I Örebro län sker en befolkningsminskning i länets alla kommuner sett till den senaste treårsperioden med Örebro som enda undantag. Några exempel för perioden 1995-01-01-1997-12-31:
? Örebro; +3 152 personer, eller +2,7 %, ? ? Karlskoga; -1 051 personer, eller -3,1 %, ? ? Degerfors; -476 personer, eller -4,1 %, ? ? Ljusnarsberg; -384 personer, eller -6,0 %. ? Den öppna arbetslösheten har pressats tillbaka något men fortfarande är den totala arbetslösheten mycket hög, inte minst bland ungdomar. Det tidigare nedläggningshotet mot stålverket i Degerfors blev nyligen upphävt, men den vikande konjunkturen och den vikande Asienmarknaden drabbar inte minst stålindustrin hårt och kan innebära nya inskränkningar i driften med personalnedskärningar som följd. I Karlskoga finns fortfarande ett starkt beroende av Bofors inom Celsiuskoncernen. Förslag till nedskärningar och omstrukturering av det svenska försvaret kommer sannolikt att påverka Bofors och därmed den integrerade arbetsmarknaden i Karlskoga-Degerfors med omnejd mycket hårt. En ökad omställning och avknoppning av företag med civil produktion har påbörjats och är förhållandevis framgångsrikt. Det finns i Karlskoga-Degerforsområdet en stor naturvetenskaplig-teknisk kompetens som riskerar att dräneras om inte alternativa verksamheter kommer till stånd i ännu snabbare takt.
En kritik, som framfördes vid bedömningen av en omvandling av Högskolan i Örebro till universitet, var synpunkter på den naturveten- skapligt-tekniska kompetensen. Ett sätt att stärka denna kompetens kan vara att bättre utnyttja den naturvetenskaplig-tekniska kompetens som finns i Karlskoga-Degerfors. Det är viktigt att Örebro universitet kan bli ett hela Örebro läns universitet, som bidrar till en positiv utveckling i hela länet och därmed förhindrar fortsatt utflyttning från länets övriga kommuner. Det är väl känt att universitet och högskolor leder till en positiv utveckling för berörda orter. Ett sätt att klara detta kan vara att tillskapa en universitetsfilial, med naturvetenskaplig-teknisk inriktning i Karlskoga. Det finns redan naturvetenskapliga gymnasieprogram i både Karlskoga och Degerfors, i det senare fallet i nära samarbete med Avesta-Sheffield.
Ett sådant arbete kan inledas med en förläggning av fler distansutbild- ningar till Karlskoga-Degerforsområdet, helst med naturvetenskaplig-teknisk inriktning.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär att en utredning tillsätts som belyser utvecklingsmöjligheter och konsekvenser i ett brett samhällsperspektiv vid skapandet av en universitetsfilial med naturvetenskaplig-teknisk inriktning i Karlskoga knuten till det blivande universitetet i Örebro.
Stockholm den 23 oktober 1998
Peter Pedersen (v) Murad Artin (v)