Sammanfattning
Budgetpropositionen för 1999 har föregåtts av överläggningar mellan den socialdemokratiska regeringen, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Överläggningarna har resulterat i en uppgörelse som bl.a. innefattar budgetpropositionen för 1999. Detta gör att Vänsterpartiet står bakom propositionens förslag till utgiftstak samt fördelning på utgiftsområden för 1999. Överläggningarna har dock främst av tidsskäl inte kunnat omfatta samtliga överväganden i propositionen. Detta gör att Vänsterpartiet trots den gjorda överenskommelsen finner anledning att ta upp brister då det gäller rättssäkerheten för studenter. Vi har också en rad förslag för att stärka studenternas inflytande i högskolan, förbättra och utveckla jämställdheten och motverka den sociala snedrekryteringen.
Inledning
Satsningarna på utbyggnad av högskolan och på kunskapslyftet är några av de viktigaste åtgärderna för att regeringen skall nå sysselsättningsmålet år 2000. Trots den kraftiga expansionen kunde inte alla sökande beredas plats vid den senaste antagningsomgången. Vänsterpartiets mål är att alla som uppfyller behörighetskraven i framtiden skall beredas möjlighet till högre studier. En fri dimensionering av utbildningsplatser menar vi är väl motiverad både ur den enskildes och samhällets perspektiv. Inte minst ur den synpunkten är den pågående utbyggnaden av universitet och högskolor glädjande.
Samtidigt är det oerhört viktigt att utbildningen håller en hög kvalitet. Undervisningens status måste höjas och lärarskickligheten belönas. Det pedagogiska utvecklings- och förnyelsearbetet måste stimuleras och stödjas. Vi menar att regeringen nu bör överväga att införa en obligatorisk grundkurs i pedagogik, metodik och didaktik för alla lärare på universitet och högskolor. Vi i Vänsterpartiet är medvetna om behovet av fler naturvetare och tekniker. Vi ser dock en fara i att intresset alltför mycket fokuseras mot vissa områden. Vi tror att arbetslivet i framtiden i allt högre grad kommer att efterfråga personer med olika kombinationsutbildningar.
Studentinflytande
Högskolan skall stå för demokratiska ideal som öppenhet och meningsutbyte. Den skall genom ett obundet, fristående och kritiskt perspektiv bidra till samhällsutvecklingen. Det är oerhört viktigt att det inte finns en skillnad mellan vad högskolan säger sig stå för och den faktiska verkligheten. Högskolan måste befrämja idealen genom att uppmuntra kritiskt tänkande och låta studenterna bli delaktiga i och ta ansvar för hur utbildningen organiseras, genomförs och utvärderas. Färdigheter som självständigt tänkande och förmåga att söka, värdera och sammanställa ny kunskap kommer att bli alltmer betydelsefulla i både arbetsliv och samhälle. Den enskilde studenten upplever att hon/han har mycket små möjligheter att påverka sin studiesituation. Studenternas missnöje handlar inte bara om den formella strukturen utan också om deras faktiska möjligheter att påverka själva utbildningen, att få deltaga i processen. Detta beror enligt vår mening på studenternas svaga ställning i den svenska högskolan.
Vänsterpartiet menar att det är slöseri att inte ta tillvara den resurs som studenterna faktiskt utgör och den dynamik de skulle kunna tillföra hög- skolan när det gäller förnyelse och utveckling av kvaliteten.
I augusti i år överlämnade arbetsgruppen för studentinflytande i högskolan sin rapport (Ds 1998:51) där man föreslår en rad åtgärder för att öka studenternas inflytande över sin utbildning och över högskolans och de egna organisationernas verksamhet. Vänsterpartiet delar i stort arbetsgruppens uppfattning då det gäller beskrivning av problemen och förslag till åtgärder.
En tydligare målformulering om vad högskoleutbildning innebär behövs. Vi föreslår att högskolans målformulering förtydligas genom att de allmänna målen för högre utbildning preciseras och utvecklas i en bilaga till Högskoleförordningen.
Grundutbildningens status behöver höjas. Det måste vara meriterande för en universitetslärare att ägna sig åt undervisning. Vi föreslår därför att det vid anställning av lärare i högskolan också skall vägas in den sökandes undervisningsförmåga och -erfarenhet och att en pedagogiskt sakkunnig skall medverka när bedömningar görs av de sökandes pedagogiska meriter.
