Försöksverksamhet utan nationell timplan
Att ha en mål- och resultatstyrd skola samtidigt som verksamheten styrs av timplaner upplevs av många som motstridigt. För att klara uppdraget att ge varje elev förutsättningar att nå så långt som möjligt i sin utveckling behöver skolorna kunna planera och utnyttja sina resurser på ett flexibelt och målinriktat sätt. Timplanerna kan i detta utgöra ett hinder, och regeringen vill därför genom en försöksverksamhet pröva om den nationella timplanen kan tas bort och hur detta i så fall kan ske.
Kristdemokraterna är positiva till att en sådan försöksverksamhet inleds. Undervisning utan timplan ökar flexibiliteten och möjligheten att anpassa undervisningen till elevers olika behov. Samtidigt är det viktigt med kontroll och uppföljning för att garantera att elever får den kvalitet och bredd på sin utbildning som de har rätt till för att uppnå de angivna målen i respektive ämne. Skolans och kommunernas ansvar bör därför kompletteras med att de statliga skolinspektörerna följer upp verksamheten. Skolinspektörernas roll är att kontrollera kvalitet och bredd på utbildningen, men i första hand ska de vara en resurs för skolans utveckling. De ska vara personer med gedigen erfarenhet av skolans verksamhet och med god kunskap att bedöma möjligheter till hur skolutveckling kan genomföras. Det är viktigt att skolinspektörerna ses som en positiv resurs av den egna skolan för att kunna bli ett led i skolutvecklingen. Försöksverksamheten måste också planeras noggrant och följas upp genom forskning.
Avslutningsvis undrar vi hur urvalet av de deltagande skolorna skall ske. Vi ifrågasätter den begränsning till ett åttiotal kommuner som regeringen vill göra. Eftersom argumentationen till viss del handlar om att antalet är valt utifrån ett förväntat intresse, vore det rimligare om detta intresse får styra deltagandet. Det är viktigt att försöksverksamheten baseras på ett så stort underlag som möjligt, och den praktiska möjligheten att följa dessa bör inte utgöra ett hinder. De kommuner som bedömer att skolorna är kvalificerade och själva vill delta i projektet bör således få medverka. Vi vill här särskilt poängtera vikten av att friskolorna representeras och att utvärderingen görs också utifrån deras specifika villkor.
Det individuella programmets utveckling
Det individuella programmet är i dag ett av gymnasieskolans största program, med över 15 000 elever. Inom det individuella programmet finns elever med mycket skiftande bakgrund. Syftet är att erbjuda ungdomar, som av olika skäl inte påbörjat eller avbrutit ett nationellt eller specialutformat program, en gymnasieutbildning. Här finns elever från särskolan, elever med inlärningssvårigheter och elever med funktionshinder. Här finns också de som i dagligt tal benämns som skoltrötta samt elever med obefintligt vuxenstöd utanför skolan. Med andra ord en sammansatt skara med olika behov, vilket på många håll inneburit stor frustration både för elever, lärare och andra ansvariga.
Vi kristdemokrater bedömer, precis som regeringen, att det finns ett behov av att tydliggöra preparandsyftet. Det individuella programmet skall således förbereda eleverna för studier på ett nationellt eller specialutformat program. För den som vill studera, men av olika anledningar behöver stöd inför eller i samband med sina gymnasiestudier, skall skolan hjälpa till. Ett sätt att hjälpa är genom det individuella programmet. Det är dock viktigt att skolan utgår från varje elevs unika förutsättningar och noggrant överväger på vilket sätt den enskildes behov kan tillgodoses. Ungdomar med läs- och skriv- svårigheter behöver viss typ av hjälp medan svagpresterande kan behöva annan. Skolsvårigheter kan också bero på helt andra faktorer såsom elevens sociala situation.
För Kristdemokraterna är det viktigt att respektera den enskildes önskemål när det gäller val mellan såväl arbete och studier som mellan utbildningar med teoretisk och praktisk inriktning. Den som vill göra ett studieuppehåll efter grundskolan skall kunna göra det för att fram till 25 års ålder kunna återkomma till gymnasiet. Likaså skall den som vill ha en rent yrkesinriktad utbildning kunna välja detta alternativ. En del av det individuella program- mets problem beror således på regeringens ovilja att se till den enskildes behov och önskemål. Om varje elev själv får välja om och vad han eller hon skall studera skulle en del av problemen försvinna.
En viktig utgångspunkt i detta sammanhang är också att varje stadium tar ansvar för de uppgifter som ålagts det. Grundskolan har här ett ansvar gentemot gymnasiet som i sin tur svarar inför universitet och högskolor. Regeringens formuleringar om att gymnasieskolan måste kunna möta de elever som av olika skäl inte nått upp till behörighetsbestämmelserna för att kunna tas in på ett nationellt eller specialutformat program ger därför felaktiga signaler. Utgångspunkten måste vara att elever i normalfallet skall vara behöriga och ha godkända resultat från grundskolan för att börja gymnasiet. Grundskolans ansvar måste preciseras. För vissa grupper, t.ex. elever med dyslexi som inte lyckas få betyg i engelska, måste särskilda behörighetsvillkor ges. Innehållet i betygskriterierna vad gäller den skriftliga delen måste också diskuteras för denna grupp.
