet. Merparten av det våld som utövas mot kvinnor är sexrelaterat våld, somligt i form av svartsjuka. De manliga nätverk som bildas med mål- sättningen att respektera kvinnors och barns integritet och att opinionsbilda mot förnedrande kvinno- och mansbilder är viktiga. Exempelvis har Krist- demokratiska Ungdomsförbundet tagit initiativ till det manliga nätverket MAN vilket arbetar ute i skolorna för att påverka attityder bland unga män. Men det räcker inte med enstaka företeelser. Regeringen bör initiera en landsomfattande kampanj riktad mot gymnasieskolan med inriktning på att unga män måste ta ansvar för sin sexualitet.
Varje år anmäler 20 000 kvinnor misshandel i Sverige. Endast var femte anmälan leder till åtal. Polis, åklagare, socialtjänst och hälso- och sjukvården brister fortfarande i rutiner och hantering av ärendena. Samarbetet mellan myndigheterna behöver fördjupas och handläggningen bli effektivare. Hela rättsapparaten måste arbeta snabbare. Kristdemokraterna menar att polisens minskade resurser innebär ett urholkande av rättssäkerheten och har därför anslagit betydligt mer resurser till rättsväsendet i vårt budgetförslag.
Välutbildade poliser med kunskaper om orsakerna till våldsbrott och om hur våldet påverkar offret kan positivt bidra till kvinnans fortsatta agerande och hennes möjligheter att bli av med det ständiga hotet om misshandel, innan det är för sent. Både polis och åklagare kan fortfarande göra mycket mer i arbetet med att bekämpa våld mot kvinnor. Den redovisning av en inventering i 11 av 21 polismyndigheter som Rikspolisstyrelsen nyligen har överlämnat till regeringen visar bl a att alltför stort ansvar läggs på den enskilda polisen. Videokamera används endast i vissa polisdistrikt. Detta är en bra metod för att säkra bevis under förutsättning att kvinnan inte motsätter sig att bli filmad. Vikten av att dokumentera kan inte nog understrykas.
Droger ligger bakom mycket kvinnovåld. Två tredjedelar av våldsbrotten mot kvinnor begås inomhus av en för kvinnan tidigare bekant person. Flera misshandelsfall sker nattetid när krogarna stänger. När regeringen nu förordar lördagsöppet på systembolagen ökar med stor sannolikhet också våldet mot kvinnor och barn. Kristdemokraterna menar att det även fortsätt- ningsvis bör vara lördagsstängt på Systembolaget.
I många av de misshandlade männens beteende går det att se ett mönster. Samma man gör om samma sak om och om igen fast med en ny kvinna. Det är ett förhållande som är fullständigt oacceptabelt. Mest utsatta är de kvinnor som kommer från andra länder då de saknar sociala nätverk och oftast inte talar svenska eller något av världsspråken.
Antalet kvinnor som kommer med anknytning till en man i Sverige och blir misshandlade har ökat kraftigt. Den s k tvåårsregeln, vilken försatt kvinnorna i en tvångssituation, har tidigare kritiserats. Denna regel innebär att när en utländsk man eller kvinna kommer till Sverige för att gifta sig med en svensk medborgare, får han/hon numera vanligen tolv månaders uppe- hållstillstånd. Består förhållandet efter två år får kvinnan eller mannen permanent uppehållstillstånd. Efter hårda påtryckningar bl a från riksdags- ledamöter har vissa förändringar skett i tillämpningen av regeln. Frågan om tvåårsregeln är under utredning. Både Anknytningsutredningen och den s k NIPU- utredningen har diskuterat förslag till förändringar. Vi vill påpeka det angelägna i en skyndsam handläggning av frågan.
Den snabbt accelererande handeln med fattiga kvinnor och barn, idag allt oftare från Östeuropa till Västeuropas storstäder, måste betecknas som en sexualiserad slavhandel. Handeln anses omsätta 55 miljarder kronor årligen. Straffsatserna för den som döms är relativt lindriga jämfört med knark- handeln. Här är det mycket viktigt att EU agerar kraftfullt för att kunna ingripa mot brottsligorna.
Det ska finnas fler möjligheter för hotade kvinnor att kunna freda sig. Det bör t ex i högre utsträckning än i dag vara möjligt att ta bort mannen från brottsplatsen. Idag krävs ofta en mycket allvarlig misshandel för att polisen ska gripa mannen och för att åklagaren senare ska besluta om anhållan och yrka på häktning. Mannen är oftast den som får stanna kvar medan den skadade och livrädda kvinna får lämna platsen. I avvaktan på beslut om vem som ska ha rätt att bo kvar i hemmet bör den misshandlade kvinnan ges denna rätt.
Brottsoffer kan erbjudas livvaktsskydd. Det är en åtgärd som många gånger upplevs som integritetskränkande. Det vore rimligare att gärnings- mannen får sin frihet beskuren, istället för den hotade kvinnan. Lagen om besöksförbud är ett viktigt skydd för kvinnor som hotas, förföljs eller trakasseras. De män som överträder besöksförbudet bör förses med elektro- nisk fotboja, eller på annat sätt få sin frihet inskränkt. Straffsatserna för män som överträder besöksförbudet bör skärpas.
Hotade kvinnor ska kunna få tillgång till trygghetspaket och larm. Även vittnen som känner sig hotade ska ha rätt till larmutrustning. Idag finns alldeles för få larmpaket och många hotade kvinnor får stå på väntelista. Detta är helt orimligt. Att upphandla fler moderna larm ska vara en priori- terad åtgärd.
