Kraven på förvärvad kunskap och färdighet ställs högt när det gäller arbetsterapeututbildningen och andra vårdutbildningar, bl.a. för att trygga patientsäkerheten. Utbildningarna leder fram till nationellt och internationellt gångbara yrkesexamina för vilka statsmakterna har formulerat nationella mål. Några av de angivna målen förutsätter tillämpning för att de skall kunna uppnås. För akademiska yrkesutbildningar krävs dessutom att man i olika moment och uppgifter examinerar faktakunskaper och färdighetskunskaper och att man prövar den personliga yrkesutvecklingen.
Arbetsterapeutexamen leder till yrkeskompetens. Yrkeskompetens definie- ras i Högskoleverkets utvärdering (1997) som en samling av praktiska färdigheter, vetenskapligt förhållningssätt och personlig mognad. Ett veten- skapligt förhållningssätt innebär att ha en problematiserande inställning till arbetet i dess helhet, att kunna sätta sina egna uppfattningar i ett perspektiv, att respektera andras åsikter, att systematisera sin nyfikenhet och att vara neutral i sin yrkesroll. Personlig mognad är en del i yrkesskickligheten och innefattar social kompetens, självkännedom, förmåga att samarbeta och självständighet i arbetet.
Att se arbetet som en föränderlig process är en förutsättning för att vara yrkeskompetent. Praktiska färdigheter inbegriper det egna handlaget samt förmågan att på ett fullgott sätt hantera teknik och instrument. En medveten strategi för att stärka studentens yrkeskunnande och yrkeskompetens förverkligas genom en målmedveten uppbyggnad av kurser med integrering av teorier och metoder, genom en utveckling av utbildningen med stöd av hög lärarkompetens i såväl den praktiska /tillämpande som den teoretiska utbildningen med möjlighet till bredare ämnesinnehåll och genom en tidig kontakt med forskning i reell miljö.
Strategin är alltså att ge en akademisk utbildning med yrkesutbildnings- inslag där studenten ges handlingsberedskap och kompetens för att förstå och förklara olika fenomen och därmed få förmåga att lösa olika problem. Det personliga mötet på olika nivåer får ökad betydelse. Därför är det viktigt att också utveckla den sociala kompetensen.
Då arbetsterapeututbildningen återgick till 3-årig utbildning (120 poäng) 1992 anfördes i huvudsak följande skäl: "Arbetsterapi är ett tvärvetenskapligt ämnes- och yrkesområde med rehabilitering som huvudmål. Kunskaps- utvecklingen har varit oerhört snabb under senare tid. Arbetsterapeut är ett självständigt yrke, som sparar pengar för såväl samhället som enskilda genom rehabiliterande insatser, vilket medför minskat personligt lidande, tidigare återgång till arbetet, mindre beroende av samhällets vård, hemtjänst m.m. Dessutom minskar utbildade arbetsterapeuter behovet av läkarinsatser. För att minska framtidens krav bör större utrymme tillskapas för kunskaper om äldres behov. Detta kräver ytterligare utrymme i utbildningen.
Det måste skapas strategier för IT-användning och hjälpmedelsteknik. De tekniska hjälpmedel som idag står till buds kräver fördjupad teknisk kunskap. Därför bör det tekniska området i grundutbildningen utökas. En kurs i tillämpad teknik inom handikappområdet skall ingå i utbildningen.
Möjligheter till en långsam inskolning i arbetslivet måste tillskapas antingen genom att en praktiktermin eller ett praktikår efter examen men före legitimation införs. En yrkesutbildning utan stark teoretisk förankring kommer ej att vara konkurrenskraftig och ge studenten förutsättning att möta samhällsförändringar. Det är därför viktigt att studenten med utgångspunkt i teoretiska studier lär sig att observera, analysera och reflektera över olika företeelser samt skaffa sig handlingsberedskap inför en föränderlig och dynamisk verklighet. För att uppnå dessa mål måste arbetsterapeututbild- ningen förlängas till 160 poäng.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förlängning av arbetsterapeututbildningen.
Stockholm den 27 oktober 1998
Kerstin Kristiansson (s)
Hans Stenberg (s) Susanne Eberstein (s) Göran Norlander (s)