Kursutvärderingarna skall ske löpande och i dialog mellan studenter och lärare. Vi föreslår att kravet på att alla kurser skall utvärderas införs i Hög- skoleförordningen. Detta skall också gälla kurserna för forskarstuderande.
Det framkommer också i studier att kvinnliga studenter genomgående är mer missnöjda med sitt inflytande. Vi anser att det finns skäl att studera studentinflytandet även ur ett jämställdhetsperspektiv. Detta bör Högskole- verket få i uppgift.
Bristfällig rättssäkerhet för studenter
Rättssäkerheten är ett grundläggande begrepp i en demokrati. Det betyder att högskolor och andra myndigheter inte utan särskilt rättsligt stöd får särbehandla någon på grund av personliga förhållanden.
Högskolorna bedriver i många frågor myndighetsutövning i förhållande till studenterna. Antagning, examination, utfärdande av examensbevis, beslut om tillgodoräknande, beviljande av studieuppehåll, beslut om disciplinpåföljd och avskiljande är exempel på myndighetsutövning.
Den decentralisering av beslutsfunktioner som skett, med avsikt att beslut skall fattas närmare dem som berörs och att de fattas mer med hänsyn till lokala omständigheter, är i huvudsak positiv. Vinsterna är bl.a. också ökad effektivitet och mindre byråkrati. För studenternas rättssäkerhet har dock decentraliseringen i vissa fall fått negativa konsekvenser. Viktiga beslut som direkt rör enskilda studenter fattas på, konstitutionellt och rättsligt sett, lösa grunder och är inte förutsägbara för studenten. Regler och praxis kan skifta mellan olika högskolor men även inom samma högskola, t.o.m. inom samma fakultet. Stora skillnader råder när det gäller tillämpningen av bestämmelser på områden som;
- om en kurs som tidigare inräknats i en examen kan inräknas i ytterligare en examen, - - om former för reservantagning, - - om studieuppehåll och anstånd med studiernas påbörjande, - - om avgifter för förbrukningsmaterial i samband med praktisk-estetiska utbildningar, - - om rätten till förnyat prov. - Trots avsaknad av uttryckligt bemyndigande meddelar högskolan lokala förskrifter i olika ämnen. Föreskrifterna meddelas vanligen utan att man anger med vilket bemyndigande detta skett.
Möjligheterna till överblick och insyn försvåras också av att flera hög- skolor inte sammanställer och kungör de lokala förskrifterna. Vänsterpartiet menar att det ovissa rättsläget är ett allvarligt problem. Det måste vara tydligt vilka föreskrifter som får utfärdas lokalt. Högskoleförordningen bör uttryck- ligen bemyndiga högskolorna att utfärda dessa.
Högre utbildning ur ett jämställdhetsperspektiv
Vi vet att trots att en majoritet av studenterna på högskolornas grundutbildningar är kvinnor så återfinns väldigt få högre upp i högskolehierarkin. Regeringens åtgärder på jämställdhetens området har varit både djärva och framgångsrika. Vänsterpartiet har gett sitt stöd till dessa men vill nu betona vikten av att mer långsiktiga åtgärder vidtas.
Högskolan ett uppdrag för Jämställdhetsombudsmannen
Vänsterpartiet föreslår att högre utbildning under en treårsperiod utgör ett särskilt ansvarsområde för JämO. Det finns ett antal frågetecken som gör att jämställdhetsarbetet inom högskolan försvåras.
I jämställdhetslagen föreskrivs t.ex. att jämställdhetsplaner skall upprättas på alla arbetsplatser med fler än tio anställda. Innebär det att elva personer som arbetar inom ett forskningsprojekt på en högskola skall upprätta en jämställdhetsplan?
Lönekartläggning skall göras inom ramen för jämställdhetsplanen. Skall doktorander med stipendier tas med i denna kartläggning etc.? Förutom frågan om jämställdhetsplanerna är tjänstetillsättningar och jämställdhet ett område där JämO skulle kunna göra en viktig insats. Överklagandenämnden har i ett avgörande behandlat frågan om positiv särbehandling är förenligt med EU:s likabehandlingsdirektiv. Ärendet gällde en tillsättning av en forskarassistenttjänst vid Göteborgs universitet där en manlig och en kvinnlig sökande ansågs vara i det närmaste jämbördiga i merithänseende. Över- klagandenämnden fann att just den form av positiv särbehandling som använts i detta fall var förenlig med likabehandlingsdirektivet. Vilka möjlig- heter det finns att, inom ramen för tjänstetillsättningar, använda sig av jämställdhetsaspekten är fortfarande mycket oklart.