Alltför många män som förgriper sig på kvinnor får aldrig någon dom för de brott de begår. Ett hinder idag är de bristfälliga rättsintygen. Ska någon kunna dömas krävs att det finns bevis. Rättsintygen är ett sätt att säkra bevis. Knappt en tredjedel av rättsintygen är användbara. Resten är av för dålig kvalitet. Då kravet på objektivitet styr åklagarens arbete framstår betydelsen av att kunna säkra bevis med all tydlighet. I början av läkarutbildningen ingår ett avsnitt om rättsintygen. Det finns skäl att repetera detta när studen- ten har nått en högre medicinsk utbildningsnivå och har en reell möjlighet att kunna göra en bedömning av misshandelsskador, som kan vara svårtolkade. Vid Rikskvinnocentrum, RKC, bedrivs forskning om sexualiserat våld. Där har man samlat ett unikt material om kvinnor som utsatts för våld. Ett flertal kvinnor kan följas under sjukhusvård och rättsprocess. Rättsintygens betydelse för utfallen i domstol kan undersökas. Hälsoekonomiska studier kan göras för att belysa samhällets kostnader för vården av misshandlade kvinnor.
För Kristdemokraterna är det ett viktigt mål att få stopp på hela köns- handeln. Vi finner det ologiskt att man kriminaliserar köp av en tjänst, dvs straffbelägger köparen, men inte säljaren. Därför är vårt förslag att all köns- handel ska kriminaliseras.
Jämställdhetslagens förtydligande
Beträffande förändringarna i jämställdhetslagen som regeringen aviserar, så vill Kristdemokraterna avvakta propositionen, men har inga invändningar mot inriktningen.
Löneskillnader på grund av kön
Vägen till ett jämställt samhälle är fortfarande mycket lång. Inkomsterna fördelar sig mycket olika mellan könen och skillnaderna bara ökar ju längre man arbetar.
1997 var männens medellön 19 600 kronor, medan kvinnornas var 16 200. Arbetslivsinstitutets undersökning "Kvinnors och mäns löner 1997" visar att den genomsnittliga löneskillnaden är något större mellan män och kvinnor i offentlig sektor än i privat. Av 89 yrkeskategorier som Statistiska central- byrån gått igenom är det bara i tre som kvinnor tjänar mer än män: förskolärare/fritidspedagog, köksbiträde och speciallärare. Trots att svenska kvinnor har hög förvärvsfrekvens är arbetsmarknaden mer könssegregerad än i många andra länder.
Statliga myndigheter skall enligt regeringens budgetförslag arbeta mera aktivt med jämställdhetsfrågor och lönefrågor. Dessa opreciserade formule- ringar motsvarar inte på något sätt kvinnors förväntningar om lika lön för lika arbete. Vi förutsätter att Regeringskansliet ingår i samma målformule- ring. Sanningen är dock att lönerna i Regeringskansliet är synnerligen ojäm- lika. Den senaste statistik som finns att tillgå (andra kvartalet 1999) visar att bland handläggarna i exempelvis Statsrådsberedningen tjänar männen drygt 6 000 kr mer per månad än kvinnorna.
I tabellen nedan redovisas medellönen för kvinnor och män i personal- kategorin "handläggare". Uppgifterna hämtade från Regeringskansliets mate- rial för kvartal 2, 1999.
Tabell 1: (Departement Kvinnor Män Alla )
Återigen vill vi åberopa vikten av att den regering som ständigt talar om att Sverige är världens mest jämställda land bör föregå med gott exempel nationellt och internationellt. Vi förväntar oss att åtgärder vidtas för att komma tillrätta med dessa missförhållanden.
Kvinnor söker sig ofta till ett begränsat antal yrken och arbetsplatser vilket leder till ett utbudsöverskott som pressar ner lönen. Detta gäller särskilt vård och omsorg. Dessutom finns där nästan bara en köpare, nämligen den offentliga sektorn. Bemanningsföretagen har något förändrat situationen. Det är ytterst angeläget att regeringen öppnar för ökad konkurrens på de kvinnodominerade sektorerna.
Trots ett idogt arbete har kvinnor på arbetsmarknaden inte heller uppnått lika lön för likvärdigt arbete. Det är en anständighetsfråga att undanröja sakligt omotiverade löneskillnader. Det är en grannlaga uppgift med högsta prioritet. Ett arbetsredskap att använda sig av är könsneutral arbetsvärdering. Då gör man kvinnors arbetsuppgifter synliga genom att analysera och beskriva dem. Arbetsvärdering är en metodik som gör det möjligt att se om man handlar konsekvent. Fullständig objektivitet går inte att uppnå. I ett prejudicerande fall 1995 i Örebro beslutade Arbetsdomstolen att arbets- värderingen inte var tillräckligt genomförd och det blev ingen dom. JämO:s uppgift bör vara att hitta arbetsvärderingsinstrument som håller för rättslig prövning.
En annan väg som JämO tagit fasta på är möjligheten att åberopa EU- rätten. I det i maj 1999 ratificerade Amsterdamfördraget stadgas att likvärdiga jobb ska ha lika lön. Fyra sådana mål ligger nu i Arbetsdomstolen för avgörande.
Arbetslivsinstitutets undersökning visar också att de genomsnittliga löne- skillnaderna mellan kvinnliga och manliga chefer upp till 29 års ålder är relativt små, sedan växer de. En förklaring är att yngre kvinnor väljer sektorer och har en utbildning som är mer konkurrenskraftig/mer lik männens. Av de kvinnliga cheferna är 9 % yngre än 30 år mot 6 % av de manliga cheferna. Nästan 90 % av de yngre kvinnliga cheferna är anställda i privat sektor.
I SIFO:s samhällsbarometer 1998 redovisas ett antal frågor som rör attityder till bl a arbetsmarknaden. Frågorna ställdes till 1 500 personer. 42 % av männen och 39 % av kvinnorna anser att män har mycket bättre eller något bättre möjligheter att avancera på arbetsplatser. 19 % av kvinnorna anser att man sätter lön efter kön, mot 5 % av männen. All statistik ovan indikerar på att ännu mycket återstår att göra.
