Barnolycksfall inom barnomsorgen
Antalet olyckor inom barnomsorgen har fördubblats på relativt kort tid. Det framgår av en studie från Uppsala där man driver ett pilotprojekt för att förebygga skador i skolorna och i barnomsorgen. Åren 1996-1997 var skadorna inom barnomsorgen 46 per 1000 inskrivna barn. Detta ska jämföras med undersökningar som gjordes i början av 90- talet som visade på 20-22 skador per 1000 barn. Tandskador är vanliga, likaså skador mot huvudet. Barn i åldrarna 4 till 5 år är värst drabbade och allmänt kan konstateras att pojkar skadas oftare och mer allvarligt än flickor. I en undersökning från Umeå drar man slutsatsen att risken för allvarligare skadefall var minst lika stor för dagisbarnen som för personer i arbetslivet. Trots detta har barnen ett mycket dåligt skydd. Arbetsmiljölagen omfattar vuxna och skolelever men de minsta och mest sårbara barnen saknar detta skydd.
Personalsituationen
Orsakerna till det ökade antalet skador hänger troligen delvis samman med personalminskningar och bristfälliga säkerhetsrutiner. Personal har sagts upp på grund av det ekonomiska läget vilket lett till större barngrupper och sämre vuxenkontroll. Enligt en undersökning som barnombudsmannen gjort har en genomsnittlig förskolegrupp ökat från 14 till 17 barn och en genomsnittlig fritidshemsgrupp från 18 till 25 barn, samtidigt som antalet anställda per barngrupp minskat. Det finns även exempel där syskongruppen bestått av 20 barn och antalet barn i fritidshemsgruppen uppgått till 60 i åldrarna 6-9 år med fyra pedagoger som har ansvaret. Alltfler små barn i åldrarna ett till tre år vistas i grupper med fler än 16 barn. Barnombudsmannen har fått ta emot många samtal de senaste åren från oroliga föräldrar och bekymrad dagispersonal som ser att säkerheten inte längre kan garanteras. Ingen vet vem som har ansvaret för säkerheten och vilka krav som kan ställas. I barnomsorgslagens allmänna råd står det att barnens säkerhet ska garanteras under alla omständigheter, men hur detta ska ske står inte.
Barnkommittén
Barnkommittén har i sitt huvudbetänkande Barnens bästa i främsta rummet (SOU 1997:116) sagt följande:
Det kan konstateras att Sverige i princip lever upp till barnkonventionens stadgande om barnomsorg. Mot bakgrund av att barnomsorgen har fått minskade resurser bl.a. genom att antalet platser har ökat utan att personalen har ökat i motsvarande grad, kan det dock ifrågasättas om samtliga kommuner klarar de kvalitetskrav som socialtjänstlagen ställer på barn- omsorgen. Vi vill framhålla att det finns en övre gräns där barnantalet blir så stort att barnets bästa äventyras. Det finns också en gräns för hur stora nedskärningar som kan göras utan att den generella kvaliteten sjunker så mycket att barnets bästa inte tillgodoses.
Vi menar att barnens säkerhet är en fråga som inte kan hänga i luften. Arbetssituationen inom barnomsorgen måste förbättras. Kvantitet får inte ske på bekostnad av kvalitet. Barnen måste också omfattas av arbetsmiljölagen, som klart uttrycker hur en sund, god och trygg arbetsmiljö ska vara utformad. Dessutom borde barnomsorgslagens allmänna råd konkretiseras så att barnens säkerhet under alla omständigheter kan garanteras.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag till sådan ändring av arbetsmiljölagen att lagen kan tillämpas även för barnen inom barnomsorgen,1
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om barnomsorgslagens allmänna råd,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om personal- och arbetssituationen inom barnomsorgen.
Stockholm den 27 oktober 1998
Inger Davidson (kd)
Margareta Israelsson (s) Kenneth Johansson (c) Ewa Larsson (mp) Johan Pehrson (fp) Liselotte Wågö (m) Eva Zetterberg (v)
1 Yrkande 1 hänvisat till AU.