Det miljörelaterade handikappbegreppet
Det handikappbegrepp som används i Sverige ansluter sig till WHO:s definition och till FN:s standardregler. Ett funktionshinder kan enligt definitionen uppstå som en följd av en skada eller en sjukdom. Om det medför en allvarlig begränsning för den enskilde föreligger ett handikapp. Omgivningens inställning eller reaktioner på funktionshindret påverkar i vilken omfattning det sker. Man brukar tala om ett miljörelaterat handikappbegrepp.
En konsekvens av det miljörelaterade handikappbegreppet blir att samhällets insatser kan bli avgörande för i vilken omfattningen det före- kommer några handikapp.
Handikappreformerna skapar nya förutsättningar
Redan när socialtjänstlagen infördes 1982 gavs kommunerna ett uttalat ansvar för att medverka till att personer med fysiska eller psykiska funktionshinder skulle få meningsfull sysselsättning och stöd till självständigt boende. Avsikten var att detta skulle bidra till att de skulle kunna leva under mer normala förhållanden. Normalisering var ett rättesnöre. Man skulle leva som andra i gemenskap med andra.
Lagstiftarens förväntningar infriades dock inte, och både handikapp- reformen från 1994 och psykiatrireformen från 1995 kan ses som uttryck för detta. Riksdagen ville med dessa reformer förbättra situationen för personer med mer omfattande fysiska eller psykiska funktionshinder. Reformerna antogs av riksdagen trots en ansträngd offentlig ekonomi.
Reformerna innebar stora satsningar, men de kom att genomföras under påverkan av andra samtidiga samhällsförändringar. De påverkades av en vikande arbetsmarknad med nedskärningar inom den offentliga sektorn. Trots detta kom de att få ett visst genomslag.
Det statsfinansiella läget bidrog emellertid till att mycket av intresset kom att uppehålla sig kring de ekonomiska förutsättningarna för att förverkliga reformerna. De krävde självfallet resurser, men även ett nytt sätt att arbeta på, och nya metoder som var anpassade till de nya förutsättningar som reformerna hade skapat. Behovet av mer långsiktiga utbildnings- och utveck- lingsinsatser kom i skymundan.
De nya förutsättningar som skapades av reformerna präglades bland annat av utflyttningen från de stora institutionerna till mindre enheter eller till eget boende med stöd av personal, samt av integrationen av barn och unga med funktionshinder inom den vanliga skolan samtidigt som även den tekniska utvecklingen med nya hjälpmedel innebar att alltfler hinder kunde undanröjas. Det gav upphov till nya kurser, inte minst i användande av datastöd i en rad nya situationer.
Förverkligande av handikappreformen en fråga om utbildning
Förverkligandet av intentionerna bakom handikappreformerna framstår inte längre som en fråga enbart för vården. Utbildning på högskolenivå om funktionshinder berör därför i framtiden, utöver vårdpersonal, stora och delvis nya yrkesgrupper.
För att förverkliga 90-talets reformer under 2000-talet krävs en satsning på utbildning av de personalgrupper som skall bidra till att ge reformerna dess innehåll. Inslagen i traditionella vårdutbildningar, inom socialt arbete eller sociala omsorgsprogram av kunskaper om funktionshinder är mycket begränsade. Det gäller även andra yrkesutbildningar inom vården, som utbildning till logoped eller sjukgymnast. Jämte traditionella omsorgs- och vårdutbildningar kommer sannolikt även andra högskoleutbildningar med mera omfattande kunskaper om funktionshinder att krävas i framtiden.
Andra utbildningar upplevs kanske tvärtom som för snäva eller alltför specifika för att de skall motsvara behovet av en utbildning med inriktning på funktionshinder. Det kan gälla utbildningar i teckenspråk inom tolklinjen, eller andra kurser som t.ex. högskolekurs i musikterapi.
Många yrkesgrupper som möter personer med mera omfattande funktionshinder kommer att ha behov av en kvalificerad högskoleutbildning. Det kan gälla personal inom kommunernas hemtjänst, inom barnomsorg och skola, men även anställda inom t.ex. försäkringskassan, eller inom arbets- förmedlingen och den yrkesinriktade rehabiliteringen samt inom vården och habiliteringen. Det kommer också att finnas ett behov inom de nya "professioner" som växer fram, t.ex. i gränstrakterna mellan socialtjänsten och psykiatrin.
Om utbildningen för dessa olika grupper vilar på en gemensam grund ökar förutsättningar för samverkan i framtiden. För olika yrkesgrupper finns idag ett brett utbud av olika påbyggnadsutbildningar. Det kan vara kurser i specialpedagogik för lärare, eller kurser i ortopedi för personal inom primär- vården.
