1 januari 1999 kommer Högskolan i Örebro att uppnå universitetsstatus. Det är ett välkommet erkännande av det målmedvetna arbete som bedrivits vid högskolan och av Centerpartiet. Erkännandet innebär också att arbetet med att vidareutveckla utbildningen och forskningen inom vetenskapsområdet naturvetenskap och teknik ges en ytterligare injektion.
Högskoleverkets bedömning, som föregick regeringens beslut, visade att högskolans styrka främst låg på det samhällsvetenskapliga området. Inom naturvetenskap och teknik ansåg bedömningsgruppen att det relativt nystartade programmet Människa-Teknik-Miljö var ett intressant tillskott i den svenska forskningsvärlden. Ett ambitiöst professorsprogram omfattande 21 professurer har lett till att fem professurer var tillsatta vid tidpunkten för HSV:s granskning. Ytterligare tre hade varit tillsatta, men innehavarna hade vid tidpunkten för granskningen lämnat tjänsterna för andra uppdrag.
Bedömningsgruppen menade att högskolan inom de närmaste åren skulle komma att uppfylla alla kriterier för en generell rätt att examinera inom forskarutbildningen och därmed också rätt att kallas universitet. Detta förutsätter dock att den ges "en adekvat förstärkning av fasta forsknings- resurser" och med stöd av detta kan fortsätta att bygga ut forskarutbildningen och forskningsorganisationen samt fullfölja sina professorsprogram.
Universitetskanslern Stig Hagström avslutade sin bedömning av kvalitets- arbetet i HSV:s rapport Granskning och bedömning av kvalitetsarbetet vid Högskolan i Örebro med följande avsnitt:
Högskolan i Örebro har mycket goda möjligheter att kunna bidra till den fortsatta förändringen och förnyelsen av den högre utbildningen och forskningen i Sverige. Jag delar helt bedömargruppens mycket positiva intryck av det arbete som sker där samtidigt som jag finner det angeläget att beakta gruppens rekommendationer och förslag att ytterligare utveckla kvalitets- och förbättringsarbetet. Jag ser fram mot en fortsättning av den positiva och konstruktiva dialog som har påbörjats.
Sammanfattningsvis innebär beslutet att regeringen kommit till samma slutsats som Centerpartiet, nämligen att Högskolan i Örebro uppfyller de uppsatta kriterierna för universitetsstatus.
Samtidigt som jag välkomnar regeringens beslut att låta Högskolan i Örebro bli universitet så upprörs jag av att regeringen inte själv tar kon- sekvenserna av detta beslut och tillför det nya universitetet i Örebro nya resurser. Örebro får endast motsvarande uppräkning som de redan etablerade universiteten, vilka sedan länge har en omfattande forskning (vanligen av ungefär samma storleksordning i resurser räknat som grundutbildningen). En förutsättning för att universitetstiteln ska betyda något är att den också får återverkningar i form av ökade resurser till forskning och forskarutbildning. Örebro universitet är inte färdigbyggt med rätten att kallas universitet, utan universitetsstatusen bör närmast ses som ett steg i en lång process.
I november kommer den forskningspolitiska utredningen Forskning 2000 att presenteras. Dess slutsatser kommer att vara en grund inför nästa forskningspolitiska beslut som ska tas år 2000. I väntan på utredningen är det svårt att föreslå genomgripande förändringar för budgetåret 1999. En kraftig förstärkning av resurserna för forskning och forskarutbildning till de nya universiteten, inklusive Örebro universitet, är emellertid påkallad. Som ett resultat av universitetsstatusen bör Örebro universitet inför nästa år anvisas 25 miljoner kronor utöver vad regeringen föreslagit för forskning och forskarutbildning. Satsningen kan finansieras genom att minska anslaget A 1 Statens skolverk, vad avser en nationell inspektionsnämnd, med 13 mkr, samt anslaget A 2 Utveckling av skolväsende och barnomsorg, vad avser de delar av tiopunktsprogrammet som regeringen föreslår ska stå till dess förfogande, med 12 mkr.
Ytterligare förstärkning och en plan för att bygga upp de fasta forsk- ningsresurserna vid de nya universiteten är motiverat. Regeringen bör i vårpropositionen återkomma med en sådan strategi. Detta bör ges regeringen till känna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen till B 24 Örebro universitet: Forskning och forskarutbildning för budgetåret 1999 anvisar 25 000 000 kr mer än vad regeringen föreslagit eller således 78 136 000 kr,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en strategi för att bygga upp de fasta forskningsresurserna vid de nya universiteten.
Stockholm den 27 oktober 1998
Sofia Jonsson (c)