Rent vatten i sjöarna och i havet runtomkring är en förutsättning för naturen på land och därmed också för människan. Medvetandet om människans beroende av omgivande miljö för den fysiska och psykiska hälsan blir allt tydligare för de flesta.
Öresunds grunda bottnar är unika i världen på grund av det stora antalet arter. Grunda bottnar är skafferi och barnkammare för fiskens fortbestånd. Dessutom producerar grunda bottnar ålgräs, som är en syreproducent jämförbar med regnskogen.
Övergödningen, orsakad av kväveöverskott, påverkar havet negativt genom att den ger ökad tillväxt av fintrådiga alger, som lägger sig som bälten både på botten och på ytan och därmed orsakar syrebrist på havsbotten. Vill människor bo vid ett friskt hav och ha tillgång till fisk måste syrebristen bekämpas.
Det behövs hjälp av expertis som talar om när negativa förändringar sker i havet. Experter med bred kompetens, som kan se helheten, är väsentliga för arbetet med Skånes totala miljö.
I dag finns marinbiologisk forskning i Göteborg, Stockholm, Kalmar (kopplat till Stockholm) och Umeå. Universitetet i Lund bedrev tidigare också havsforskning inom institutionerna för zoologi och botanik. I stället för att utökas försvann forskningen från Lund. I dag har Göteborg det geogra- fiska ansvaret för Skåne ner till Limhamns tröskel och Stockholm/Kalmar från Limhamns tröskel vidare utmed Skånes södra och östra kust.
Skåne, Gotland och Öland skiljer sig från övriga Sveriges landskap genom att till nästan 70 procent omges av hav. Det skånska landskapet är beroende av havet och de som lever och verkar där måste ha kunskap om havets funktion och betydelse. Trots att Skåne län har ett universitet och ett antal högskolor, saknas det specialistkompetens inom havsforskning.
I Skåne finns i dag ett system med egenkontroll av utsläpp i Öresund. Kommuner, industrier och reningsverk utför vattenprov en gång per månad, och bottenfaunan kontrolleras en gång per år, enligt ett kontrollprogram utfärdat av länsstyrelsen. Däremot finns det tyvärr inte personal för arbete med uppföljningar.
Många argument talar för att Skåne borde ha ett eget centrum för marinbiologisk forskning, ett havsforskningscentrum som bedriver forskning i tvärvetenskapligt samarbete med Danmark och Östersjöländerna. Den nya högskolan i Malmö bör skapa sig nischutbildningar och havsforskningen är ett ämnesområde som har förutsättningar att väcka stort intresse i Skåne län. Den nya högskolan i Malmö borde ha goda förutsättningar utveckla en tvär- vetenskaplig disciplin innefattande kemi, geologi, teknik.
För naturvårdsarbetet i Skåne är det väsentligt att inte glömma vården av
Öresund och Östersjön. För högskolan i Malmö är det av stor betydelse att utveckla en egen vetenskaplig profil.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ett havsforskningscentrum i Skåne,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att förlägga marinbiologisk forskning till Malmö högskola.
Stockholm den 22 oktober 1998
Ulf Nilsson (fp) Siw Persson (fp)