Sammanfattning 2
Dagens utbildningspolitiska klimat 2
Kunskapsmiljöns strategiska betydelse 2
Centralisering och kunskapsförakt 4
Internationalisering och globalisering 5
Prioritera utbildningens kvalitet 6
Efterfrågan och kvalitet skall styra resursfördelningen 6
De nya universiteten 6
Regeringen förtjänar kritik 6
Genomför en successiv uppbyggnad 7
Högskolornas utveckling 7
Fler fristående högskolor 8
Använd utvärderingsinstrumentet 9
Virtuell distansutbildning i framkanten 9
Ett avancerat rymduniversitet 10
Forskning i frontlinjen 11
Utgångspunkter 11
En långsiktig forskningspolitik 11
Sätt fokus på forskningens kvalitet 12
Internationell forskningssamverkan 13
Ge grundforskningen svängrum 13
Korsa kunnandet 14
Satsa på det nydanande och excellenta 15
Hemställan 15
Sammanfattning
Den högre utbildningen och forskningen måste präglas av kvalitet och förnyelseförmåga. En stark och fri forskning är i kombination med ett gynnsamt företagsklimat av grundläggande betydelse för ett modernt välfärdslands konkurrensförmåga och utveckling.
En utbyggnad av den högre utbildningen är nödvändig. Denna ambition får emellertid inte innebära att ge avkall på grundläggande krav på hög kvalitet inom all högre utbildning och forskning.
Forskning och högre utbildning av hög kvalitet är internationell till sin karaktär. Internationaliseringen av den högre utbildningen och forskningen i syfte att bygga internationella allianser måste drivas vidare med full kraft.
Forskningen måste organiseras så att den fritt från statsmakterna kan framföra kritik och deltaga i samhällsdebatten. Den fortgående politisering som präglar regeringens högskole- och forskningspolitik är därför oroande. En långsiktig forskningspolitik skall vidare verka för att forskningens resurser stärks och att finansieringen blir mer mångfaldig.
Det behövs mer av konkurrens och mångfald inom den högre utbildningen. Moderata samlingspartiet förordar att fler högskolor ges möjlighet till en från staten friare och mer självständig ställning.
Vid fördelningen av resurser till högskolor och universitet skall utbild- ningens kvalitet och studenternas val väga tungt.
Regeringen förtjänar kritik för sin hantering av de tre nyutnämnda universiteten. Regeringen har underlåtit att tillskjuta de medel som är nödvändiga för att de nya universiteten skall ha rimliga möjligheter att på sikt leva upp till kraven som universitet.
Moderata samlingspartiet föreslår en successiv uppbyggnad av de nya universiteten. Vi påbörjar förstärkningen av resurser genom att stegvis öka anslagen för forskning och forskarutbildning i Karlstad, Växjö och Örebro.
Vi föreslår vidare att Högskolan i Karlskrona/Ronneby ges möjlighet att bli en komplett specialhögskola inom informationsteknik och så småningom ett IT-universitet. I motionen förordas också utvecklande av ett rymd- universitet i Kiruna.
Dagens utbildningspolitiska klimat
Kunskapsmiljöns strategiska betydelse
Den högre utbildningen och forskningen måste präglas av kvalitet och förnyelseförmåga. De kvantitativa målen måste vara förenliga med rimliga och nödvändiga krav som vi och omvärlden ställer rörande utbildningens kvalitet. Valfrihet och mångfald, kontinuerliga utvärderingar och kvalitetsanalyser är väsentliga medel och redskap i strävan att nå detta övergripande mål.
En stark och fri forskning är i kombination med ett gynnsamt företagsklimat av grundläggande betydelse för ett modernt välfärdslands konkurrensförmåga och utveckling. God forskning kräver flexibilitet, frihet och sund konkurrens. Är inte de svenska villkoren i ett globalt perspektiv tillräckligt bra, flyttar företag och kompetens ut ur landet.
Förmåga att utveckla och tillvarata nya kunskaper, metoder och tekniker är betydelsefull för varje enskilt land. För Sveriges framtid är en väl fungerande kunskapsmiljö avgörande. Såväl för den enskilde som för samhället i stort har högre utbildning och forskning strategisk betydelse. För individen betyder nya kunskaper vidgade vyer, nya referensramar, nya färdigheter och därmed ökad förmåga att analysera och lösa problem. Utbildning är en viktig väg till ett rikare liv. Det ger fler människor chans att få syssla med kreativa och utvecklande arbeten. Fler och fler vill ha den möjligheten i framtiden.
Samtidigt är utbildning och kunskapsutveckling av stor betydelse för Sveriges möjligheter att på längre sikt motverka arbetslöshet, öka konkurrenskraften och därmed rätta till ekonomiska obalanser. Välstånd, trygghet och utvecklingskraft kan i en tid med snabba teknikförändringar och accentuerad internationalisering endast säkras genom ökade kunskaper och ökad flexibilitet.
Utbildnings- och forskningssystemen kan aldrig ses isolerade från resten av samhället. Företagsklimat, skatter, lönebildning, socialförsäkringar, arbetsmarknadsregleringar och själva synen på kunskap, lärande, ansvars- tagande och individuell utveckling är alla en del av kunskapsmiljön. Tillkortakommanden i någon av dessa delar kan inte kompenseras av aldrig så goda insatser i de andra.