Kurser inom det estetiska ämnesområdet samt idrott och hälsa inom gymnasial vuxenutbildning
Gymnasial vuxenutbildning får i dag ske i alla ämnen utom estetisk verksamhet, estetiska ämnen, idrott och hälsa, specialidrott eller schack. Regeringen föreslår emellertid att de tre förstnämnda i framtiden skall kunna erbjudas i kommunal gymnasial vuxenutbildning. Kristdemokraterna stöder detta. Däremot avvisar vi regeringens förslag att estetisk verksamhet samt idrott och hälsa kurs A inte skall kunna ingå i slutbetyget. Detta innebär att den reella valfriheten begränsas.
För Kristdemokraterna är det ett prioriterat mål att vuxenstuderande ges likvärdiga möjligheter som de som studerar på ungdomsgymnasiet. Inte minst gäller detta möjligheten att välja andra än teoretiska ämnen. Många vuxenstuderande upplever i dag att de teoretiska ämnenas koncentration i vuxenutbildningen är betungande. Ämnen av praktisk karaktär kunde vara ett sätt att få fler att ge sig in i och orka igenom utbildningen. Andra viktiga infallsvinklar är idrott och hälsoämnets betydelse för folkhälsan samt de kreativa ämnenas betydelse för inlärningen.
För oss hänger således ett införande av ämnena samman med möjligheten att få räkna in dem i slutbetyget. Regeringen anser att om kurserna Idrott och hälsa A och Estetisk verksamhet skulle ingå i gymnasiepoängen för slut- betyg, skulle det med nuvarande regler innebära att en sökande kan sakna eller ha icke godkänt i en eller flera kärnämneskurser och ändå uppfylla kraven för grundläggande behörighet. Därför drar man slutsatsen att de inte bör utgöra kärnämnen eller ingå i slutbetyget. Vi förstår problematiken, men avvisar den lösning som regeringen föreslår. Att kärnämnenas andel av slutbetyget blir tillräckligt stor måste kunna lösas genom en anpassning av de nuvarande reglerna.
Behörighet för lärare, förskollärare och fritidspedagoger inom det offentliga skolväsendet
I propositionen föreslås att skollagen förtydligas i fråga om behörighet för lärare med utländsk utbildning. Tidigare yrkesverksamhet som lärare skall beaktas vid prövning av behörighet som lärare i Sverige. Bakgrunden är att Sverige behöver rekrytera fler lärare som har invandrarbakgrund. Regeringen anser dock att frågan bör beredas vidare innan slutlig ställning kan tas.
Att medverka till att den kompetens som utlandsutbildade lärare besitter också kan komma de svenska skolorna till del är en självklar utgångspunkt i det kristdemokratiska arbetet. Däremot anser vi det anmärkningsvärt att regeringen inte inväntar Lärarutbildningskommitténs slutbetänkande som presenteras inom kort. Vi utgår från att en samordning kommer att ske i det fortsatta beredningsarbetet.
Regeringen redogör i propositionen för att få utländska utbildningar motsvarar de svenska och en absolut samstämmighet går självfallet aldrig att nå. Det är naturligtvis viktigt att en försäkran görs om att den som tillåts att undervisa besitter den ämneskompetens och de pedagogiska kunskaper som det svenska systemet kräver. Dessutom måste målen för verksamheten och värdegrunden som den bygger på vara väl kända för läraren. För att säkerställa detta kan en liknande lösning som den som gäller för utländska läkare som ska tjänstgöra i Sverige tillämpas.
I alla verksamheter som bygger på god kommunikation har språket en väsentlig funktion. I regeringens förslag att ersätta det nuvarande kravet om att den sökande skall behärska det svenska språket med att de sökande skall ha de kunskaper i svenska språket som behövs nedvärderas språkets betydelse. Vi anser att den gamla formuleringen är bättre, eftersom den på ett tydligare sätt markerar språkets betydelse samtidigt som den möjliggör bedömningar utifrån olika perspektiv. Om de utlandsutbildade lärarna anställs för att undervisa på sina hemspråk gäller självfallet andra kriterier än om de skall undervisa på svenska.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att alla intresserade kommuner skall få möjlighet att delta i försöksverksamhet med skola utan nationell timplan,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att grundskolans ansvar för att eleverna får godkända kunskaper preciseras,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att vuxenstuderande på samma sätt som ungdomsstuderande skall kunna räkna in Idrott och hälsa kurs A samt Estetisk verksamhet i slutbetyget,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att lärare som skall tjänstgöra i skolan skall ha nödvändig ämneskompetens, pedagogisk kompetens samt kunskap om värdegrund och mål för den svenska skolan.
Stockholm den 31 maj 1999
Yvonne Andersson (kd)
Erling Wälivaara (kd) Ulla-Britt Hagström (kd) Gunilla Tjernberg (kd) Inger Davidson (kd) Rose-Marie Frebran (kd) Lars Gustafsson (kd) Dan Kihlström (kd) Kenneth Lantz (kd) Ester Lindstedt-Staaf (kd) Desirée Pethrus Engström (kd) Chatrine Pålsson (kd) Fanny Rizell (kd) Rosita Runegrund (kd) Ingvar Svensson (kd) Maj-Britt Wallhorn (kd)