Jämställdhetsuppföljning av Högskoleverket
Regeringen har infört rekryteringsmål för könsfördelningen på olika tjänster. Dessa bör vara tydligt formulerade i universitetens och högskolornas jämställdhetsplaner. Detta bör regeringen ge Högskoleverket i uppdrag.
Högskolorna upprättar centrala jämställdhetsplaner var tredje år, medan ettårsplaner görs på institutionsnivå. Systemet leder ofta till att det inte blir några ettårsplaner alls eller att de är dåliga. Vi menar att JämO och Högskoleverket bör få i uppgift att utvärdera hur jämställdhetsplanerna på institutionsnivå ser ut och utifrån detta utfärda tydligare direktiv över vad som bör ingå i en sådan plan.
Sexuella trakasserier
Sexuella trakasserier är ett större problem på våra universitet och högskolor än vad man skulle kunna tro. En särskilt utsatt grupp är kvinnliga doktorander som står i ett speciellt beroendeförhållande till sina handledare. Vi menar att både personal och studenter behöver bättre kunskap om de maktstrukturer, attityder och könsrollsmönster som ligger till grund för sexuella trakasserier.
Studenterna bör ha ett juridiskt skydd mot alla slags sexuella trakasserier. I avvaktan på den ändring av jämställdhetslagen som Vänsterpartiet begär i annan motion (om Jämställdhet) bör Högskoleförordningen reglera även lärares sexuella trakasserier gentemot studenter.
Högskolan ur ett jämlikhetsperspektiv
Uppdragsutbildning
Kompetensutveckling för redan yrkesverksamma är ett viktigt område för högskolan. Vi tror att efterfrågan kommer att öka i och med kunskapslyftet och utbyggnaden av distansutbildningen.
Beslutet att legalisera poänggivande uppdragsutbildning inom högskolan innebar att alla som genomgått en uppdragsutbildning kan få högskolepoäng. Uppdragsutbildningen kan på så sätt skapa genvägar in i högskolan. Men, uppdragsutbildningen kan också påverka kvaliteten på grundutbildningen negativt genom att både lokaler och lärarresurser oftast är gemensamma och att därför en konkurrens om lärarkrafterna kan uppstå till nackdel för den ordinarie grundutbildningen.
Vänsterpartiet tycker att det är viktigt att fler får möjlighet att utbilda sig, men vi anser att regeringen valt fel metod för att öka antalet hög- skoleutbildade. Vi anser att uppdragsutbildning endast skall gälla skräddar- sydda kurser för fort- och vidareutbildning och inte ge högskolepoäng.
Vänsterpartiet föreslår att uppdragsutbildningen och de konsekvenser den fått för grundutbildningen utreds.
Utlandsstudier
För att motverka den sociala snedrekryteringen då det gäller utlandsstudier måste informationen om utbytesprogram, vilka olika utbildningar som finns, möjligheterna till studiestöd och inte minst vilka regler som finns då det gäller tillgodoräknande och examina förbättras. I dagsläget saknas enkla och entydiga regler för tillgodoräknande av studieperioder utomlands. Vänsterpartiet anser att det i Högskoleförordningen bör skrivas in att studenter som avser att förlägga del av sina studier till universitet utanför Sverige skall kunna få ett bindande förhandsbesked om hur dessa kommer att tillgodoräknas. Lokala beslut om tillgodoräknande måste kunna överklagas.
Rådgivning för studenter
Med hjälp av en effektiv studierådgivning kan studenterna lättare och snabbare finna den utbildning som passar dem bäst. Speciellt viktigt är detta för studenter som kommer från studieovana hem.
Huvudansvaret för studierådgivning bör ligga på universitet och högskolor men i samarbete med CSN och studentkårerna. Vänsterpartiet vill att regeringen lägger förslag till riksdagen om förstärkning av högskolornas ansvar för rådgivning till studenterna.