Av central betydelse är den enskildes vilja att investera i sin egen framtid. En sådan investering är aldrig gratis. För den enskilde studenten kostar det tid, möda, resurser och ofta långvarig skuldsättning att skaffa sig ytterligare kunskaper.
En modern syn på utbildning utgår från den enskilde individens personliga krav och önskemål. All kunskap och inlärning är individuell. Individen måste vara välmotiverad om en investering i kunskap skall ha god chans att falla ut väl. Kunskap och inlärning förutsätter individuell motivation, engagemang och intresse. Kunskap och intresse för att lära kan inte fördelas via s.k. traditionell fördelningspolitik. Lönebildning, skatte-satser, socialförsäkringar och rörlighet på arbetsmarknaden måste stämma överens med drivkrafterna för att tillägna sig, utnyttja och utveckla kunskap för varje enskild människa. Mänsklig och samhällelig utveckling måste gå hand i hand.
Att det system som erbjuds för finansiering av utbildning är trovärdigt, förutsägbart och överblickbart har stor betydelse. Det offentligas respektive den enskildes ansvar behöver tydliggöras. För att åstadkomma en kontinuerlig kompetensutveckling under en individs samlade tid i aktivt arbetsliv behöver nya, individuella finansieringsmöjligheter skapas. Ett sådant system skulle kunna vara en form av kompetenskonton.
För att investeringar i utbildning och forskning skall komma till praktisk nytta krävs ett dynamiskt näringsliv. Företagens vilja och förmåga att anställa nya medarbetare säkerställer kunskapsöverföringen från forskning och utbildning. Även inom andra samhällssektorer behövs ett ökat antal akademiskt utbildade. På motsvarande sätt är det väsentligt att en växelverkan finns mellan näringslivets egen kunskapsutveckling och forskningen inom universiteten och högskolorna.
Centralisering och kunskapsförakt
Regeringens högskole- och forskningspolitik präglas av statlig detaljstyrning och minskad valfrihet. Det har skett en utspädning av resurserna till den högre utbildningen och forskningen. Kvantitet går före kvalitet. Den socialdemokratiska regeringspolitiken har skapat oklarhet genom att bryta upp de spelregler som den förra borgerliga regeringen lade fast. Inriktningen mot fria universitet har ersatts av politiska tillsättningar och beslut.
Den socialdemokratiska regeringen har tagit rollen som fördelare av antalet platser till de olika högskolorna, istället för att bidra till utvecklingen av tydliga kvalitetsinstrument som fördelar resurser. Socialdemokraterna har centraliserat antagningssystemet och därmed tagit från högskolorna och universiteten uppgiften att bedöma kraven på förkunskaper för olika utbild- ningar. Studenternas efterfrågan är i minskad utsträckning styrande för utbudet av utbildningsplatser. Antalet högskoleplatser med inriktning mot informationsteknik är otillräckligt i förhållande till antalet sökande.
I realiteten har den nuvarande regeringen försvårat möjligheterna för sökande till högre utbildning att välja vilket universitet eller högskola de vill läsa vid. De nya platserna fördelas i första hand till de mindre och medelstora högskolorna istället för att avspegla studenternas förstahandsval.
Det finns starka skäl för att känna oro inför den utveckling som nu pågår. Regeringens forskningspolitik riskerar att leda till direkt negativa konsekvenser för den svenska kunskapsmiljön.
Allvarligast är den kraftigt ökade politiska styrningen av forskningen. Detta märks på flera sätt bl a för de forskningsfinansierande organen. En begränsning av framväxande pluralism gällande forskningens finansiering tydliggörs bl a genom ökad politisering av stiftelsestyrelser och forsknings- råd. Oberoende forskare från utlandet och Sverige har ersatts av politiska representanter.
Regeringen vägrar inse att fristående och kraftfulla forskningsfinansiärer är vad Sverige behöver för att på sikt kunna få den höjning av forskningens kvalitet som krävs. Dessutom använder regeringen stiftelsemedlen som en budgetregulator.
Regeringens politik har vidare lett till en väsentligt minskad pluralism avseende forskningens finansiering genom korsrepresentation och olika former av "utbytespolitik" mellan olika finansiärer. Det innebär exempelvis att flera rektorer och huvudsekreterare i forskningsråden samtidigt sitter i de privaträttsliga forskningsstiftelsernas styrelser. Allt färre aktörer, som sitter på allt fler stolar, avgör vilka strategiska forskningsområden som skall prioriteras. Uppenbara jävssituationer har medvetet eller omedvetet skapats.
Samtidigt har forskningsmedlen direkt till universiteten minskat och universitetens frihet under eget ansvar successivt reducerats av den nuvarande regeringen. Riskerna borde vara uppenbara. Eftersom all genuin kunskapsutveckling närmast per definition är oförutsebar och idag okänd, är mångfald och oberoende nödvändiga förutsättningar för forskningens utveckling. Regeringens politik går i direkt motsatt riktning.
Staten måste skapa tydliga långsiktiga spelregler som ser till att de som har kompetens att prioritera och välja forskningsområden får ett avgörande inflytande över den processen. Det är i forskarvärlden den främsta kompetensen finns, inte bland politiker eller generaldirektörer.
