Att studera på universitet och högskola är en samhällsnyttig investering som på alla sätt bör uppmuntras. Tyvärr vidmakthåller Sverige ett bidrags- och lånesystem som både är orättvist och ibland även omöjliggör vidare studier. Det främsta problemet härvid är det så kallade fribeloppet.
En student som försöker klara sig ifrån att ta studielån och istället arbeta, har rätt att uppbära bidragsdelen av studiemedlet. Problemet är att fribeloppet inte endast gäller terminen, utan hela det aktuella halvåret. Inför sommaren innebär detta att den som arbetar under terminen därmed redan förbrukat fribeloppet och inom dess gräns inte kan arbeta under sommaren. Detta torde uppmuntra till svartjobb etc. För den som valt att ta studielån under terminen innebär fribeloppet att denne fritt kan arbeta hela sommaren. Att det är den arbetande studenten som besparar samhället en utgift tas ingen hänsyn till.
En annan grupp studenter är de med familj och som därmed har en större försörjningsbörda. Många av dessa studenter väljer att arbeta extra under terminen och är även mer beroende av att kunna arbeta under sommaren. I denna situation fungerar fribeloppssystemet så att det uppstår en inkomst- tröskel som det inte går att komma över. När inkomsten ökar minskar både studielån och studiebidrag (när inkomsten överskrider fribeloppet) samt bostadsbidraget. Det finns även beräkningar som tyder på att det på så sätt tas mer från dessa arbetande studenter, än vad de får i plånboken genom sin lön. Arbetsinsats ger alltså minus i kassan. I slutändan är det barn till studerande som tvingas till en lägre levnadsstandard än om fribelopps- systemet varit annorlunda eller inte alls existerat.
Alla studenter måste behandlas lika. Den som klarar sina studier måste naturligtvis få fullt bidrag oavsett om han lånar eller arbetar. Det är likaså oförsvarligt att staten skall sätta upp inkomsttrösklar för familjeförsörjande studenter, som inte finns för familjeförsörjare i övrigt. Det är inte statens uppgift att besluta om vad som är rätt eller fel för studenter att använda sin fritid till. Det avgörande måste vara studieresultatet.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att se över fribeloppssystemet så att arbetande studenter ej missgynnas.
Stockholm den 28 oktober 1998
Mikael Oscarsson (kd) Amanda Grönlund (kd)