Kristdemokraterna har under flera år motionerat om att satsningar måste göras för att IT-sektorn ska få en jämn könsfördelning. Det finns ett mycket stort arbetskraftsbehov inom sektorn. Kvinnor bör ha en given roll i informationssamhället. I september 1999 presenterade DN en undersökning över hur jämställdheten såg ut i de nya IT-företagen. Det visade sig att dessa är ännu mer mansdominerade än de gamla börsbolagen och inget av de 22 granskade företagen hade upprättat någon jämställdhetsplan. JämO bör ges i uppdrag att skyndsamt göra en kartläggning, och regeringen bör återkomma med åtgärdsförslag till riksdagen.
Arbetsmarknad
Sverige har en unik uppdelning mellan hushållsarbete och lönearbete. Vi kristdemokrater vill i stället se båda dessa kategorier som lika viktiga för att livet ska bli en god helhet, både för män och för kvinnor. Båda arbets- miljöerna tillför människan livserfarenhet, gemenskap och trygghet. Båda behövs för att livet ska fungera, praktiskt, socialt och ekonomiskt. Sett ur ett livscykelperspektiv har de båda miljöerna olika stort utrymme under olika tider. För att detta ska fungera på bästa sätt måste arbetstiden kunna variera utifrån aktuell livssituation. Detta innebär att en generell arbetstidsförkortning inte är gagnefullt utan arbetstidsfrågan bör avgöras hos den enskilde, det lokala företaget och arbetsmarknadens parter.
Den starkt könssegregerade arbetsmarknaden har berörts i tidigare skriv- ningar. Den offentliga sektorn består av verksamhet som bedrivs av staten, socialförsäkringssektorn, kommunerna och landstingen. Gemensamt för verksamheterna är att de styrs av en politiskt vald församling. Kvinnors arbetsmarknad är alltså till stor del präglad av politisk styrning och politiska mål. Trots detta har kvinnorna lägre löner än männen. Regeringens mot- strävighet mot att konkurrensutsätta verksamheter inom t ex omsorg och vård är mot denna bakgrund anmärkningsvärd.
NUTEK:s rapport "Jämställdhet och lönsamhet" 1999 visar att arbets- platser där ett kön dominerar har lägre lönsamhet. Jämställdhet är alltså lönsamt för företag! Undersökningen är gjord på 14 000 svenska företag. De förändringar som krävs för att göra företag och organsiationer mer jämställda är oftast åtgärder som ökar hela personalens motivation. Bred kompetens- utveckling och decentraliserat beslutsfattande är exempel på detta.
Eftersom forskningen visar att jämställdhet lönar sig bör detta i framtiden avspeglas i företagens rekrytering till ledande befattningar. Profilbanker av det slag som vi tidigare tagit upp har en viktig funktion att synliggöra kvinnors kompetens.
Kvinnor får ofta billigare och kortare arbetsmarknadsutbildningar än män. Detta måste åtgärdas. Inte minst måste kvinnor beredas möjlighet till bra utbildningar inom IT-sektorn. Lika många kvinnor som män går utbild- ningar, men männen får toppjobben. Arbetsförmedlingarna har en uppgift att matcha kvinnorna på detta område. Kvinnorna måste få chansen att forma framtidens IT-utbud i lika hög grad som männen.
Såväl kvinnor som män ska ha tillgång till ett livslångt lärande. Kvinnor visar ofta ett större intresse för fortbildning och kompetenshöjning, exempel- vis Kunskapslyftet. En väg att stimulera kompetensutveckling är via utbildningskonton. Kristdemokraterna föreslår att arbetstagare och arbets- givare skall få möjlighet att upp till en viss nivå, avsätta pengar till ett avdragsgillt utbildningskonto. Under studietiden skulle man kunna ta ut pengar från kontot för att finansiera arbetsuppehållet. Det uttagna beloppet belastas då med inkomstskatt. För den enskilde innebär utbildningskontot en utmärkt möjlighet att genom skattefri avsättning själv välja tidpunkt för att utan ekonomiskt avbräck genomföra studier. Anställda kan genom ett växande konto själva söka efter lämpliga utbildningsvägar som ger möjlighet till nya arbetsuppgifter, till avancemang och högre lön. Det ligger i den anställdes eget intresse att finna utbildningar som leder till ett kunnande som efterfrågas på arbetsmarknaden. Kristdemokraternas utbildningskonto skiljer sig avsevärt från det system som regeringen antyder, även om någon exakt utformning ännu inte finns, där det framför allt är arbetsgivare och fack som kommer att styra den enskildes utbildning.
Den kunskap som förvärvats på arbetsmarknaden och i hemarbete bör också värderas vid ansökan till utbildning eller anställning. En dokumen- tation som erhålls genom provavläggelse hos ett valideringsinstitut är en organisation som diskuterats i samband med synliggörande av invandrares kunskap. Detta system bör kunna användas för alla medborgare. Förslaget bör utredas närmare.
Jämställdhetslagen stadgar att alla företag med över 10 anställda måste upprätta en jämställdhetsplan där bl a arbetsgivare ska kartlägga arbetsför- hållanden, löneskillnader etc mellan könen. Endast 50 % av företagen med mer än 10 anställda har en jämställdhetsplan. Jämställdhetsplanernas funktion behöver utvärderas. Fyller de en funktion i arbetet för ökad jäm- ställdhet, eller är de bara skrivbordsprodukter som samlar damm? Ansvaret vilar såväl på arbetsgivare som på arbetstagarorganisationer att se till att jämställdhetsplanerna blir verkningsfulla instrument i verksamheten.