Regeringen pläderar också i en rad sammanhang för ökad "samhälls- relevans" i forskningen. Universiteten och högskolorna skall som det heter utföra sin tredje uppgift. Även detta är i och för sig en riktig och lovvärd sak. Problemet är bara att även "samhällsrelevans" av regeringen riskerar att reduceras till att bli liktydigt med politiskt styrt. I stället för att stimulera universiteten och högskolorna till att själva ta och bibehålla aktiva kontakter med företag och myndigheter inom olika områden, försöker regeringen ovanifrån bestämma vad som är relevant eller inte.
En konsekvens av den socialdemokratiska politiken är att grundforskningen fått sämre förutsättningar. En allt större del av medlen går till s k strategisk forskning. Det är emellertid en viktig uppgift för staten att säkra medel till fri grundforskning. Den utgör grunden för god kvalitet och utvecklingsmöjligheter för all övrig forskning. Problemet är att den socialdemokratiska regeringens besparingar på forskningsrådens anslag lett till en sådan balansförskjutning mellan grundforskningen och den strategiska forskningen att det med tiden kan skapa problem för den strategiska forskningen och därmed undergräva våra möjligheter att klara ökad internationell konkurrens.
Internationalisering och globalisering
Forskning och utbildning av hög kvalitet är internationell till sin karaktär. Den pågående utvecklingen tenderar att förstärka vikten av internationellt samarbete.
Antalet studenter som studerar utomlands på grundläggande högskolenivå har ökat. Totalt studerade 20 000 svenskar vid ett utländskt universitet eller högskola under läsåret 1995/96. Nära 15 000 läste på eget initiativ utanför något organiserat utbytesprogram. Mer än hälften av dessa är kvinnliga studerande och de väljer i stor utsträckning studier i Europa. Totalt, inkluderande gymnasiestudier, studerade 28 000 svenskar utomlands under 1997. Högskoleverket beräknar antalet gäststuderande i Sverige till ca 5 000.
För forskarstuderande är det internationella utbytet betydelsefullt. Att deltaga i internationella konferenser skall utgöra en självklar del i all forskarutbildning. Minst 260 svenska doktorander förlade läsåret 1995/96 minst tre månader av sina forskarstudier utomlands. Samtidigt hade vi i Sverige minst 950 utländska doktorander.
Vi anser att det internationella utbytet är en nödvändighet för att Sverige skall kunna tillgodogöra sig resultat frambringade i andra länder och för att vår egen utbildning och forskning skall kunna hålla i internationell jämförelse hög standard. Sveriges deltagande i internationellt forskningsarbete har på ett påtagligt sätt bidragit till att höja kvaliteten på den nationella forskningen. Internationell konkurrens och granskning påverkar arbetet vid högskolor och universitet positivt.
De många skälen för studerandeutbyte är väl kända. Att arbete utomlands lockar visas bl. a. i den undersökning som SACO och Institutet för framtidsstudier genomfört. 80 procent av civilingenjörs-, civilekonom-, naturvetar- och systemvetarstudenterna kan tänka sig att arbeta utomlands i minst tre år efter examen. 40 procent kan tänka sig att stanna utomlands i 20 år eller mer. 20 procent säger sig planera att flytta utomlands efter studierna.
Prioritera utbildningens kvalitet
Efterfrågan och kvalitet skall styra resursfördelningen
Resurserna bör fördelas till högskolorna dels via helårsprestationer, dels via studenternas val samt genom införandet av kvalitetskriterier. Den andel av ersättningen som högskolorna erhåller genom studenternas val måste öka.
Den viktigaste och grundläggande drivkraften för utbyggnaden av den högre utbildningen skall vara konkurrens om studenterna mellan universitet och högskolor. Det är viktigt att fördelningen av resurser fungerar och uppfattas som rättvist och konkurrensneutralt av både lärosätena och studenterna.
Moderata samlingspartiet anser mot den bakgrunden att staten genom särskilda beslut inte skall bestämma hur många studieplatser som skall fördelas till respektive högskola och universitet. Vi väljer att inte fördela det exakta antalet studieplatser högskola för högskola utifrån politiska förtecken, utan anser att tydliga kvalitetskriterier och studenternas sökandetryck är relevanta redskap att använda. Vi menar vidare att exakt utfall av de resurser som vi avsätter för eftergymnasial utbildning åren 2000 och 2001 får avgöras med hänsyn tagen till bl a studenternas efterfrågan under 1999.
I ett något längre perspektiv finns skäl att se över delar av den offentliga utbildningsfinansieringen. Vi avser t ex frågan om hur ett ökande behov av återkommande studier vid universitet och högskolor för vuxna i arbetslivet skall finansieras. Förslag om individuella kompetenskonton kan vara en framkomlig väg. Principer för vad som skall vara statens respektive den enskildes ansvar behöver definieras. Regeringen bör ges i uppdrag att bereda frågan.
Ett exempel på stimulans av mångfald och valfrihet inom grundläggande akademisk utbildning är möjligheten att införa en utbildningspeng på mot- svarande sätt som systemet med nationell skolpeng.
De nya universiteten
Regeringen förtjänar kritik
Det finns skäl att kritisera regeringens handläggning och strategi avseende Sveriges tre nya universitet. Frågan om fler universitet får inte handla om att via utnämningar ta hem partipolitiska poäng för att sedan inte bry sig om att genomföra en seriös och successiv uppbyggnad av de nyutnämnda universiteten i Karlstad, Växjö och Örebro.