Funktionshindrade i högskolan
Alltför få personer med funktionshinder studerar vidare efter gymnasieskolan. I dag får endast ca 1 100 studenter inskrivna vid landets universitet och högskolor del av de extra resurser som finns i form av bl.a. assistans, lektorshjälp m.m. Förutsättningarna för de funktionshindrade studenterna måste långsiktigt förbättras om antalet skall kunna öka.
Förändrade attityder och värderingar är kanske något av det viktigaste när det gäller att få fler funktionshindrade till högskolan. En rättighetslagstift- ning som betonar allas lika värde kan medverka till detta.
Det är en angelägen uppgift att arbeta med frågor som rör rekrytering av funktionshindrade till högre utbildningar. Regeringen förväntar sig en ökning av antalet studenter med funktionshinder och avser därför att tillsätta en utredning för att bl.a. se över systemet med stöd till studenter med funktionshinder. Vänsterpartiet stöder förslaget om en utredning men menar att direktiven skall utformas så att uppdraget blir att granska funktions- hindrades totala studiesituation.
Aspirantutbildning
Högskolorna har ett generellt uppdrag att bedriva aspirantutbildning fr.o.m. läsåret 97/98. Trots den höga arbetslösheten bland invandrade akademiker har hälften av högskolorna beslutat att inte anordna någon aspirantutbildning. Orsaken till detta är framför allt svårigheterna med att skaffa praktikplatser.
Vänsterpartiet menar att arbetslösheten bland invandrade akademiker är ett problem som måste lösas. Vi kan inte acceptera den diskriminering som råder i arbetslivet. Vi menar att ansträngningar nu måste göras för att utveckla och förbättra aspirantutbildningen så att den blir mer attraktiv, både för den enskilde och för arbetslivet. Högskolorna bör ges ett särskilt uppdrag att anordna aspirantutbildning och en lag bör stiftas som tydligt anger arbetsgivarnas skyldighet att ta emot praktikanter.
Lärarutbildning
Kompetensutveckling av lärarutbildare
Vänsterpartiet har inget emot att resurser för kompetensutveckling av lärarutbildare får fortsätta i enlighet med tidigare förslag. Vi vill i detta sammanhang påpeka de svårigheter som i takt med en krympande ekonomi har uppstått vad gäller lärarutbildarnas möjligheter att vidmakthålla en god personlig kontakt med skolan i form av egen s k skoltjänst. I takt med nedskurna anslag till lärarutbildningen har alltfler lärarutbildare fått släppa den egna skoltjänsten. Att den levande kontakten med skolan på detta sätt beskärs är olyckligt och kan på sikt leda till att lärarutbildarna får allt svårare att följa skolans utveckling.
Vänsterpartiet anser det vara ytterst viktigt att alla lärarutbildare har en nära och aktiv kontakt med vad som sker i skolan. Detta sker bäst genom att lärarutbildare kan växla mellan sådant arbete och arbete som lärare i skolan. Vi förordar därför att nya tjänster som lärarutbildare utformas som förordnanden på begränsad tid, t ex 6-årsförordnanden. Därefter kan lärar- utbildaren ha tjänst som lärare i skolan för att eventuellt därefter återkomma som lärarutbildare.
IT
IT- kunskaper bland de nyexaminerade lärarna
Vi delar regeringens uppfattning att alla nyexaminerade lärare skall ha kunskap om datorer och andra informationstekniska hjälpmedel och deras användning i undervisningen. I regeringens skrivelse 1997/98:176 Lärandets verktyg - nationellt program för IT i skolan - framhölls att kommittén för lärarutbildningen (dir. 1997:07) fått i uppdrag att överväga behovet av ytterligare IT-insatser i lärarutbildningarna.
Vi menar att det är viktigt att de blivande lärarna under utbildningstiden får disponera en dator som ett nödvändigt arbetsredskap. Först då är det möjligt att de blivande lärarna når den förtrogenhet som behövs för att kunna använda datorn som ett pedagogiskt verktyg i den egna professionen. Vi vill därför omfördela en del av de resurser som satsas på ett nationellt program för IT i skolan till datorstöd åt lärarstuderande. Vänsterpartiet föreslår att 300 miljoner kronor av de anslagna 1 490 miljoner kronorna tillfaller lärar- utbildningen.