Näringsliv/regionalpolitik
Våren 1998 fattade riksdagen beslut om en ny näringspolitik, där den regionala näringspolitiken knyts ihop med den nationella. De regionala tillväxtavtalen (RTA) är ett instrument för lokal och regional utveckling. Tillväxtavtalen är en arbetsform som nu blivit permanent. Arbetet har inte gått smärtfritt. Rollfördelningen mellan staten och kommunerna upplevs som oklar. Företagens erfarenheter måste bättre tas tillvara i kommunernas verksamheter. Det upplevs idag på flera håll som om länsstyrelsen helt dominerat och styrt arbetet. Den demokratiska förankringen i kommunerna är undermålig.
Det är viktigt att tillväxtpolitiken integreras med familjepolitik, välfärds- politik och jämställdhetspolitik. En nödvändighet är att såväl kvinnliga som manliga synsätt tillförs processen. Tillväxtavtalen ger kvinnor chans att delta i det regionala utvecklingsarbetet och inte bara vara föremål för jämställd- hetsåtgärder. Tyvärr har jämställdhetsperspektivet och tanken om "main streaming" kommit bort i den första etappen av arbetet med tillväxtavtalen. Kvinnor har varit underrepresenterade i arbetsgrupperna och jämställdhets- perspektivet saknas i många av de i våras inkomna dokumenten. Detta ledde till att regeringen gav bakläxa åt regionerna/länen.
Verksamheten vid Nationellt resurscentrum för kvinnor ska nu integreras i tillväxtavtalen och bli en del av NUTEK:s ordinarie verksamhet. Avsikten är enligt budgetpropositionen att verksamheten ska ligga i linje med rege- ringens jämställdhetspolitik. Resurscentrum arbetar för att stärka kvinnors inflytande i regionen och stärka kvinnors ställning i samhället. Det totala antalet kvinnliga företagare ökade med 4 procent under åren 1987 till 1997. Antalet företag som leds av män ökade med drygt 6 procent under samma period. Risken att försvaga kvinnors möjligheter i och med den förestående integreringen får inte underskattas. Kristdemokraterna anser att utvecklingen noga bör följas.
Kvinnor satsar ofta på små företag. Flertalet företag växer i den takt som självfinansieringsfrågan medger. Ökad tillgång till riskkapital är en väsentlig faktor för en positiv utveckling när det gäller kvinnors möjlighet till företagande. Det förslag om entreprenörsfonder som utvecklats gemensamt av Industriförbundet och NUTEK är angeläget att genomföra. Här ges också privatpersoner förutsättningar att delta. Kristdemokraterna ser positivt på utvecklingen av entreprenörsfonder.
Utbildningspolitik
Alla barn är unika. Skolan ska sträva efter att möta varje barn utifrån dess särskilda behov. Skolan ska också ta tillvara skillnader mellan pojkar och flickor i mognad, värderingsmönster, språk och prestationer. Jämställdhetsarbetet i skolan får aldrig ta sikte på att utjämna biologiska skillnader mellan flickor och pojkar, utan istället att skapa respekt för olikheter och att ge utrymme och lika möjligheter för båda könen.
Skolan har en viktig roll att som ett komplement till föräldrarna förmedla normer och värderingar till elever. Det är viktigt att berätta att den värde- grund som finns fastlagd i läroplanen har sitt ursprung i en etik som förvaltas av kristen tradition och västerländsk humanism. Den handlar alltså om alla människors lika värde, om att behandla sin kompis som man själv vill bli behandlad osv. Kristdemokraterna ser positivt på att ett värdegrundsprojekt har startats av Utbildningsdepartementet.
I värdegrunden finns också basen för att aktivt bekämpa varje tendens till mobbning. Kristdemokraterna menar att en nollvision mot mobbning måste införas. Alla barns rätt till en trygg skolgång och skolmiljö måste säkras. Den könsrelaterade mobbningen i form av könsord som idag är vanligt före- kommande på skolgårdar måste uppmärksammas som den kränkande handling den är. Åtgärder för att förebygga och komma tillrätta med den bör inrymmas i varje skolas åtgärdsplan mot mobbning.
Kristdemokraterna delar inte regeringens uppfattning att maxtaxan leder till ökad jämställdhet och att den ger familjerna större frihet att lägga upp familjeliv och arbetsliv efter egna behov. Tvärtom skulle införande av en maxtaxa i regeringens modell bli en oerhört styrande reform. Man kan klart skönja myrdalska tankar om att professionell personal bör ta hand om barnens uppfostran.
Kristdemokraternas uppfattning är att föräldrar är de viktigaste personerna i varje barns liv, att barn är olika och att föräldrar måste få välja barnomsorg efter barnets och familjens behov. Möjlighet ska också ges till ekonomisk ersättning till den förälder som själv vill vårda och fostra sitt barn, eller till barnomsorg som inte ryms inom det offentliga, exempelvis föräldra- kooperativ. Maxtaxan innebär att alla andra val än offentlig barnomsorg diskvalificeras fullständigt ur ekonomisk synvinkel.
Regeringen klargör syftet med maxtaxan när man skriver: "I nuvarande arbetsmarknadsläge, med en stigande efterfrågan på arbetskraft på många håll, inte minst inom vård- och omsorgssektorn, skulle maxtaxan kunna bidra till att sysselsättningen kan fortsätta öka och arbetslösheten minska." Barnens och kvinnornas behov sätts i bakgrunden och arbetsmarknadens behov i förgrunden. Det är uppenbart att regeringen avser att fler kvinnor ska arbeta mer inom vården och därmed få mindre tid tillsammans med sina barn. Denna reform får förmodligen stor genomslagskraft till priset av fortsatt inlåsning för kvinnor i offentlig sektor eftersom regeringen hårdnackat vägrar privata alternativ inom vården. Vad är då talet om ett jäm- ställt arbetsliv värt.