Regeringen har i budgetpropositionen underlåtit att tillskjuta utökade medel som utgör en förutsättning för att de nya universiteten skall kunna ha rimliga möjligheter att på sikt leva upp till kraven som universitet. Det är både oroande och oacceptabelt. Regeringens handläggning medför en urholkning av universitetsbegreppet.
Genomför en successiv uppbyggnad
Moderata samlingspartiet förordar en strategi som syftar till att genomföra en successiv uppbyggnad av de nya universiteten. Vi påbörjar resursförstärkningen under den kommande mandatperioden genom att stegvis öka anslagen för forskning och forskarutbildning i Växjö och Örebro, medan Karlstad i kraft av Högskoleverkets kvalitetsbedömningar ges en utökad anslagsram enligt granskningskommitténs rekommendationer d v s närmare 50 procent.
En utbyggnad av forskning och forskarutbildning bör ske på ett sådant sätt att varje universitets eller högskolas särart tas tillvara. För de nya universiteten är det angeläget att sträva efter en organisation för forskning och utbildning som säkerställer en egen profil och särställning. Forskarcentra med definierad inriktning kan verka kvalitetsfrämjande, öka högskolornas attraktionskraft gentemot omgivningen och samtidigt underlätta en övergång till fristående form och öka möjligheten att klara kraven för universitet. Utvecklingen måste emellertid ske utifrån respektive högskolas egna förutsättningar och ansvar för hög kvalitet i utbildning och forskning.
Det är av avgörande betydelse för att kunna bibehålla universitets- begreppets trovärdighet och kvalitetsstämpel att regeringen i framtiden förbinder sig att inte utnämna nya universitet utan att samtidigt binda sig för en långsiktigt hållbar finansiering. Om inte regeringen kan garantera tillräckligt med resurser för att lärosätena skall ha rimliga möjligheter att uppfylla kraven på universitet bör utnämningar av dylika slag dröja tills dessa rimliga förutsättningar är vid handen.
Högskolornas utveckling
De nuvarande högskolorna ger fler möjlighet att skaffa sig en grundläggande högskoleutbildning. Tillgängligheten har betydelse för hur många som söker vidareutbildning. Utbyggnaden av dessa högskolor är därför positiv. Sverige behöver många fler individer med akademisk examen.
Forskning bedrivs i dag i varierande utsträckning vid alla Sveriges universitet och högskolor. Utgångspunkten för den statliga finansieringen av forskning måste vara grundforskningens betydelse, behovet av hög kvalitet samt medvetenheten om att ett litet land som Sverige inte kan splittra upp sina forskningsresurser alltför mycket. Förutsättningar för internationellt hållbar forskning ökar om resurserna hålls samman.
Vid de mindre och medelstora högskolorna bedrivs främst forskning som i nära samarbete med det lokala näringslivet främjar tekniköverföring och forskningsinformation. Grundläggande och nydanande forskningsinsatser kräver större resurser än vad som där kan erbjudas med undantag för mycket väl definierade forskningsfält. Den forskning som i samverkan med lokalt näringsliv bedrivs vid de mindre och medelstora högskolorna är viktig och skall utvecklas.
För de mindre och medelstora högskolorna vore det enligt vår mening angeläget att pröva en organisation för forskning och utveckling som säkerställer en fokuserad inriktning. Ett forskarcentrum vid varje mindre och medelstor högskola med inriktning på en vald profil skulle kunna verka kvalitetsfrämjande och öka högskolornas attraktionskraft gentemot en bred omgivning.
Högskolans ledning skall kännetecknas av professionalism och engage- mang, sakkunskap och god överblick. En klar och tydlig ansvarsfördelning av arbetsuppgifterna inom styrelsen är nödvändig. Styrelsens ansvar bör förtydligas. Regeringen skall inte kunna utse en aktiv politiker eller politiskt tillsatt tjänsteman till ordförande i styrelsen. Att partipolitisera detta viktiga uppdrag är förödande för verksamheten.
Vi prioriterar en vidareutveckling av den forskning som tar tillvara det speciella som vuxit sig starkt vid de olika lärosätena. För vår del är under alla omständigheter innehållet och kvaliteten i Sveriges samlade forskningsansträngningar avgörande.
Med en sådan forskningsstruktur ges de olika utbildnings- och forskningsenheterna huvuduppgifter som de har exklusiva möjligheter att fullfölja. Inom ramen för en sådan struktur bör allehanda samarbetsformer främjas. Inom flera forskningsområden är ett nära samarbete mellan universiteten och mindre högskolor nödvändigt och angeläget.
Det tar lång tid att bygga upp en forskarutbildningskompetens. En ökad satsning på forskarutbildning vid universiteten i förening med en successiv utbyggnad av högskolorna är därför en bra väg att gå. Forskningen vid högskolorna måste växa av sin egen kraft och profil för att ständigt nå högre kvalitet.
Fler fristående högskolor
Det behövs konkurrens och mångfald inom den högre utbildningen och forskningen. Den reformering som skedde under den förra borgerliga regeringen innebar att universitet och högskolor gavs en mer självständig ställning. Statens övergripande regler för högskolornas organisation och resursfördelning skall utformas så att de främjar mångfald och uppmuntrar ett långsiktigt synsätt på verksamheten.
