Regeringen beslutade den 9 juli att Högskolan i Karlstad skall ges ställning som universitet från och med 1 januari 1999. Detta beslut är mycket glädjande och är av stor betydelse för utvecklingen och tillväxten i Värmland. Beslutet får också tolkas som en viljeyttring fån regeringen om att slå vakt om och stödja en fortsatt utveckling och kvalitetshöjning av verksamheten i Karlstad vad det gäller såväl grund- och forskarutbildningarna som forskningen och förutsättningarna att lyckas med den s.k. tredje uppgiften.
Det nya universitet kommer bl.a. att satsa på att utveckla forskning och forskarutbildning inom flervetenskapliga verksamhetsområden, vilket också kommer att bidra till ett antal profilskapande program så som inom skogs- industri, miljö, kommunikation, skola-barn, tjänster, turism m.m. Denna ambition förutsätter att Karlstads universitet tilldelas och tillåts expandera inom samtliga vetenskapsområden.
Det är i det sammanhanget angeläget att markera de nya förutsättningar som råder vad gäller planering av en kraftig utbyggnad av forskar- utbildningarna som bl.a. innebär att en garanti skall finnas för doktoran- dernas finansiering. Vidare är det angeläget att ha ett bibliotek med hög standard som kan tillhandahålla den nödvändiga mångfalden av publika- tioner och samlingar samt tillgången till modern informationsteknik såsom det anstår ett universitet.
Den tredje uppgiften, som innebär att lärosätet skall samverka med det omgivande samhället är ett viktigt åtagande för ett blivande universitet i Värmland. En nödvändig förutsättning för att få en bra utveckling inom detta område är att kunna skapa mötesplatser och dialoger med "den akademiska världen", representerade av det blivande universitetet, samt representanter från näringsliv, kommuner, landsting och allmänhet. Då det i stor utsträckning saknas erfarenhet av liknande samarbete i länet är det realistiskt att tro att det behövs en hel del tid innan det har utvecklas nya och effektiva samverkansformer.
Utvecklingen till att bli ett fullvärdigt universitet med hög kvalitet i såväl djup som bredd måste få ta tid och kräver i många stycken en viss mognads- process. Men det är också viktigt att vara klar över vilka speciella förutsätt- ningar som råder för varje lärosäte för att statsmakterna och övriga aktörer ska kunna vara behjälpliga i utvecklingsprocessen. Denna motion har velat lyfta fram och aktualisera några av de förutsättningar som enligt vår mening måste vara utgångspunkter för en utveckling av Högskolan i Karlstad mot ett fullvärdigt universitet.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utvecklingen av Högskolan i Karlstad mot ett fullvärdigt universitet.
Stockholm den 28 oktober 1998
Lisbeth Staaf-Igelström (s)
Ann-Kristine Johansson (s) Jarl Lander (s) Marina Pettersson (s)