Svearikets gamla huvudstad, Uppsala, är sedan århundraden kunskapens huvudstad i Sverige. Uppsala universitet, som grundades redan 1477, har av hävd betraktats som riksuniversitetet. I och med att Statens lantbruksuniversitet bildades 1977 utifrån bl a den tidigare lantbrukshögskolan Ultuna, har staden numer två välrenommerade universitet. En rad forskningsinstitut och företag med forskningsinriktning har också Uppsala som huvudort.
Uppsala län har unika förutsättningar för en tillväxt som kommer hela landet till del. De två framstående universiteten har flera forskningsområden i absolut världsklass. Genom nära samarbete med dem finns förutsättningar att utveckla nya framgångsrika företag, såväl stora som små. Uppsala har samhällsinstitutioner och organisationer av olika slag och en mycket väl- utbildad arbetskraft. Storflygplatsen Arlanda ligger t.o.m närmare Uppsala än Stockholm. Allt detta ger Uppsala län en stark utvecklingspotential, även i den globala konkurrenssituation vi befinner oss i. Men det är viktigt att dessa möjligheter fullt ut kan tas till vara och det är ett nationellt intresse att så kan ske.
Därför måste också sägas att det även finns orosmoln och tecken som kan innebära att Uppsalas ställning som kunskapscentrum på ett smygande sätt naggas i kanten. Det gäller behandlingen av dimensioneringsfrågor för universiteten, men också en tendens att låta omlokalisera statliga verk- samheter av betydelse för utbildning, forskning och arbetsmarknad från Uppsala. Den typen av beslut kan lätt leda till motsvarande retarderande utveckling på t.ex företagssidan och en uttunning av en kritisk massa för ett internationellt kunskapscentrum kan då bli följden. En sådan utveckling är till skada för hela landet, eftersom det är av betydelse i en internationell konkurrens att Uppsalas internationella anseende som kunskaps- och forskningscentrum bibehålls. Det är därför viktigt att staten inte fattar sådana beslut som gör det svårt för Uppsala att förbli bäst.
Ett bra mått på Uppsalas popularitet och ställning som riksuniversitet är naturligtvis studenternas förstahandsval av studieort. Ansökningarna till universitet och högskolor visar tydligt att studenter i Sverige - nästan oavsett var man har sin hemort - gärna önskar studera i just Uppsala. Dimen- sioneringen av universiteten och tilldelningen av nya platser är emellertid mot den bakgrunden uppseendeväckande snål mot Uppsala. Detta visar att det i märkligt liten utsträckning är studenternas fria val och efterfrågan - utan andra faktorer - som tillåts styra denna viktiga samhällssatsning. Genom denna politik har Uppsala universitets utveckling kommit att för- sämras utifrån vad som varit rimligt för ett riksuniversitet och även forsk- ningsresursernas storlek har påverkats därav. Innebörden av statens agerande blir att man försvagar ställningen för landets i särklass internationellt mest kända universitet. Därigenom försvagas också möjligheterna att dra till sig forskare, lärare och forskningsanknutna företag till Uppsalaregionen. I ett internationellt perspektiv konkurrerar som nämnts inte Uppsala när det gäller forskningsanknuten verksamhet med andra centra i Sverige utan med andra europeiska regioners kompetenscentra. Försvagar man Uppsalas ställning relativt så försvagas också möjligheterna att konkurrera om sådan etablering (eller bibehållande) till Sverige. Det borde i ett nationellt perspektiv te sig självklart att utveckla Uppsalas traditionella ställning som kunskapens huvudstad i Sverige.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att tilldelningen av nya universitetsplatser och forskningsresurser i ökad utsträckning skall styras av de studerandes förstahandsval,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den nationella betydelsen av att Uppsala förblir ett internationellt attraktivt kunskapscentrum.
Stockholm den 27 oktober 1998
Lennart Hedquist (m)
Gustaf von Essen (m) Mikael Oscarsson (kd) Harald Nordlund (fp)