Forskning om informationstekniken i skolan
Forskningen kan i dag inte ge något entydigt besked om positiva effekter av datorstödd undervisning. Vi vet egentligen väldigt lite om i vilken grad IT omskapar villkoren för undervisning och inlärning och på vilket sätt elev- och lärarrollen förändras. Förändringar i och av skolan bedömer vi som både intressanta och viktiga ur vetenskaplig synvinkel. Vi föreslår därför att 40 miljoner kronor av de 1 490 miljoner kronorna som avsätts för satsningen på ett nationellt program för IT i skolan tillfaller forskning och utvecklingsarbete inom området informationsteknik i skolan.
Jämställdhetsinsatser
Det är viktigt att insatser för att öka andelen män som väljer att bli lärare ökar, speciellt på de lägre stadierna. Ett sådant sätt som Vänsterpartiet vill peka på är att skapa bättre förutsättningar för gruppen fritidsledare att vidareutbilda sig till lärare på de lägre stadierna. Fritidsledarutbildningen är en utbildning som är jämställd med högskoleutbildning men ges av folkhögskolorna och ger inte högskolepoäng. I gruppen fritidsledare är andelen män ganska stor och mycket i utbildningen är användbart som lärare på skolans lägre stadier. Vänsterpartiet anser det angeläget att påbyggnadsutbildning på fritidsledarutbildningen utvecklas och erbjuds inom högskolan. Det är därvid viktigt att ett generöst tillgodoräknande av delar av fritidsledarutbildningen tillämpas. Högskoleverket borde få i uppdrag att analysera fritidsledarutbildningen och utfärda riktlinjer för hur denna utbildning bör få tillgodoräknas i olika lärarutbildningar för de lägre stadierna.
Dimensionering
Prognoser visar att vi de närmaste åren generellt sett står inför en stor lärarbrist. Redan är trycket stort på de lägsta stadierna på grund av de stora årskullar som nu befinner sig där. Dessa årskullar kommer att röra sig genom skolsystemet och successivt flytta lärarbristen mot allt högre årskullar. Samtidigt förväntas stora pensionsavgångar bland de årskullar i vilka stora andelar utbildade sig till lärare för att klara den stora utbyggnaden av skolväsendet under 50-, 60- och 70-talen.
Regeringens beställning av lärarexamina avspeglar denna situation. Beställningen visar dock att regeringen bedömer att lärarbristen kommer att vara ganska kortvarig, speciellt för de lägre årskurserna. Antalet beställda examina för åk 1-7 minskas sålunda från perioden 1997-1999 till perioden 2003-2005 med hela 60 procent. I realiteten betyder detta att högskolorna redan inför nästa antagningsomgång måste mer än halvera antalet antagna studerande till dessa lärarutbildningar. Eftersom lärarbristen framför allt ger sig till känna inom matematik och NO-ämnena kan detta leda till att i stort sett all lärarutbildning i SO-ämnena bör försvinna. Regeringens proposition ger dock ingen anvisning om hur den enskilda högskolan skall agera.
Regeringens beställning av examina för grundskolans årskurser 4-9 ökar från innevarande period till nästa med ca 50 % varefter den inför perioden 2003-2005 återgår till dagens volym. Detta innebär att den utbyggnad som högskolorna med vissa svårigheter nu genomfört för att möta regeringens beställning för mellanperioden 2000-2002, vissa högskolor genom att för första gången erbjuda utbildningen, nu i praktiken inför nästa antagningsomgång måste återgå till utgångsläget. För t.ex. Linköpings universitet, som byggt ut sin lärarutbildning med 90 platser i Norrköping, kan detta innebära så drastiska förändringar som att man antingen helt måste lägga ned denna nya utbildning, alternativt att i stort sett lägga ned utbildningen i Linköping, alternativt arbeta med oekonomiskt små lärar- grupper på båda orterna.
Enligt Vänsterpartiet är det knappast försvarligt att arbeta med beställningar som ställer högskolorna inför så snabba omställningar och svåra dimensioneringsbeslut. Det måste vara möjligt att tidigare kunna förutse förändrade dimensioneringsbehov och i tid ge sådan information att man successivt kan förändra sin organisation i enlighet med detta. Vänsterpartiet menar vidare att det är förvånansvärt att regeringen inte berör den situation som håller på att uppstå för de yrkesinriktade programmen i gymnasieskolan. Enligt en rapport från Skolverket finns en stor risk för att den svaga rekryteringen till lärare i yrkesinriktade karaktärsämnen - tidigare kallade yrkeslärare - parat med väntade stora pensionsavgångar kan leda till en ytterst stor lärarbrist i karaktärsämnena på de yrkesförberedande programmen. Vi förutsätter att Lärarutbildningskommittén kommer att ta upp rekryteringsfrågorna till beaktande och försöka finna lösningar på rekryteringsproblemen.
