den 11 februari
Ryska kärnreaktorer av Tjernobyltyp med bristande säkerhet bidrar i dag till den nordiska elförsörjningen. Via det finska elnätet kommer periodvis rysk kärnkraftsel in även i de svenska elnäten. En studie visar nu att reaktor 2 vid kärnkraftverket Leningrad i Sosnovyj Bor, utanför Sankt Petersburg, inte ens uppfyller säkerhetkraven för gamla reaktorer i väst.
Kärnkraftverkets fyra reaktorer är nu 25 år gamla. De är av den gamla osäkra RBMK-typen som finns i Tjernobyl och som bl.a. saknar reaktorinneslutning. Säkerhetssystemen är inte fysiskt åtskilda och de klarar inte av ett stort rörbrott. Den internationella säkerhetsstudien visar att risken för härdskada vid Leningrads andra reaktor är alltför hög. Efter vissa redan beslutade, relativt okomplicerade, åtgärder kan risken uppskattas till 1 på 10 000 driftår, alltså en betydligt större risk än vad som gäller i äldre västreaktorer, 1 per 100 000 driftår.
Regeringens politik att avveckla säkra svenska kärnkraftverk ökar inte bara importen av orenad dansk kolkraftsel. Genom import av rysk kärnkraftsel ökar dessutom riskerna genom att osäkra ryska kärnkraftverk körs med högre effekt och under längre tid. Det borde i stället vara ett svenskt intresse att osäkra reaktorer av Tjernobyltyp stängs snarast möjligt.
Vilka åtgärder ämnar statsrådet vidta för att farliga reaktorer av Tjernobyltyp stängs i stället för säkra svenska reaktorer.