Staten är huvudman för den grundläggande utbildningen av läkare och för den forskning och forskarutbildning som bedrivs inom det medicinska området. Genom avtal, s k ALF-avtal, som staten ingått med berörda landsting/kommuner får statlig utbildning och forskning tillgång till respektive landsting/kommuns sjukvårdsorganisation. De ersättningar som respektive lärosäte får via dessa avtal uppvisar mycket stora skillnader. Det har därför påtalats stora brister i avtalen från flera håll under senare år, bl.a. i betänkandet Forskning och pengar (SOU 1996:29 s 92 f) och i ett antal motioner till riksdagen.
Utbildningsutskottet konstaterar i sitt betänkande 1996/97:UbU9 att Regeringskansliet uppmärksammat problemen och hänvisar vid sin motions- behandling till pågående samtal mellan Regeringskansliet och Landstings- förbundet.
Utskottet skriver vidare:
Utskottet utgår från att regeringen i kontakterna med Landstingsförbundet eftersträvar en lösning som både ger större rättvisa mellan lärosätena än nuvarande avtal gör och tillgodoser lärosätenas behov av att kunna styra användningen av medlen. Med hänsyn till att problemen varit kända länge och är av allvarlig natur bör riksdagen enligt utskottets mening kunna räkna med att regeringen i nästa budgetproposition redovisar hur ärendet framskridit.
I budgetpropositionen 1999:1 konstaterar regeringen att "Sedan avtalen ingicks har mål- och resultatstyrning samt ett nytt resurstilldelningssystem införts för den statliga högskolan, vilket gör väsentliga delar av avtalen obsoleta". Det framgår vidare av propositionen att den särskilda utredare som regeringen tillkallade i juni 1997 med uppdrag att biträda Utbildningsdepartementet med att genomföra en översyn och genomföra omförhandlingar av avtalen fortfarande för överläggningar med Landstings- förbundet.
De stora bristerna i ALF-avtalen kvarstår därför och i budgetpropositionen föreslås Umeå universitet endast erhålla 152 126 tkr för år 1999. Detta belopp är avsevärt lägre än vad de övriga lärosätena erhåller utifrån en jämförelse av den statliga utbildnings- och forskningsverksamhet som bedrivs.
Anslag tkr.
Uppsala universitet 186 859
Lunds universitet 300 558
Göteborgs universitet 311 246
Linköpings universitet 117 393
Karolinska institutet 433 757
Umeå universitet 152 126
Riksdagen bör snarast med kraft verka för att det anslag för klinisk utbildning och forskning som respektive lärosäte tilldelas ska basera sig på det studerandeantal i läkarutbildningen och det statliga anslag för forskning och forskarutbildning som respektive lärosäte har.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ersättning för klinisk utbildning och forskning.
Stockholm den 28 oktober 1998
Yvonne Ångström (fp)