Vår fasta övertygelse är att det behövs fler fristående högskolor. Erfarenheterna av de stiftelsehögskolor som inrättats är goda. För både Chalmers tekniska högskola och Högskolan i Jönköping har stiftelseformen inneburit ökad möjlighet till kreativt nytänkande. Mediantiden för studier på Chalmers tekniska högskola har sjunkit och antalet industridoktorander har ökat. Ett nytt kollektivavtal, nya arbetsordningar, en ny befattningsstruktur och en ny rekryteringsprocess där stor vikt läggs vid den sökandes pedagogiska skicklighet är förändringar som genomförts. Den ekonomiska rörelsefriheten har medfört att man med egna medel och med externt stöd stärkt befintlig verksamhet och börjat bygga upp ny. För Högskolan i Jönköping gavs genom stiftelseformen en bättre möjlighet till långsiktig resursplanering vilket underlättar ett långsiktigt investeringsarbete. Vi anser mot denna bakgrund att fler högskolor bör ges möjlighet att övergå i fristående form. En lämplig kandidat är Kungliga tekniska högskolan.
Fristående högskolor har andra förutsättningar att besluta om resurser, personal, utrustning och lokaler än statliga. Kvalitetsskäl är således ett avgörande argument för fler fristående högskolor. Ett annat skäl är att ett samhälle som värnar om mångfald, kritisk granskning och analys måste skapa utrymme för motvikter till en allomfattande stat. Vi anser att villkoren för utbildningar som ges av andra huvudmän än statliga universitet och högskolor måste förbättras.
Använd utvärderingsinstrumentet
Att hävda kvaliteten inom den högre utbildningen är nödvändigt för Sveriges möjligheter att göra sig gällande i en hårdnande internationell konkurrens. Ansvaret för kvalitetsbefrämjande åtgärder ligger i första hand på universitet och högskolor.
För att stimulera kvalitetsarbetet ingick som en del i den förra borgerliga regeringens förslag en kvalitetspremie för att sätta fokus på utbildningens kvalitet. På den socialdemokratiska regeringens initiativ har den tagits bort. Vi anser fortfarande att en kvalitetspremie behövs och föreslår att en sådan införs. Detta kan stimulera till nya insatser från lärosätenas sida att utveckla utvärderingen av den egna verksamheten.
Även på nationell nivå måste kvalitetsfrågorna bevakas. I USA har det sedan länge funnits väl utvecklade ackrediteringssystem för utvärdering av universiteten. Där har man ett system med beskrivning och självvärdering som åtföljs av en utvärdering som genomförs av externa sakkunniga. I USA bevakar och utvärderar dessutom seriösa tidningar lärosätenas kvalitet genom att analysera en lång rad parametrar. Det kanske bästa exemplet är US News.
Runt om i världen betonas alltmer vikten av att låta kvalitetsindikatorer styra en betydande del av resursfördelningen. Sverige har, till skillnad från exempelvis Norge och Danmark, inget oberoende kvalitetsinstitut som regelbundet följer upp och utvärderar högskolornas kvalitet och resultat. En orsak till det är den socialdemokratiska regeringens initiativ till nedläggning av Kanslersämbetet.
Vi anser att alla möjligheter skall prövas för att kunna sätta utbildningens kvalitet i fokus på ett tydligare sätt än under den gångna mandatperioden.
Virtuell distansutbildning i framkanten
Samtliga svenska universitet och högskolor skall ligga i frontlinjen när det gäller att utnyttja IT för att främja utbildningen och forskningen inom alla discipliner. Alla studenter skall ha goda möjligheter att använda informationstekniken som ett betydelsefullt hjälpmedel att snabbt få tag på en betydande informationsmängd. Lärare och forskare skall kunna använda informationstekniken för att kommunicera och sprida forskningsresultat såväl nationellt som internationellt på ett snabbt och smidigt sätt. Informationstekniken möjliggör helt nya och tidigare svårförenliga forsknings-samarbeten.
Virtuella universitet där elever och lärare genom utnyttjandet av modern teknik inte är bundna av att behöva befinna sig på samma plats är ett exempel på sådan förnyelse. Vi förordar att riksdagen ger regeringen i uppdrag att återkomma med en redovisning av förutsättningarna för att etablera ett sådant universitet, antingen som en självständig enhet eller som en del av ett existerande lärosäte.
Högskolan i Karlskrona/Ronneby bör ges möjlighet att bli en komplett specialhögskola inom informationsteknik och så småningom ett IT- universitet. En utbyggnad av ett IT-universitet bör ske gradvis. Den nuvarande samverkan med Telecom City och Soft Center är en del av högskolans rådande profil och styrka. Under utbyggnadsperioden bör denna samverkan kunna utveckla den samlade forsknings- och företagsmiljön i Karlskrona och Ronneby till att bli en ledande svensk IT-miljö. Vi menar att Karlskrona/Ronneby måste ges goda möjligheter att bygga upp kontakter med de främsta IT-miljöerna i universitetsvärlden. Vi förordar i syfte att bygga upp ett IT-universitet en höjning av Högskolans i Karlskrona/Ronneby anslag gällande forskning och forskarutbildning med 10 miljoner kronor under 1999.