Regeringen framhåller att skolans långsiktiga behov motiverar att minst hälften av antalet lärarexamina bör vara inom områdena matematik, naturvetenskap och teknik. Samtidigt talas på andra ställen i propositionen om det angelägna i att öka andra utbildningar som kräver förkunskaper från det naturvetenskapliga programmet. Av propositionen framgår inte hur regeringen tänkt sig att antalet studerande som har denna kompetens skall räcka till alla utbildningar som kräver denna kompetens och som erbjuds av högskolorna.
Med hänsyn till ovanstående anser Vänsterpartiet att ett bättre planeringsunderlag för regeringens beställningar av utbildningsplatser på lärarutbildningarna bör utvecklas.
Det s.k. naturvetenskapliga och tekniska basåret spelar här en viktig roll. Genom att inom komvux och i högskolan erbjuda denna typ av ettårig utbildning har många kunnat skaffa sig den naturvetenskapliga och tekniska kompetens som högskolan kräver. Vänsterpartiet anser det viktigt att basåret bibehålls och om möjligt får utökat utrymme. Om så behövs bör basåret finansieras med öronmärkta pengar för att säkerställa att det får växa fritt utan konkurrens om anvisade medel.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att vid anställning av lärare i högskolan det också skall vägas in den sökandes undervisningsförmåga och erfarenhet och att en pedagogisk sakkunnig skall medverka när bedömningar görs av de sökandes pedagogiska meriter,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att kravet på att alla kurser skall utvärderas införs i högskoleförordningen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ge Högskoleverket i uppgift att studera studentinflytandet även ur ett jämställdhetsperspektiv,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vilka föreskrifter som får utfärdas lokalt,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att högre utbildning under en treårsperiod skall utgöra ett särskilt ansvarsområde för JämO,1
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att JämO och Högskoleverket bör få i uppgift att utvärdera hur jämställdhetsplanerna på institutionsnivå ser ut och utifrån detta utfärda tydligare direktiv över vad som bör ingå i en sådan plan,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att högskoleförordningen även bör reglera lärares sexuella trakasserier gentemot studenter,
8. att riksdagen hos regeringen begär att den utreder uppdragsutbildningen och de konsekvenser den fått för grundutbildningen i enlighet med vad i motionen anförts,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att det i högskoleförordningen bör skrivas in att studenter som avser att förlägga del av sina studier till universitet utanför Sverige skall kunna få ett bindande förhandsbesked om hur dessa kommer att tillgodoräknas samt att lokala beslut om tillgodoräknande måste kunna överklagas,
10. att riksdagen hos regeringen begär att den återkommer med förslag om förstärkning av högskolornas ansvar för rådgivning till studenterna i enlighet med vad i motionen anförts,
11. att riksdagen hos regeringen begär att den återkommer med förslag angående direktiv till utredning av systemet för studiestöd till funktionshindrade,
12. att riksdagen beslutar att i enlighet med vad i motionen anförts omfördela 300 miljoner kronor av de 1 490 miljoner kronor som anslagits till nationellt program för IT i skolan till lärarutbildningen,
13. att riksdagen beslutar att i enlighet med vad i motionen anförts omfördela 40 miljoner kronor av de 1 490 miljoner kronor som anslagits till nationellt program för IT till forskning och utvecklingsarbete inom området informationsteknik i skolan,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om uppdrag till Högskoleverket att analysera fritidsledarutbildningen och utfärda riktlinjer för hur de sökande till olika lärarutbildningar för de lägre stadierna bör få tillgodoräkna sig denna utbildning,
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ett bättre planeringsunderlag för regeringens beställningar av utbildningsplatser på lärarutbildningarna bör utvecklas,
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om basårets bibehållande och utökade utrymme.
Stockholm den 25 oktober 1998
Britt-Marie Danestig (v)
Mats Einarsson (v) Lennart Gustavsson (v) Kenneth Kvist (v) Kalle Larsson (v) Peter Pedersen (v) Charlotta L Bjälkebring (v)
1 Yrkande 5 hänvisat till AU.