I regeringens proposition 1997/1998:169 "Gymnasieskola i utveckling - kvalitet och likvärdighet" behandlas utvecklingen av kärnämnesutbudet. Regeringens bedömning är slutligen att de små kärnämnenas innehåll och struktur bör beredas ytterligare.
Naturkunskapen ger samtliga gymnasieelever en möjlighet att få en grundkurs i naturvetenskapligt tänkande. Även om kursen är av alltför ringa omfattning (30 gymnasiepoäng) är det den enda möjligheten som idag ges för gymnasister till att skaffa sig en grundkunskap om t.ex. miljö- och energifrågor. Vi lever i ett alltmer komplext samhälle och dagligen måste vi alla kunna ta ställning till miljöval, sopsortering, energi- och andra produkt- val där argumenten är av naturvetenskaplig karaktär. Hur ska vi kunna ta ställning och göra rätt val om man inte kan förstå argumenten? Därför är det viktigt att slå vakt om att naturkunskapen även i fortsättningen får vara kvar som ett obligatoriskt ämne. Det är faktiskt en demokratifråga.
I propositionen har regeringen föreslagit att det införs obligatoriska prov i svenska, engelska, matematik och med en gemensam provdag. Detta måste även införas inom ämnena kemi och fysik. Detta är ett positiv förslag som kommer att bidra till kvalitetssäkringen inom skolan.
Sveriges konkurrenskraft inom bl.a. kemisk industri och läkemedels- industri bygger till mycket stor del på tillgång till hög kompetens. Denna industrigren är idag den tredje största exportbranschen och det är mer än 60 miljarder kronor som exporten omsluter. För att försäkra oss om att rätt nivå uppnås i gymnasieskolan och ger rätt bas för fortsatta studier krävs att de nationella proven även utökas till de andra naturvetenskapliga ämnena. Detta skulle ge en kvalitetssäkring och även vara till stöd för lärarna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att naturkunskapen skall förbli ett obligatoriskt ämne i gymnasieskolan,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att införa nationella kursprov i ämnena kemi och fysik.
Stockholm den 28 oktober 1998
Kenneth Lantz (kd)