Högskolan har en viktig uppgift när det gäller att skapa ett mer jämställt samhälle. Många av framtidens opinionsbildare och beslutsfattare inom både privat och offentlig sektor finns idag på våra högskolor. Högskolan har därför ett särskilt ansvar för att erbjuda studenterna de förutsättningar som krävs för att attityder och normer skall förändras. Debatten har alltför ofta inriktats och fokuserats på ett kvantitativt synsätt på jämställdhet där könsfördelningen har fått stå i fokus. Visst måste könsfördelningen förändras inom högskolan och på många andra håll, men minst lika viktigt är att högskolan präglas av ett jämställt tänkesätt och en jämställd arbetsmiljö.
I högskolornas jämställdhetsarbete bör jämställdhetsplanerna vara ett viktigt inslag. Beklagligt nog saknar idag många högskolor en jämställdhets- plan. Detta måste snarast åtgärdas. Planerna behöver idag dock inte omfatta studenterna eftersom de inte omfattas av jämställdhetslagen. Vi krist- demokrater menar att studenterna skall åtnjuta samma rättsliga skydd som anställda vid högskolan. Enligt undersökningar gjorda vid högskolor och universitet är det oroväckande många av de kvinnliga studenterna som har varit utsatta för någon form av sexuella trakasserier. Det är svårt att direkt tillämpa jämställdhetslagen även för studenter eftersom det är en arbetsrätts- lig lag, men det är rimligt att jämställdhetslagen används som förebild för att införa en jämställdhetslagstiftning i högskoleförordningen. Regeringen bör snarast återkomma till riksdagen med ett förslag om detta.
En högskolelärarexamen bör införas, där jämställdhetsfrågor och genus- perspektiv ingår. Forskningsbetingelserna måste kunna formas så att hänsyn tas till kvinnors och mäns specifika situation i samband med att de blir föräldrar.
En forskningsrapport från Förvaltningshögskolan i Göteborg visar att endast 6 procent av kurslitteraturen vid de undersökta institutionerna är skrivna av kvinnor. 5 procent har författats av kvinnor och män gemensamt och resten av män. Män och kvinnor skildrar med olika språk, från olika perspektiv och med olika stoffurval vilket kan stimulera studenternas tänkande och debatt. De största utgivarna borde ta ett större ansvar för att främja jämställdheten genom tillgång till litteratur av såväl kvinnliga som manliga författare i någorlunda goda proportioner.
Studiestödet/studiefinansieringen måste ses över så att inte ensamstående med barn missgynnas i en studiesituation, utan att det är möjligt att fullfölja studierna i kombination med aktivt föräldraskap. Kristdemokraterna förordar en översyn av studenternas helhetssituation. Särskilt bör de ekonomiska villkoren för studerande med barn samt ett mera enhetligt regelverk av studiefinansiering vid gymnasiestudier belysas.
Socialpolitik
Arbetsskadeförsäkringen
Försäkringskassorna i landet tolkar behovet av stöd för rehabilitering för olika personer på olika sätt. I budgetpropositionen för 1999 påpekades att kassans samordning av den arbetsinriktade rehabiliteringen inte fungerar tillfredsställande. Insatserna sker för sent och rehabiliteringsutredningarna är bristfälliga. Allvarligt är också att det är svårt att bedöma om de medel som budgeterats för rehabilitering ger önskat resultat.
I TCO:s rapport om arbetsskadeförsäkringen framkommer att kvinnor har dubbelt så svårt som männen att få en anmäld arbetssjukdom godkänd. Av samtliga godkända arbetsskadefall är endast 30 procent kvinnor. De vanligaste orsakerna till psykosociala sjukdomar är högt arbetstempo/stress och mobbning/trakasserier. Drygt två tredjedelar av anmälningarna på det här området kommer från kvinnor. Varannan anmälan kommer från personer som arbetar inom vård och omsorg.
Det statistiska underlaget vad gäller arbetsskadeförsäkringen är sam- mantaget bristfälligt. Riksförsäkringsverket är medvetet om behovet att dels förbättra statistiken, dels höja kvalitén på handläggningen av arbetsskade- ärenden. RFV avser att anordna seminarier för att öka kompetensen vid bedömning av arbetsskador samt för att studera försäkringen ur ett köns- perspektiv. Kristdemokraterna anser att regeringen bör ge RFV i uppdrag att åtgärda underlagsrapporteringen så att tillförlitlig statistik kan erhållas.
Könsspecifik märkning av läkemedel
Läkemedelsforskningen har oftast mannen som norm. Dessvärre står det idag helt klart att män och kvinnor har olika symptom och olika vårdbehov vid en del sjukdomstillstånd, bl a vid en hjärtinfarkt. Såväl läkemedels- som vårdforskningen måste inriktas på både kvinnor och män.
Flera studier har visat att kvinnor får fler läkemedelsbiverkningar än män. Delvis kan förklaringen vara att konsumtionen av läkemedel är högre hos kvinnor, doserna kan vara relativt för höga eller också rapporterar kvinnor biverkningar i högre grad än män.
Mycket tyder på att läkemedelsmisslyckandena, bl a feldoseringar p g a kön, inte är mindre i Sverige än i de länder där man genomför en köns- specifik kartläggning.
Den dokumentation som finns om hur läkemedel bör doseras bygger huvudsakligen på s k kliniska prövningar av läkemedlen. Kunskapen om vilka läkemedel som bör doseras olika till män och kvinnor är fortfarande ofullständig. Först i våra dagar har det blivit vanligt att analysera resultatet könsspecifikt. I USA finns lagstiftning om att ha könsspecifik representation vid kliniska undersökningar. För att läkemedlet skall bli godkänt skall materialet ha analyserats könsspecifikt.
