Under det senaste året har i motioner och interpellationer påtalats situationen för de frikyrkliga teologiska högskolorna. Anledningen har varit den ekonomiska orättvisa som råder mellan etablerade äldre högskolor och de nya teologiska högskolorna med frikyrkosamfund som huvudmän. Det är Evangeliska Fosterlands-Stiftelsen (EFS), Svenska Baptistsamfundet (SB) och Svenska Missionsförbundet (SMF) samt Nybygget-Kristen Samverkan. Skolorna är lokaliserade till Uppsala, Stockholm och Örebro. Det finns en märklig kvardröjande orättvisa. Detta trots att vi i motioner och så sent som i maj i en stor interpellationsdebatt med dåvarande utbildningsministern aktualiserat frågan ånyo. Då omfattningen och volymen i ett högskoleperspektiv är ringa har det förutsatts att en samordning som ger rättvisa och likartade villkor inte skulle vara något större problem. Fortfarande är inte en sådan utjämning verkställd och därför bör riksdagen besluta om en förändring som innebär likartade villkor också för dessa nya högskolor.
Det pågår en välbehövlig, för att inte säga väldig, högskoleutbyggnad just nu i vårt land. Det rör sig om många tiotusentals platser. Det är bra. Antalet högskoleplatser vid de här nämnda tre teologiska högskolorna är några hundratal och sett i det totala perspektivet synes det vara relativt enkelt att verkställa en utjämnande situation för dessa och andra högskolor.
Trots att de tre frikyrkliga högskolorna är av relativt färskt datum och som sagts i numerärt sett mycket måttlig omfattning så har skolorna väckt berättigad uppmärksamhet på flera teologiska fakulteter. Sökandegruppen till skolorna har en stark ekumenisk bredd och inte minst blivande präster inom Svenska kyrkan och pastorer inom frikyrkoleden, som saknar egen högskola, har i betydande utsträckning sökt sig till dessa tre frikyrkliga utbildnings- sätten med högskolestatus.
I en tid då existentiella frågor står i centrum och etiska värderingar efterlyses eller då mänskliga fri- och rättigheter har fått en ny dimension behövs den högskolebaserade utbildningen som berör sådana ämnesområden mer än någonsin. Skolorna har dessutom ett betydande internationellt perspektiv som belyses i undervisningen. T.ex. har Teologiska högskolan i Stockholm (THS) ett omfattande internationellt utbyte av både lärare och studenter med universitet och högskolor i andra länder. Det gäller också seminarier i samarbete med bl.a. östeuropeiska länder och med stater och universitetsorter i Afrika och i hög grad även USA. Likartad inriktning har också de båda teologiska högskolorna i Uppsala och Örebro.
Det handlar alltså om högskoleutbildning med bred inriktning. Även om primäruppgiften är att på huvudmännens uppdrag ge teologisk utbildning, så har skolornas resurser utnyttjats i växande omfattning också av studenter från andra trossamfund. Det ligger f.ö. väl i linje med den ekumeniska inriktning som de frikyrkliga teologiska högskolorna har. När det gäller högskolan i Stockholm finns det ett avtal om ämnesteoretisk utbildning för blivande lärare i religionskunskap t.ex.
Ett annat exempel är den MR-utbildning som finns vid THS i Stockholm. Till en av de senare kurserna med 25 platser fanns över 200 sökande. Det visade sig vara personer som arbetade med mänskliga rättigheter inom myndigheter, alltifrån ideella organisationer som Amnesty, Diakonia, Rädda Barnen och Röda korset, till myndighetsföreträdare från bl.a. Sida och Regeringskansliet. Det var personer som ville komplettera sin utbildning från framför allt i juridik och samhällsvetenskap. Flertalet antogs till hela 40- poängsutbildningen medan övriga deltar i enstaka kurser inom detta program. Utbildningen är kvalitetssäkrad, både vad det gäller den vetenskapliga halten och dess praktiska användbarhet. Det skall sägas att till denna kursverksamhet har regeringen tidigare beviljat ett särskilt anslag.
Förenta nationernas utnämning av perioden 1995-2005 till ett decennium för utbildning och mänskliga rättigheter torde säkert ha bidragit till det ökade intresset också i Sverige. När dåvarande utbildningsministern den 26 maj 1998 (protokoll 1997/98:112) besvarade en interpellation medgav hon att Sverige bedriver alltför lite utbildning i ämnet mänskliga rättigheter, tvärtemot de konventioner som vi i olika sammanhang har skrivit under och bekräftade att det var angeläget att få till stånd en allmän belysning hur en högre utbildning också kunde främja kunskaper i mänskliga rättigheter.
