Luleå tekniska universitet och Umeå universitet har i nära samverkan med Institutet för rymdfysik, IRF, och Miljö- och rymdforskningsinstitutet, MRI, arbetat för bildandet av en rymdhögskola i Kiruna.
Bakom regeringens och riksdagens beslut att tilldela de små och medel- stora högskolorna fasta forskarresurser ligger övertygelsen att forskning och undervisning ömsesidigt befruktar och förstärker varandra.
I Kiruna finns idag främst genom IRF och MRI en forskningsresurs som är betydande jämförd med den som under överblickbar tid kommer att kunna byggas upp vid de flesta små och medelstora högskolor. Den akademiska undervisningen däremot är av relativt ringa omfattning. En kraftig utbyggnad av densamma kan väl motiveras utifrån synergierna mellan forskning och högre utbildning.
Befintlig forskningsverksamhet i Kiruna
IRF, som är ett nationellt rymdforskningsinstitut med huvudkontor i Kiruna, har sedan det bildades 1957 utvecklats till ett av landets största forskningsinstitut för grundforskning. Sammanlagt finns vid IRF ca 130 medarbetare, ca 60 är forskare varav 35 finns i Kiruna. Vid IRF bedrivs ett mycket intensivt rymdforskningsprogram. IRF har över 30 års erfarenhet av tillverkning av avancerade instrument som använts ombord på satelliter i rymden.
EISCAT är en internationell radaranläggning, den modernaste i sitt slag i världen, för forskning om den övre atmosfären och jonosfären. EISCAT är den enda internationella forskningsanläggningen inom fysikområdet som har sitt huvudkontor placerat i Sverige (närmare bestämt Kiruna).
MRI tillkom 1996 och stöds under uppbyggnadsfasen av Mål 6-medel från EU:s strukturfonder. Det innefattar tre forskningsprogram och arbetar inom områdena atmosfärforskning, klimatforskning och samhällsgeografi.
MRI:s grundidé är att förstärka befintlig FoU i Kirunaområdet och att bygga ut den på så sätt att synergier uppstår mellan de tidigare vetenskaps- öarna. Atmosfärforskningsprogrammet är således nära kopplat till IRF och klimatforskningsprogrammet bygger vidare på den ekologiska forskningen vid Abisko naturvetenskapliga station och den glaciologiska vid Tarfala.
Tillsammans med Luleå tekniska universitet, Umeå universitet och Institutet för rymdfysik deltar Lantbruksuniversitetet, Stockholms universitet och Vetenskapsakademien i MRI:s forskningsprogram.
Befintlig undervisning
Rymdfysikinstitutionen är Umeå universitets institution för rymdutbildningar i Kiruna. Ett tiotal lärare arbetar för närvarande inom rymdingenjörsprogrammet, en treårig högskoleutbildning som leder till akademisk grundexamen i rymdteknik. Sedan 1992 görs ett årligt intag av 30-35 studenter till rymdingejörsprogrammet.
Luleå tekniska universitet driver idag två högskoleutbildningar inom rymdverksamheten i Kiruna. Ett treårigt program inom geografiskt informationssystem (GIS) med ca 60 studenter startade 1994, en ny civil- ingenjörsutbildning i rymdteknik som startade 1997. Civilingenjörsutbild- ningen påbörjas med ett basår i Luleå och avslutas med ca ett och ett halvt års specialkurser i rymdteknik i Kiruna.
Som ovan framförts finns goda förutsättningar för att etablera en rymd- högskola i Kiruna.
Rymdhögskolan ska bedriva rymdutbildningar i Kiruna samt utveckla nätverket mellan forskning-utbildning och näringsliv-samhälle för att därigenom skapa ett ökat välstånd och en positiv samhällsutveckling i övre Norrland.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att inrätta en rymdhögskola i Kiruna.
Stockholm den 24 oktober 1998
Kristina Zakrisson (s) Birgitta Ahlqvist (s)