I Sverige finns inte detta lagstiftningskrav. Kristdemokraterna menar att en dylik lagstiftning behövs också i Sverige. Läkemedel bör före marknads- godkännande normalt studeras på patienter som representerar hela den population som avses bli behandlad med läkemedel. Kunskap om skillnader och erkännande av dessa kan leda till säkrare och mer effektiv användning av läkemedel. Ett kvalitetssystem bör utvecklas för att påvisa lämpligheten könsspecifikt. Den skulle vidare innehålla optimal läkemedelsbehandling vid olika tillstånd. Jämställd vård - olika vård på lika villkor (SOU 1966:133) berör frågan i kapitlet "Läkemedelsanvändning bland kvinnor och män". Regeringen bör återkomma till riksdagen med förslag i frågan.
Äldre
Äldre omsorgstagare, boende på kommunala serviceinrättningarr, har inkomster som ligger klart under genomsnittet för åldrarna över 65 år. Många, varav flertalet är kvinnor, får knappast något över. Kommunernas höga avgifter gör att åldringar börjar gömma sina sparade slantar i madrassen eller helt sonika avstår från hjälp. Många avstår idag från exempelvis tandvård. Enligt Äldreuppdraget 97:8 hamnar hela 30 procent under socialbidragsnorm redan före avgifter för sjukvård och äldreomsorg. Räknar man efter avgifter för sjukvård och äldreomsorg skulle jämkning vara aktuell för mer än hälften. Kvinnornas utrymme var 61 procent av männens enligt Riksförsäkringsverket år 1995, när folkpension, garantipension och ATP räknats. 1997 konstruerade Konsumentverket en modell för beräkning och bestämning av kommunens förbehållsbelopp. Här ansågs inte ens kvinnor ha samma ekonomiska behov som män. Kristdemokraterna förutsätter att denna modell inte används, när avgifter beräknas i kommunerna.
Anhörigvård
Närståendevården utgör basen i vård- och omsorgsarbetet. När de anhöriga har ökat sina hjälpinsatser är det framför allt kvinnor som har berörts. Det gäller både äldre hustrur och medelålders döttrar.
Enligt en dansk studie har äldre gifta män bättre hälsa än ogifta män, medan äldre gifta kvinnor har sämre hälsa än ogifta män. När gamla föräldrar börjar behöva hjälp är döttrarna oftast 50-65 år. I den här åldern förvärvs- arbetar 70-80 procent av kvinnorna. Det innebär att många kombinerar sitt omsorgsansvar för föräldrar med förvärvsarbete. Vilka psykiska påfrest- ningar det innebär vet vi mycket lite om, men vi vet att medelålders kvinnors - men inte mäns - hälsa har försämrats under de senaste åren. Medelålders kvinnor har haft valfriheten att förvärvsarbeta utan oro för hur deras gamla föräldrar klarar sig. Idag när "valfrihet" står särskilt högt på topplistan över politiska värdeord, innebär äldreomsorgens förändringar att gamla män- niskors och deras anhörigas valfrihet hotas i praktiken.
Kristdemokraterna menar att den fysiska och psykiska hälsan hos anhörigvårdare måste tas på allvar. Det behövs studier och forskning kring vad hälsokontroller, hälsovård och andra stödåtgärder innebär för hälso- tillståndet hos anhörigvårdare och för tryggheten i rollen. Regeringen bör via Socialstyrelsen anordna studier av detta slag för att återkomma med förslag till riksdagen för att stärka anhörigvårdare.
Andelen äldre som får hemtjänst har halverats de senaste 15 åren. Kristdemokraterna bedömer att denna utveckling gått för långt, hemtjänster är efterfrågade av många äldre. De är nödvändiga för att äldre med funktionshinder ska kunna klara sina dagliga liv. Det finns en stor efterfrågan på praktiska tjänster idag, som inte blir tillgodosedda. I många fall tvingas närstående - ofta maka - göra uppgifter som hon egentligen inte har ork till. Skattesubventionerade hushållsnära tjänster är ett förslag som Kristdemo- kraterna länge förespråkat och det skulle ge de äldre frihet att själva bestämma vilken hjälp man bäst behöver.
Färdtjänst
Handikappombudsmannen har begärt in samtliga domar i färdtjänstmål under 1998 från länsrätterna. Andelen bifall till färdtjänsttillstånd är påtagligt lägre för kvinnor än män i de två äldsta åldersgrupperna. Handikappombudsmannen kan inte utesluta att det finns könsdiskriminerande faktorer i domstolarnas tillämpning av färdtjänstlagen. Regeringen bör uppdra åt Handikappombudsmannen att analysera orsakerna till detta förhållande och därefter återkomma till riksdagen med förslag.
Funktionshindrade
Verkligheten sammanfaller inte alltid med visionen när det gäller jämställdhet för de funktionshindrade. I sin skrivelse tar regeringen upp de olika initiativ man tagit för att förbättra jämställdhetsarbetet på handikappområdet. Verkligheten visar dock, att inte ens statens förlängda arm, länsstyrelserna, har handikapplaner. Detta framkommer av svaren i Handikappombudsmannens delrapport "Hur arbetar länsstyrelserna med handikappaspekter på jämställdhetsområdet?".
Sedan 1995 finns jämställdhetsexperter på varje länsstyrelse i Sverige och på frågan om funktionshindrade uttryckligen omnämns i länsstyrelsens jämställdhetsplan (enligt jämställdhetslagen) var det ingen av de 18 läns- experter som svarade att så var fallet.
Kristdemokraterna anser att det är angeläget att följa upp hur beslut verkställs och vilka förändringar det i realiteten blir för den enskilde. Vi ser fram emot regeringens aviserade plan för handikappområdet.
