Utgiftsområde 16 omfattar utgifter för skolväsende, vuxenutbildning, kvalificerad yrkesutbildning, högskoleutbildning samt universitetsforskning.
Grundskola och gymnasieskola
Skolan är en framtidsinvestering både för de enskilda medborgarna och för samhället i stort. Det är samhällets skyldighet att ge alla en likvärdig möjlighet att utvecklas efter sina anlag, intressen och önskemål. Under de senaste åren har varken kommunerna eller staten levt upp till sina åtaganden. Det har lett till att skolorna tvingats göra kraftiga nedskärningar. Alltför många skolor har idag en standard som inte kan anses tillräcklig för att de mål och riktlinjer som finns i läroplanen ska uppnås. En utbildningssatsning måste därför lägga stor vikt vid grundskolan och gymnasieskolan. I vår ekonomiska motion anslås 1 miljard kronor till kommunerna utöver regeringens förslag för 1999 bland annat för att genomföra nödvändiga satsningar inom skolans område.
Vuxenutbildningen och "kunskapslyftet"
Kunskapslyftet är en femårig utbildningssatsning som riksdagen på förslag av regeringen beslutat genomföra. Huvudsyftet är att ge vuxna med dåliga baskunskaper möjlighet till vidareutbildning och kompetensutveckling.
Satsningen har inneburit ett stort antal nya studieårsplatser men också en permanentning av ett antal platser som tidigare varit tillfälliga. Den mycket snabba och höga utbyggnadstakten i kombination med de oklara besked om omfattning och tidsplanering som kommit från regeringen innebär en risk för negativa konsekvenser för utbildningskvalitén. Lärarantal, lokaler och material får svårt att hålla jämna steg med det stigande antalet studenter. Vi anser det därför nödvändigt med en något lägre utbyggnadstakt och föreslår att kunskapslyftet begränsas till 7 500 nya platser per år jämfört med rege- ringens förslag på 10 000. Vi utvecklar vår syn på vuxenstudier och kun- skapslyftet i en separat motion.
Totalt innebär vår lägre utbyggnadstakt att vi minskar anslaget till särskilda utbildningssatsningar för vuxna i förhållande till regeringen med 80 miljoner kronor för 1999.
Svensk undervisning i utlandet
Enligt riksdagsbeslut minskades anslaget till den svenska undervisningen i utlandet med 20 miljoner kronor från och med 1998. Kristdemokraterna stod inte bakom detta beslut eftersom vi anser att dessa nedskärningar drabbar undervisningen orimligt hårt. Sedan dess har en förändring skett såtillvida att riksdagen beslutat att 6,8 miljoner kronor kan tillföras från ett annat område om nödvändigt. Netto blir då nedskärningen 13,2 miljoner kronor 1998. Från och med 1999 tvingas dock de drabbade skolorna anpassa sig till ett anslag som är 20 miljoner kronor lägre än före 1998. Vi kristdemokrater anser fortfarande att de berörda skolorna drabbas för hårt och vi anslår därför 10 miljoner kronor utöver regeringens förslag till budgetposten, A 12. Bidrag till svensk undervisning i utlandet år 1999 och framåt.
Högre utbildning och forskning
Även inom den högre utbildningen sker en kraftig utbyggnad av årsstudieplatserna som fortsätter de närmaste åren. Utbyggnaden är angelägen eftersom många studenter som skulle vilja läsa på högskolan i dag inte ges tillfälle till det. Vi välkomnar därför högskolesatsningen, men liksom när det gäller vuxenstudiesatsningen varnar vi för att en alltför hög takt innebär en risk för att kvalitén på utbildningen blir lidande. Detta problem behandlas mer utförligt i en separat motion om universitet och högskolor. Vår slutsats blir även här att det krävs en något lägre takt på högskolesatsningen om kvalitén inte ska urholkas. För att ytterligare värna kvaliteten avsätter vi 50 miljoner kronor av de besparingar som vår lägre utbyggnadstakt innebär till forskarutbildningen, vilket bidrar till att öka antalet disputerade lärare. Dessutom avsätter vi 50 miljoner kronor för kompetensutveckling i pedagogik för högskolelärare. Vi utvecklar dessa idéer i en separat motion om forskning och forskarutbildning.
Slutligen anser vi att studenternas sociala och ekonomiska situation måste förbättras, vilket redovisas i en separat motion (1998/99:Ub709). Vi motsätter oss beslutet om höjda expeditionsavgifter för återbetalning av studentlån. Höjningen skulle ge 20 miljoner kronor i intäkter till Centrala studiestödsnämnden och vi skjuter därför till det beloppet i anslaget till myndigheten för att kompensera inkomstbortfallet.
Totalt sett innebär våra förslag att vi minskar anslagen till utbildning och universitetsforskning i förhållande till regeringen med 367 miljoner kronor år 1999.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om de svenska utlandsskolorna,
2. att riksdagen med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag anvisar anslagen under utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning enligt uppställning: Anslag (tusental kronor) Regeringens förslag Anslagsförändring A 12. Svensk undervisning i utlandet 72 346 +10 000 A 15. Särskilda utbildn.insatser för vuxna 4 508 566 -80 000 B 1.-B 54. Anslag till univ. och högskolor 19 499 795 -317 000 C 3. Centrala studiestödsnämnden 313 566 +20 000 Summa för utgiftsområdet 29 030 747 -367 000
Stockholm den 28 oktober 1998
Inger Davidson (kd)
Yvonne Andersson (kd) Rose-Marie Frebran (kd) Lars Gustafsson (kd) Ulla-Britt Hagström (kd) Helena Höij (kd) Dan Kihlström (kd) Kenneth Lantz (kd) Ester Lindstedt-Staaf (kd) Chatrine Pålsson (kd) Fanny Rizell (kd) Rosita Runegrund (kd) Ingvar Svensson (kd) Gunilla Tjernberg (kd) Maj-Britt Wallhorn (kd) Erling Wälivaara (kd)