När det gäller den fortsatta utbyggnaden av högskolorna hänvisades det till att utbyggnaden är säkrad t.o.m. 1999. Hon påtalade också att de s.k. resterande platserna om 20 000 högskoleplatser skulle fördelas för år 2000. Dessutom skulle det finnas en särskild resurs på 300-400 heltidsstuderande. Hon ställde också i utsikt att man skulle kunna få en förstärkning och en utjämning och att den skulle komma till stånd i samband med budget- behandlingen. En utfästelse som inte infriats i budgetpropositionen.
För THS i Stockholm gäller att man haft ett avtal från 1993 med staten som löpt till den 30 juni i år. THS har begärt förhandlingar om ett nytt avtal men några sådana förhandlingar har ännu inte ägt rum. THS har drygt 400 registrerade studenter som i omräknat antal studieplatser motsvarar över 140 helårsstudenter. Flertalet av dessa har utexaminerats med goda studieresultat. Genomströmningen beräknas till nära 85 %, vilket måste anses som gott i jämförelse med andra liknande utbildningar. Upplysas kan också att inom lärarkollegiet vid THS finns i dag 13 disputerade lektorer varav 3 med docentkompetens. Studenterna undervisas huvudsakligen av lektorer redan från årskurs 1. I budgetpropositionen för nästa år föreslås en indexupp- räkning av det statliga bidraget till THS, men ingen utökning av antalet studieplatser. Det högsta belopp som skulle kunna föreslås i THS fall torde vara mindre än 2 miljoner kronor. Det motsvarar 80 årsstudieplatser, samma som gällde i avtalet från 1993. Det innebär vidare att THS inte föreslås få lokalbidrag, vilket inte heller tidigare skett och som de nya högskolorna har haft ett besvärande extra utgiftsåtagande för.
I budgetpropositionen sägs: Bidrag till lokaler vid universitet och högskolor ingår sedan 1994 i ersättningen för helårsstudenter vad avser grundutbildningen. Inom forskning och forskarutbildning ges utbildning till lokaler på olika sätt till universitet och till högskolor utan egna forsk- ningsanslag. Det innebär bl.a. att inga bidrag ges till teologiska högskolors lokaler för vare sig grundutbildning eller forskning. I själva verket betyder det att cirka 5 000 kronor dras från bidraget till varje helårsstudent, vilket anses motsvara lokalbidragets andel. THS har för sin del ansökt om ett nytt avtal upp till 200 årsstudieplatser, vilket inbegriper även ett bidrag till en utbyggd utbildning i nämnda mänskliga rättigheter och demokrati.
För de båda teologiska högskolorna i Uppsala och Örebro finns behov av en utbyggnad som säkerställer såväl utbildningsbehov som ett ökat intresse från sökandegrupperna. Det är angeläget att stödet till nya högskolor baseras på ett sådant sätt att det finns rimliga möjligheter att bygga ut och säkra en vetenskapligt god undervisning. Med tanke på det i högskolesammanhang ringa antalet studenter borde det vara möjligt med en sådan anpassning. Det känns generande att statsmakten har varit så avvaktande och kärv i sin ekonomiska stödgivning. Det är dags att gå från de välvilliga högtidstalen till ett åtagande vad det gäller högskoleutbildning i dessa discipliner så att en likställdhet och rättvisa kan uppnås.
Den kreativitet som präglat de nya teologiska högskolorna i vårt land har varit ett betydande och gott komplement till de äldre teologiska fakulteterna. Här har skett ett ömsesidigt och fruktbart utbyte och stimulans som främjat den teologiska utbildningen sammantaget. Därför synes det mycket angeläget att få till stånd en ekonomisk utjämning som åstadkommer den i många sammanhang efterlysta rättvisan i statsbidragsgivningen.
I dagens utbildningssverige är det egentligen ganska orimligt att staten skall förutsätta att samfund till mer än hälften skall finansiera en öppen högskoleutbildning med medel som till allra största delen utgörs av frivilliga bidrag från medlemmar och sympatisörer. För övrigt fullt ut skattade inkomster och pengar. Sådan "offervilja" väntas inte samhället av vare sig industrin, bankväsendet eller kommunerna. Där utgår till dessa huvudmän otvetydigt generösa och rikliga belopp. Därför kan vi frimodigt plädera för att det blir samma villkor för dessa nya högskolor, små till volymerna, men av stor betydelse i ett samhälle som har stort behov av folklig diskussion och vetenskapliga studier kring de värdefrågor som är så grundläggande för hela vårt samhälle.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rättvisa statsbidrag för de nya teologiska högskolorna i Sverige,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en förstärkt platstilldelning till de teologiska högskolorna i Stockholm, Uppsala och Örebro samt att dessa inrangeras i de allmänna villkoren för högskoleutbildning,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att antalet årsstudieplatser räknas upp så att en rimlig tillväxt vid nya teologiska högskolor kan tillgodoses.
Stockholm den 28 oktober 1998
Elver Jonsson (fp)
Göte Jonsson (m) Eva Zetterberg (v) Rose-Marie Frebran (kd) Birgitta Carlsson (c) Marianne Samuelsson (mp)