Som det helt riktigt påpekas har arbetet för jämställdhet trängts undan av jämlikhetsarbetet när det gäller personer med funktionshinder. Den ena diskrimineringen, den som handlar om kön, har inte blivit synlig därför att den andra, den som handlar om funktionshinder, varit så iögonfallande. Könsperspektivet behövs för att vi riktigt ska förstå den bild vi ser. Vi menar att det är viktigt att i all utbildning lyfta fram handikappfrågor även utifrån ett könsperspektiv.
Idrottspolitik
Det är viktigt att kvinnor och män, pojkar och flickor ges likvärdiga möj- ligheter och förutsättningar att utöva aktiv idrottsverksamhet. Kvinnoidrotten tilldrar sig fortfarande ett betydligt mindre intresse än motsvarande idrott för män. Det gäller såväl i massmedierna som rent allmänt. Kvinnoidrotten behöver en starkare ställning bl a vad gäller träningstider och tillgänglighet till befintliga anläggningar. Fler kvinnor kan och bör aktiveras inom idrottsrörelsen och därför är rekryteringen av kvinnliga idrottsledare av största betydelse för idrottens framtida utveckling.
Massmedierna, inte minst radio och TV, har ett oavvisligt ansvar när det gäller att spegla kvinnoidrotten. Genom en bra redovisning av kvinnors idrottsprestationer kan intresset för idrott öka genom att framför allt unga flickor får kvinnliga idrottsutövare att identifiera sig med och inspireras av.
Arbetet med att påskynda idrottens jämställdhetsarbete är mycket viktigt. Både mäns och kvinnors kunskaper, erfarenheter och värderingar bör tas tillvara och påverka idrottens utveckling. Inom Riksidrottsstyrelsen och övriga centralt verksamma organ råder sedan några år en jämn köns- fördelning. Idrottsrörelsen bör särskilt uppmärksamma jämställdhetsaspekten vid fördelningen av det statliga stödet till idrotten på olika nivåer. Kom- muner måste beakta densamma vid sin fördelning av bidrag till föreningar och organisationer. Det är uppenbart att ridskolorna/ridklubbarna, vars utövare till största delen är tjejer, alltid har svårare att hävda sina intressen gentemot de "manliga" idrotterna som fotboll, ishockey m.fl. Liknande problem finns givetvis för andra kvinnodominerade idrotter som t.ex. simning. Trots klara direktiv från Riksidrottsförbundet till specialidrotts- förbunden finns det en uppenbar risk att de kvinnodominerade idrotterna missgynnas vid förbundens fördelning. I den kommunala prioriteringen är misstankarna om denna "diskriminerande" prioritering ännu mer befogad. Det skulle därför vara angeläget att en oberoende utredning gjordes om hur verkligheten för de kvinnodominerade idrotterna ser ut i förhållande till "grabbsporterna". Hur sker fördelningen inom specialförbunden? Är den i enlighet med direktiven? Sker det en felaktig och "kvinnoidrottsdiskrimi- nerande" prioritering i kommunerna vad gäller bidrag, anläggningar etc.
Jämställdhet inom försvaret
Enligt en undersökning utförd av Statistiska centralbyrån i början av året har nästan varannan värnpliktig flicka och tre av fem kvinnliga officerare någon gång råkat ur för sexuella trakasserier. Begreppet sexuella trakasserier omfattar allt från sexuella antydningar till nedvärderande kommentarer om det motsatta könet. Statistiska centralbyråns undersökning grundar sig på en enkät som skickats ut till alla kvinnliga värnpliktiga och officerare samt 40 procent av de civilanställda. Av de kvinnliga värnpliktiga ansåg sig 43 procent utsatta för sexuella trakasserier, officerare 59 procent samt civilanställda 21 procent.
Mobbning och sexuella trakasserier är oacceptabelt oavsett var det sker och totalförsvaret får inte vara något undantag. Den allmänna uppfattningen både inom totalförsvaret och på andra håll är att värnplikten skall göras mer attraktiv så att fler kvinnor väljer att göra värnplikt. Vid besök vid olika militära förband uttalar officerarna samfällt sin uppskattning av de kvinnliga värnpliktiga. Många önskar att fler flickor söker militärtjänstgöring, då de anser att många flickor är mycket lämpade för den militära utbildningen och verksamheten.
Olika aktiviteter pågår för att öka andelen kvinnor både bland total- försvarspliktiga som fullgör värnplikt och bland officerare. En förutsättning för att det skall lyckas är att kraftåtgärder vidtas för att få ett slut på sex- trakasserierna och att den sociala miljön präglas av hänsyn och anpassning även till kvinnors behov. Försvarsmakten har vidtagit vissa åtgärder mot detta och arbetar nu med ett åtgärdspaket för att komma tillrätta med problemen. Kristdemokraterna anser att det är viktigt att detta följs upp kontinuerligt.
Det internationella arbetet
Det är viktigt att använda sig av EU i det fortsatta arbetet för jämställdhet. I flera avseenden ligger EU i framkant när det gäller lagstiftning i jämställdhetsfrågorna, exempelvis lönediskrimineringsförbud. Principen om lika lön för lika arbete infördes i EU 1957, i Romfördraget. I Sverige kom första jämställdhetslagen tjugotvå år senare 1979. EG-domstolen har under årens lopp varit kvinnor till stor hjälp genom att tolka fördragstexten som att kvinnor har ett mycket gott skydd i lagstiftningen. Så småningom har EU-länderna valt att reglera om den praxis som domstolen slagit fast. 1975 kom ett detaljerat EU-direktiv som utvecklar regler för lika lön. 1976 kom ett direktiv om lika behandling som också fastslår att kvinnliga anställda inte får missgynnas när det gäller andra anställningvillkor än lön: befordran, yrkesutbildning osv.