Det finns inget rimligt skäl att etablera ett statligt utvecklingscentrum för IT-baserad distansutbildning i Härnösand. Inte heller låter sig distansutbildning definieras i stereotypa begrepp som studieplatser som tilldelas vissa högskolor. En politik med sådan inriktning släpper inte loss den mångfald lösningar som behöver uppmuntras för att kunna tillgodose alla individuella behov.
Distansutbildningen främjas främst genom en utbyggnad av den informationstekniska infrastrukturen, att lära av goda exempel och knyta samarbetsavtal eller liknande med de bästa institutionerna på området.
Virtuell distansutbildning kommer att förändra det svenska utbildningsväsendet. Virtuell distansutbildning är flexibelt, individuellt och kommer att bli internationellt vittomfattande.
Ett avancerat rymduniversitet
Sverige har långvariga traditioner inom rymdforskning. Det gäller både inhemska projekt som exempelvis satelliterna Viking, Freja och Astrid som försett vetenskapen med åtskilliga data av betydelse, och inom ramen för internationellt samarbete har Sverige deltagit i många rymdprojekt som samordnats av ESA (European Space Agency).
För att nu kunna gå vidare och utveckla spetskunnande inom rymdforskningens domäner krävs en forskningsstrategi som vilar på två principiella utgångspunkter: för det första mer av internationella allianser inom rymdforskningen och för det andra mer av nationella insatser där den avgörande byggstenen är ett rymduniversitet i Kiruna.
Ett rymduniversitet i Kiruna bör byggas upp successivt. Det bör bildas gemensamt av bland andra Umeå universitet, Luleå tekniska universitet och Rymdstyrelsen. Det borde vara möjligt att inom den kommande femårsperioden kunna tillskapa 100-200 nybörjarplatser.
Forskning i frontlinjen
Utgångspunkter
Forskningens viktigaste uppgift är att bidra till kunskapsutvecklingen och att skapa förutsättningar för vetenskapen att nå kunskapens frontlinjer. Framgångsrik forskning kräver kreativa miljöer, självständighet och nätverk. Forskningens resurser måste koncentreras till miljöer av livskraftig storlek. Internationellt forskningssamarbete är viktigt och måste främjas.
Den nationella forskningspolitik som fastställs av riksdagen har främst som syfte att på den nationella och övergripande nivån klargöra de prioriteringar och satsningar som staten anser vara av vikt för att skapa och bedriva en forskning av hög kvalitet. Forskningspolitiken kan härigenom indirekt påverka agerandet hos olika nationella och internationella forskningsaktörer inom akademi, näringsliv och samhälle. Kompetens och kunskap att välja forskningsområde och avdela resurser på detaljnivå finns främst inom forskarvärlden och bland avnämarna, inte bland politiker.
Regeringens neddragningar av anslagen till grundforskningen har särskilt drabbat de medicinska, naturvetenskapliga och tekniska forskningsområdena, trots att det är just inom dessa områden som Sverige har en stor utvecklingsmöjlighet. Utöver detta har regeringen kraftigt under senare år minskat anslagen till den tillämpade forskningen, bland annat till NUTEK. Detta går stick i stäv med den forskningspolitik som efterfrågas av stora delar av näringslivet.
Kunskap som tidigare tog flera decennier att förnya kan i dag omsättas på några få år. Detta ställer enorma krav på individer och organisationer. Sverige tillhör en global ekonomi där idéer och forskningsrön, produkter och metoder blixtsnabbt transporteras över hela världen. Detta formar en alltmer sammansatt värld med stora möjligheter, men också med krävande utmaningar. Det ställer stora krav på hela utbildningsväsendet. Det kräver likaledes en forskningspolitik som är långsiktig och inriktad på internationellt samarbete.
En långsiktig forskningspolitik
En framgångsrik forskningspolitik är framåtsyftande och dynamiskt inriktad och har som övergripande utgångspunkter kvalitet, flexibilitet samt förmåga att fånga upp nya idéer och utvecklingsinriktningar.
En långsiktigt förnuftig forskningspolitik bygger därför på bl a dessa tre övergripande principer:
? För det första att forskningen måste stå fri från statsmakten. Staten skall respektera de akademiska lärosätenas förmåga genom att garantera dem självständighet. ? ? För det andra måste forskningens resurser stärkas och de långsiktiga ambitionerna gällande kvaliteten höjas. Vi föreslår därför i ett första steg drygt 500 miljoner kronor mer än regeringen till forskning och forskarutbildning. ? ? För det tredje skall forskningens finansiering bli mera mångfaldig. De fristående stiftelser som inrättades av den borgerliga regeringen under mandatperioden 1991-1994 bidrog till att göra forskningens finansiering mera mångfaldig. Fler steg i den riktningen måste tas de kommande åren. ? Det krävs koncentration om de statliga insatserna skall ge resultat. Det krävs genomtänkta kvalitetsmål som regelbundet följs upp. Därutöver behöver en långsiktigt inriktad forskningspolitik bygga på följande hörnstenar: sätta fokus på forskningens kvalitet, satsa på det nydanande och excellenta, vara inriktad på internationellt samarbete, ge grundforskningen ökat svängrum samt korsa kunnandet mellan olika forsknings- och samhällsfält.
