Gymnasieskolan har en nyckelroll i samhällsutvecklingen och är en brygga till arbetslivet.
Det är viktigt att gymnasieskolan utvecklas så att mindre kommuner och kommuner i glesbygd får möjlighet att utan krångliga regelverk bedriva distansundervisning.
Sverige ska konkurrera med välutbildad arbetskraft och arbetsmarknaden i framtiden kommer att kräva en treårig gymnasieutbildning.
I små kommuner kan det vara svårt att bedriva en egen gymnasieskola, vilket får till konsekvens att ungdomarna flyttar till större ort eller stad för att få sin utbildning. Detta i sin tur gör att landsbygden avfolkas.
Distansundervisningen kan vara ett sätt för ungdomar att bo kvar i sin hemkommun. Dagens teknik skapar förutsättningar för en utveckling av distansutbildningen och i flera kommuner bedrivs distansutbildning idag med goda resultat.
I regeringens proposition 1997/98:169 anser regeringen att distansutbild- ning inom gymnasieskolan bör utvecklas och bedömer det värdefullt att genom förordning öppna möjligheter till försöksverksamhet som bör följas och utvärderas.
För de kommuner som redan idag bedriver distansutbildning, i de flesta fall i Hermods regi, kan det vara svårt att gå in i försöksverksamhet.
De distansutbildningar som bedrivs idag och har bedrivits de senaste fem åren borde skyndsamt utvärderas och regelverket för att starta och bedriva distansutbildning bör ses över.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om distansutbildning.
Stockholm den 28 oktober 1998
Carina Adolfsson (s) Lars Wegendal (s)