Inledning
I juli 1998 beslutade regeringen att Högskolan i Karlstad skall ges ställning som universitet från och med 1 januari 1999. Samtidigt ges högskolorna i Örebro och Växjö samma status. Beslutet ska ses som en viljeyttring från statens sida om en fortsatt utveckling och kvalitetshöjning av det aktuella lärosätet, både vad gäller grundutbildning och forskning/forskarutbildning. Det är positivt att små och medelstora högskolor ges möjlighet att expandera. Det bidrar till den regionala utvecklingen eftersom det blivande universitetet i Karlstad spelar en viktig roll som utbildnings- och kunskapscentrum. Det ger stimulans till det regionala näringslivet och därmed även till sysselsättningen.
Det är förvånande att regeringen inte följer upp sitt beslut och tilldelar tillräckligt med extra resurser vad gäller forskningsanslaget. För ett nytt universitet är det särskilt angeläget med resursförstärkningar i flera avseen- den; uppbyggnaden av en väl fungerande forskning samt en ordentlig uppdatering av biblioteket eftersom det ställs höga kvalitetskrav på ett universitetsbibliotek. I samband med regeringsbeslutet om universitetsstatus i Karlstad framfördes farhågor om en allt för snabb utbyggnad av högskolorna. Detta skulle enligt kritikerna innebära att kvantitet ersätter kvalitet.
Forskning
En kraftig satsning på utbyggnad av forskarutbildning måste ske omedelbart vid en övergång till universitet med examinationsrätt i forskarutbildning. Denna utbildning kräver att universitetet ska kunna erbjuda en strukturerad forskarutbildning och garanterad finansiering av doktorander.
Etablering av forskarutbildning kräver rekrytering av vetenskapliga hand- ledare, rutiner för antagning, examination, kurser samt planering av lokaler och bibliotek. Till detta kommer också investeringar i utrustning.
En rimlig utvecklingstakt är att från 1999 anta 50 nya forskarstuderande per år de närmaste två åren. Dessa antas inom ett antal profilområden. Års- kostnaden för en doktorand inom experimentella kunskapsfält är cirka 700 000 kronor.
Universitetsbibliotek
För en högskola som ska bli universitet är biblioteket en central verksamhet, som särskilt måste uppmärksammas. Prenumerationer på vetenskapliga publikationer, samlingar, informationsteknik, lokaler och personal måste utvecklas och stärkas. Stora investeringar är planerade för iordningställande av ett nytt universitetsbibliotek i Karlstad. Biblioteket är en strategisk resurs i det blivande universitetets ökande engagemang för samverkan med omvärlden. Ett nätverk med folkbiblioteken i Värmland har etablerats, vilket ger god tillgänglighet till högskolans samlingar och möjlighet att få hjälp med informationssökning. Bibliotekets stöd till studenter som studerar med distansteknik skall utvecklas vidare.
Beräknade behov
Högskolan i Karlstads förslag till resursförstärkning belöper sig till cirka 60 miljoner kronor per år. Härigenom skapas ekonomiska förutsättningar för att lärosätet i Karlstad som nytt universitet skall kunna utveckla en verksamhet med hög vetenskaplig kvalitet inom ett begränsat antal profilområden. Regeringen föreslår i budgetpropositionen att forskning och forskarutbildning ska förstärkas med cirka 10 miljoner kronor. Detta är inte att följa upp beslutet om universitetsstatus på ett riktigt sätt.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nödvändiga resursförstärkningar till Karlstads universitet.
Stockholm den 28 oktober 1998
Dan Kihlström (kd)