Sätt fokus på forskningens kvalitet
För forskningssystemen måste kvalitet och förnyelseförmåga stå i centrum. Det förutsätter i sin tur skärpta kvalitetskrav men också ökad flexibilitet och mångfald. Kvantitet får inte gå före kvalitet. En nära koppling måste finnas mellan forskning och utbildning. Högre utbildning och forskning måste planeras utifrån långa perspektiv och får aldrig göras till en del av en kortsiktig arbetsmarknadspolitik.
En av statens primära uppgifter måste vara att främja en högkvalitativ grundforskning och vidareutveckla starka forskningsmiljöer. Resurserna avseende tillämpad forskning måste koncentreras till de områden inom vilka Sverige har de bästa förutsättningarna att tillgodogöra sig forskningens resultat.
Vår inriktning för de närmaste tre åren är att skapa utrymme för att utveckla det särpräglade vid varje lärosäte. Vi anvisar - till skillnad från regeringen - ekonomiska resurser härför. Vi vill genomföra en successiv resursförstärkning av de nya universitetens forskning och forskarutbildning. Vi vill också säkerställa att de universitet som alltjämt är under uppbyggnad, t.ex. Umeå och Linköping, inte tvingas avbryta utvecklingen till ett universitet som uppfyller höga internationella krav.
Den oberoende finansieringen tillför forskningen mer resurser till strategisk forskning och forskarutbildning på områden som är viktiga för Sveriges konkurrenskraft och framtida välstånd. Fristående forskningsfinansiärer behövs för att undvika effekterna av kortsiktiga konjunkturförändringar. Forskning i frontlinjen kräver långsiktiga perspektiv och fasta spelregler.
Genom strategiska val och kraftsamling skulle stiftelserna ge förutsättningar för en långsiktig positiv utveckling av svensk forskning, svenskt näringsliv och det svenska samhället som helhet. Syftet var att främja forskning i världsklass och resurserna när stiftelserna nått full verksamhetsvolym är ansenliga.
Den socialdemokratiska regeringens strävan att omvandla de fristående forskningsstiftelserna till mer följsamma organ för regeringen och användningen av resurserna för att kompensera stora besparingar i de statliga forskningsanslagen har satt stopp för den offensiva forskningspolitik som vi anser är nödvändig. Den politisering som präglar regeringens högskole- och forskningspolitik är oroande. Vi förordar att forskningsstiftelserna återfår sin tidigare ställning, så att de på ett avgörande sätt kan bidra till att skapa nya forskningsmiljöer och stödja strategiska forskningsprojekt.
Internationell forskningssamverkan
För ett litet land som Sverige är det internationella forskningsutbytet särskilt betydelsefullt. Internationellt forskningsutbyte och samverkan inom högre utbildning och forskning är viktigt och bör öka. Att vi själva utgör en intressant partner, med forskning av yppersta kvalitet, är en nödvändighet. Sverige måste satsa på internationella allianser. Våra riktigt starka forskningsmiljöer måste stärkas, samtidigt som fler oberoende former för finansiering av forskning behöver skapas.
Inom forskningens område finns många skäl för internationell samverkan. Fortsatta framsteg, inte minst inom naturvetenskap och teknik, kräver sådana investeringar att de är omöjliga för ett enskilt land att klara. Modern forskning förutsätter samarbete mellan olika discipliner på mycket hög nivå. På flera områden krävs dessutom internationell lagstiftning och standardisering. Svenska initiativ i det avseendet förutsätter deltagande i den internationella forskningsmiljön.
Moderata samlingspartiet anser att Sverige skall deltaga aktivt och fullt ut i det internationella forskningsutbytet. Att inte vara medlem av viktiga samarbetsorganisationer betyder att Sverige ställer sig utanför möjligheten att påverka och ta del av betydelsefull kunskap. Det får menliga effekter inom respektive kunskapsområde och det innebär att Sverige blir mindre intressant som forskarmiljö. Ett utträde ur internationella projekt som exempelvis CERN skulle, i likhet med vad regeringens ingrepp i fristående forskningsstiftelser redan gjort, undergräva våra förutsättningar att locka utländsk kompetens till landet, vilken behövs. Vi förordar att det internationella forskningssamarbetet lyfts från myndighetsnivå och ges dess rätta proportioner genom att riksdagen återigen får möjlighet att fatta ett övergripande beslut om omfattning och inriktning. Vi avsätter ca 300 miljoner kronor mer än regeringen till internationellt forskningssamarbete.
Ge grundforskningen svängrum
Att ständigt få fram ny kunskap är en nödvändighet för Sverige. Om vi inte själva bidrar till kunskapsutvecklingen har vi heller ingen beredskap att utnyttja ny kunskap som tagits fram i andra länder. Forskarsamhället kräver ett stort spelrum för egna initiativ och mångfald. Det måste finnas plats också för det oberäkneliga. Grundforskning sneglar inte på samhällsnyttan, men utgör grunden och förutsättningen för forskningens framsteg inom alla områden.
Grundforskningen utgör också vår garanti för långsiktig kompetensutveckling, och strategisk forskning är viktig för att utveckla svensk forsknings styrka och potential. Det är också viktigt att främja utnyttjandet av forskningens resultat lika väl som att avancerad svensk forskning skall stå sig väl i internationella jämförelser.
