Mälardalens högskola har siktet inställt på att bli universitet. Regeringens ställningstagande för universitetsstatus vid högskolorna i Örebro, Växjö samt vid Mitthögskolan har inneburit att möjligheten att bli universitet öppnat sig, efter drygt 20 år, för de regionala högskolorna. Mälardalens högskola tänker utnyttja den möjligheten.
Vid Mälardalens högskola finns i år mer än 11 000 registrerade studenter inom teknik, naturvetenskap, humaniora, samhällsvetenskap, vårdvetenskap, lärarutbildning och musik. Det är flera än i Växjö och i nivå med Örebro.
Av studenterna läser 19 % på fördjupnings-/forskningsförberedande nivå, dvs ca 2 000 studenter. I mycket liten utsträckning går studenter vid MdH vidare till en forskarutbildning. Fem år efter grundexamen är det endast 0,03 % av MdH:s studenter som skrivits in på forskarutbildning. Det är klart lägre än vid flertalet andra mindre och medelstora högskolor. En forskar- utbildning kopplad direkt till grundutbildningen skulle märkbart öka möjlig- heterna till en kvalificerad utbildning för forskningsbegåvade studenter. Dessutom kan högskolan redan idag ge en mycket kvalificerad forskar- utbildning inom vissa ämnen, exempelvis datateknik.
Från och med år 1999 kan efter särskild prövning rätt att anordna forskarutbildning och utfärda doktorsexamen ges till högskolor. Förutsätt- ningen att erhålla ett vetenskapsområde är att grundutbildning och forskning vid högskolan har en sådan kvalitet och omfattning inom vetenskapsområdet att forskarutbildning kan bedrivas på en hög vetenskaplig nivå.
Inom vetenskapsområdena teknik och humaniora/samhällsvetenskap kan Mälardalens högskola bedömas ha samma förutsättningar att klara en prövning som högskolorna i Örebro och Växjö samt Mitthögskolan. Inom teknikområdet kan MdH dessutom ses som det naturliga valet då behovet av flera forskarutbildade är som mest akut just där, samtidigt som ingen annan ny högskola är i närheten av MdH:s bredd och djup inom området.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den framtida utvecklingen vid Mälardalens högskola.
Stockholm den 28 oktober 1998
Margareta Israelsson (s)
Sven-Erik Österberg (s) Göran Magnusson (s) Mariann Ytterberg (s) Paavo Vallius (s)