Man har i EU vidare fattat beslut som tillåter positiv särbehandling av underrepresenterat kön i syfte att åstadkomma jämställdhet i praktiken. 1997 anslog EU 20 miljarder kronor för projekt som ska stoppa våld mot kvinnor. Europol fick samma år uppdrag att arbeta aktivt mot handel med kvinnor och driva samarbetsprojekt med bland annat länder i Öst- och Centraleuropa som vill ansluta sig till EU. Kristdemokraterna menar att EU:s erfarenheter i jämställdhetsarbete ska beaktas och tas tillvara i Sveriges fortsatta arbete.
Föreberedelser inför Sveriges ordförandeskap i EU:s ministerråd våren 2001
Regeringen avser att sätta jämställdhetsfrågan högt på den europeiska dagordningen inför det svenska ordförandeskapet i EU år 2001.
Kristdemokraterna anser att det är viktigt att regeringen fram till tid- punkten då ordförandeposten tillträds kommer tillrätta med de missför- hållanden som råder om olika lön för lika arbete inom Regeringskansliet. Det är orimligt att manliga handläggare i Statsrådsberedningen i genomsnitt tjänar 6 000 kr mer per månad än kvinnliga handläggare. Det krävs vidare en betydande ökning av kvinnliga myndighetschefer så man uppnår minst 40 % kvinnor på myndighetschefsnivå. Regeringen måste om man ska ha tro- värdighet i rollen som banérbärare för jämställdhet ha städat framför den egna dörren. Regeringen bör återkomma till riksdagen med förslag på åtgärder.
Kristdemokraterna föreslår vidare att jämställdhetsarbetet under ord- förandeskapet ska föras under följande rubriker:
1. Ett barnvänligt arbetsliv
2. Männens roll i jämställdhetsarbetet
3. Kvinnorepresentationen
Under punkt 1 finns frågorna kvar från Pekingkonferensen om hur man förenar yrkes- och familjeliv. Detta område togs dessutom upp vid brittiska ordförandeskapets informella möte för jämställdhetsministrarna i Belfast 1998.
Punkt 2 var Sveriges bidrag till Pekingkonferensen, men blev ej tillräckligt genomarbetat där. Diskussionen måste fortsätta. Männen har en stor och betydelsefull roll att spela i det fortsatta jämställdhetsarbetet.
Det är dessutom viktigt att fördjupa diskussionen om hur mansrollen påverkas när vi går mot ökad jämställdhet i samhället. Förutom att ökad jämställdhet förutsätter ett annat förhållningssätt från männens sida, upplever många män en stor frustration när deras ställnning och vanor påverkas.
Punkt 3 handlar om att lyfta fram både kvinnors och mäns kompetens i alla sammanhang, inom näringsliv, arbetsliv, politik, föreningsliv osv, detta för att skapa bästa möjliga beslut utifrån flesta möjliga infallsvinklar.
Kristdemokraterna anser att det är viktigt att agendan inför ordförande- skapet förankras i riksdagen och att en bred enighet skapas kring de frågeområden som ska fokuseras. Det är enligt vårt förmenande alla partiers ansvar att bidra till att Sveriges insats under ordförandeskapet blir för- troendeskapande och offensiv i det fortsatta jämställdhetsarbetet.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kompetensbank via Internet för att synliggöra kvinnors kompetens,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en kommunikationsplan för spridning av forskning om kvinnors och mäns tillgång till ekonomisk makt och ekonomiska resurser,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en riksomfattande kampanj på temat "Ett barnvänligt arbetsliv",
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tilläggsdirektiv till JämO:s utredning om jämställdhetsmärkning om att ett företags föräldrapolicy skall vara ett kvalitetskriterium,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en försöksverksamhet om stödprogram för pappor vid en skilsmässa/separation,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att noga följa utvecklingen när det gäller dom om gemensam vårdnad med avseende på barnets bästa,
7. att riksdagen hos regeringen begär ett nytt lagförslag om fridskränkningsbrott,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en landsomfattande kampanj riktad till gym- nasieskolan om unga mäns ansvar för sin sexualitet,
9. att riksdagen hos regeringen begär förslag om den s.k. två- årsregeln,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den misshandlade kvinnans rätt att bo kvar i hemmet,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökad tillgång till trygghetspaket och larm- utrustning åt kvinnor som känner sig hotade,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om höjd kvalitet på rättsintygen,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utvärdering om jämställdhetsplanernas funktion i jämställdhetsarbetet,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utredning av ett valideringsinstitut,
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om införande av en högskolelärarexamen där jämställdhetsfrågor och genusperspektiv ingår,
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn av studenters helhetssituation med särskilt beaktande av föräldraskap,
17. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tillförlitlig statistik kring arbetsskadeförsäk- ringen,
18. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lagstiftning om könsspecifik prövning av läkemedel,
19. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att stärka anhörigvårdare,
20. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en analys av domstolarnas tillämpning av färdtjänstlagen,
21. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att jämställdhetsarbetet inom idrotten drivs vidare,
22. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om jämställdhet i försvaret,
23. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ta till vara EU:s erfarenheter i jämställdhets- arbetet,
24. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att rätta till lönediskrimineringen inom Rege- ringskansliet före 2001,
25. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att 40 % av myndighetscheferna bör vara kvin- nor före 2001,
26. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om arbetsområden för jämställdhetsarbetet under ordförandeskapet i ministerrådet i EU,
27. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förankring av agendan inför ordförandeskapet i EU.
Stockholm den 19 november 1999
Maria Larsson (kd)
Stefan Attefall (kd)
Rosita Runegrund (kd)
Magnus Jacobsson (kd)
Ulla-Britt Hagström (kd)
Desirée Pethrus Engström (kd)
Inger Strömbom (kd)
Harald Bergström (kd)
Rose-Marie Frebran (kd)
Holger Gustafsson (kd)
Göran Hägglund (kd)
Per Landgren (kd)
Mats Odell (kd)
Kenneth Lantz (kd)
Mikael Oscarsson (kd)