Forskningsrådens finansieringskapacitet måste stärkas. Det ger grundforskningen nytt utrymme. Det säkerställer också de nationella forskningsanläggningarnas fortlevnad (MAX-laboratoriet i Lund, Onsala rymdobservatorium, Manne Siegbahn-laboratoriet i Stockholm och The Svedberg-laboratoriet i Uppsala). Vi föreslår därför riksdagen att höja de ämnesinriktade forskningsrådens anslag med 25 miljoner kronor per år och forskningsråd - utöver regeringens förslag - under den kommande treårsperioden.
Ämnesgränserna mellan forskningsråden bör prövas för att säkerställa att nya inriktningar inom forskningen ges nödvändiga resurser. Ett biotekniskt forskningsråd skulle exempelvis kunna bli ett värdefullt tillskott. Inom bioteknikens område kan Sverige bli världsledande.
Korsa kunnandet
Utvecklandet av banbrytande vetenskap handlar ibland om att koppla samman kunskap som tidigare varit åtskild. Det kanske tydligaste exemplet är biotekniken. Att skapa bästa förutsättningar för svensk forskning att kunna åstadkomma ännu mer av banbrytande vetenskap måste vara en prioriterad uppgift. Vi behöver fler lösningar som låter kunskaper från olika områden mötas. En sammankoppling av informationsteknik och bioteknik liksom beträffande informationsteknik och miljöforskning kan bli mycket fruktbar.
Kunnandet måste i större utsträckning än i dag korsas mellan vetenskap och företagande. En utmärkt grund är redan lagd i forsknings- och företagarbyn IDEON i Lund. Ett annat utmärkt exempel att bygga vidare på är forskningsparken Mjärdevi vid Linköpings universitet.
Alltjämt är, i generella termer, kontakten mellan högskolorna och företagen för dålig. Rörligheten är alldeles för låg. Det är för få som under sin karriär byter "sida" ett antal gånger. Betydligt fler universitetslärare borde få möjlighet att arbeta en viss period i arbetslivet utanför universitetet. Viktig kunskap och nyttiga erfarenheter med otraditionella perspektiv och infallsvinklar skulle kunna tas tillvara. Ett väsentligt utökat utbyte av forskare mellan universitet och högskolor och näringslivet bör eftersträvas. Ett konkret exempel skulle kunna vara en filial till Kungliga tekniska högskolan knuten till Studsvik och Askö-laboratorierna.
Ett starkt näringslivsengagemang i först och främst de tekniska högskolorna är nödvändigt för att bryta barriärerna mellan den akademiska forskningen och industriföretagen. Svenska företag har betydligt färre forskarutbildade än företagen i våra konkurrentländer. Med kunskap som en allt viktigare faktor i internationell konkurrens är det ett förhållande som måste ändras.
I många fall väljer svenska forskare att själva utveckla sin egen idé eller uppfinning istället för att samarbeta med en van entreprenör. Ett skäl till detta kan vara att naturliga nätverk alltför ofta saknas mellan personer inom högskolan och inom näringslivet.
Moderata samlingspartiet förordar en forskningspolitik som inbjuder vetenskap och näringsliv till ökad samverkan om nya och omfattande satsningar på forskning främst rörande naturvetenskap, bioteknik och informationsteknik.
Satsa på det nydanande och excellenta
Nydanande vetenskap och forskning i världsklass genomförs av duktiga och kreativa individer och forskargrupper. Det har en del inom det svenska samhället svårt att medge och acceptera. Strävan efter s k rättvis fördelning även inom detta område och förnekande av excellenta prestationer i form av uteblivna belöningar, exempelvis ökade anslag till de allra bästa, kväver nyskapande och briljans. Sverige riskerar bl a genom omoderna anslagssystem att jaga begåvningar inom forskarvärlden ut ur landet.
För att stoppa en sådan utveckling måste ett antal åtgärder vidtas. För det första att styra forskningsanslag till individer, inte bara till ämnen. För det andra att specifikt styra mer av anslagen till dem som är allra duktigast och till unga begåvade forskare. För det tredje att styra anslag till att stödja nya idéer, oavsett forskningsämne. För det fjärde att satsa på att anslå medel till internationella samarbetsprojekt för att knyta forskningsallianser av hög kvalitet.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kunskapsmiljöns strategiska betydelse,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om betydelsen av forskningens frihet,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om statens ansvar för grundforskningen,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om betydelsen av fria forskningsfinansiärer,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att de före detta fristående forskningsstiftelserna måste återfå sin tidigare roll och om statens användning av deras medel,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fördelningen av resurser till högskolor och universitet,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en successiv uppbyggnad av de nya universiteten,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att fler högskolor bör ges möjlighet att övergå i privaträttslig form,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Högskolan i Karlskrona/Ronneby,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett rymduniversitet i Kiruna,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en långsiktig forskningspolitik.
Stockholm den 25 oktober 1998
Carl Bildt (m)
Lars Tobisson (m) Beatrice Ask (m) Anders Björck (m) Carl Fredrik Graf (m) Chris Heister (m) Gun Hellsvik (m) Henrik Landerholm (m) Göran Lennmarker (m) Bo Lundgren (m) Inger René (m) Per Unckel (m) Per Westerberg (m)