Sedan länge samlas ämnesforskningen kring handikapp vid universitetet i Uppsala, vid centrum för handikappvetenskap. Några planer på en samlad utbildning föreligger däremot inte. I Linköping bedrivs sedan länge tematisk forskning och forskarutbildning med inriktningen på handikapp.
Initiativ till mera sammanhållna utbildningar förekommer idag på ett fåtal orter. Vid högskolan i Jönköping erbjuds kurser i ämnet handikappvetenskap, och vid högskolan i Malmö har ett program med föreslagen inriktning på handikapp och rehabilitering nyligen presenterats. Det är uppenbart att det är bland de nya högskolorna som öppenheten finns för tematisk forskning och utbildning kring handikapp. Någon samlad utbildning med tydlig inriktning på den breda tillämpning som beskrivs här förekommer inte.
Etablering av en utvecklingsenhet och ett magisterprogram med inriktning på funktionshinder vid Högskolan i Halmstad
Vid Högskolan i Halmstad föreligger unika möjligheter för att etablera en utvecklingsenhet och ett magisterprogram med inriktning på förhållanden för personer med funktionshinder.
Inom ramen för ett europeiskt nätverk av universitet har ett magisterpro- gram med inriktning på anpassade fysiska aktiviteter för personer med funk- tionshinder byggts upp. Det vänder sig bl a till specialidrottslärare, idrotts- pedagoger eller sjukgymnaster som vill uppnå en magisterkompetens inom området. Vidare har inom högskolan sedan mitten av 80-talet erbjudits ett antal kurser med inriktning på olika former av funktionshinder. Kurserna har anordnats som distansstudier med sökande från hela landet. Under senare delen av 90-talet har de kompletterats med kurser som inrättats för att erbjuda blivande ekonomer, ingenjörer, samhälls- och beteendevetare, lärare och sjuksköterskor fördjupade kunskaper om funktionshinder, oavsett vilket program de följer.
Inom de olika forskningscentra som finns inom högskolan bedrivs forsk- ning inom handikappområdet. Forskningen bedrivs i samarbete med andra institutioner i Norden, och med bland annat Disability Research Unit vid Leeds universitet. Professor Stig Ottoson leder forskning med inriktning på bl a teknik och innovation, med tillämpning inom hjälpmedelsområdet. Wigforssinstitutet vid Högskolan i Halmstad medverkade bland annat på uppdrag av Socialstyrelsen i uppföljningen av handikappreformerna.
Tidigare erfarenheter av att utveckla nya program, som t.ex. utvecklings- ingenjörsprogrammet, är också goda. Inom de samhällsvetenskapliga ämnes- områdena finns vidare erfarenheter av hur man kan integrera pågående forskning inom grundutbildningen. Inom Institutionen för hälsovetenskap är olika former av problembaserade undervisningsmetoder väl etablerade. Det- samma gäller för lärarutbildningen.
Det handlar också om att de som har funktionshinder i praktiken skall ha rätt till utbildning, självständigt boende, sysselsättning och en dräglig tillvaro på samma villkor som befolkningen i övrigt. Högskolan i Halmstad har liksom Halmstad kommun antagit handikappolitiska program som utgår från FN:s standardregler. Det skapar möjligheter för personer med funktions- hinder att delta i utvecklingen av magisterprogrammet och utvecklings- enheten både som studenter och som lärare eller forskare vid högskolan. Det bidrar även till goda möjligheter för forskning.
Inrättande av ett magisterprogram och en utvecklingsenhet med inriktning på förhållandena för personer med funktionshinder kan komma att påverka stora grupper. Handikapputredningen redovisade i sitt slutbetänkande (SOU 1992:52) ett förslag till inrättande av regionalt organiserade specialist- /vidareutbildningar med inriktning på handikapp och habilitering. Utbild- ningar som sedan skulle knytas till särskilda forskningscentra.
En satsning på uppbyggnad av ett magisterprogram och en utvecklings- enhet inom Högskolan i Halmstad skulle kunna ses som ett sätt att etablera en liknande försöksverksamhet.
Det är också väsentligt att utveckla ett grundutbildningsprogram i handi- kappvetenskap. I likhet med att delar av baspersonalen inom förskola och fritidsverksamhet idag har högskoleutbildning, är bedömningen att detsamma bör gälla för dem som arbetar med funktionshindrade.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att förberedelser görs under 1999 för att så snart som möjligt kunna etablera en utvecklingsenhet som har till syfte att koncentrera resurserna och kompetensen kring handikapputbildning och FOU,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utveckla ett magisterprogram som är multiprofessionellt och flervetenskapligt,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utveckla ett grundutbildningsprogram i handikappvetenskap.
Stockholm den 27 oktober 1998
Lennart Kollmats (fp)