Avskaffa den centralt fastställda timplanen
Folkpartiet liberalerna anser att den centralt utformade timplanen på sikt ska avskaffas, eftersom den lägger hinder i vägen för en målstyrd skola. Timplanens avskaffande hör ihop med att utförliga utvärderingar genomförs av hur skolorna når upp till kunskapsmålen. För att grundskolan fullt ut ska kunna bli flexibel och anpassningsbar efter elevernas varierande behov måste skolan även i praktiken vara målstyrd. Folkpartiet liberalerna anser att det ska vara målen i skolans kursplaner som ska vara styrande när det gäller antalet timmar för varje elev och för varje ämne.
För att en avveckling av timplanen ska fungera krävs en väl fungerande målstyrning, varför det är viktigt att utförliga utvärderingar av kunskaps- resultaten genomförs.
Det är resultatet en elev uppnår och inte antalet timmar som läggs på varje ämne i skolan som är det viktiga. Det faktum att en elev har spenderat 150 timmar i ett ämne säger lite om de faktiska kunskaper eleven har uppnått.
Den kollektiva tanken att alla har lika stor förmåga att uppnå samma goda resultat under lika lång tid bortser från de individuella skillnader som finns mellan människor. För liberaler är det en självklarhet att den enskilde elevens behov måste stå i centrum, även när det gäller hur många timmar eleven studerar de olika ämnena.
Regeringen föreslår att ett begränsat antal kommuner ska få pröva möjligheten att organisera undervisningen i grundskolan utan en centralt fast- ställd timplan under en femårig försöksverksamhet. Folkpartiet anser att man redan i dag ska fatta ett principbeslut om avskaffande av timplanen. En treårig försöksverksamhet är tillräcklig.
Vad som anförts ovan om avskaffandet av den centralt utformade tim- planen bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Gymnasiet ska inte ta över grundskolans problem
Regeringen föreslår att elever inom det individuella programmets ram ska kunna komplettera sina kunskaper för att bli behöriga till ett nationellt program. Det innebär att gymnasiet får fortsätta att ta över grundskolans problem. Det är grundskolan som ska ha ansvaret för att dessa elever kompletterar sina kunskaper till godkänd nivå. Folkpartiet liberalerna vill avskaffa det individuella programmet.
Vi anser att de elever som lämnar grundskolan utan betyget "godkänd" ska "läsa upp" betyget innan de får tillträde till gymnasiet. Ökade krav måste ställas på grundskolan att sätta in stöd redan de första grundskoleåren. Det är både mänskligare och billigare att lära elever läsa och räkna i grundskolan än i gymnasiet.
Ingen elev ska få börja gymnasiet utan att ha uppnått betyget "godkänd" i svenska, engelska och matematik. Att låta elever lämna grundskolan utan godkända kunskaper i dessa ämnen är cyniskt. I dag är dessa elever hänvisade till gymnasiets individuella program. Istället skulle de fångas upp långt före 16 års ålder. Det individuella programmet var tänkt att utgöra ett undantag, men är idag gymnasiets tredje största program. Enligt aktuell statistik går endast 16 procent av eleverna över från det individuella programmet till ett nationellt program och fullföljer detta.
Alla elever borde ges ökad möjlighet att själva sätta samman kurser till ett eget personligt program. Utöver de obligatoriska kärnämnena skulle eleven kunna få välja kurser tämligen fritt. Skolorna bör kunna erbjuda ett brett utbud av kurser.
Gymnasielever bör dessutom ges möjlighet att läsa även under sommaren. Vi vill därför starta försöksverksamhet med sommarkurser.
Det är viktigt att skolan utgår ifrån varje individs egna förutsättningar. Alla elever kan inte lära sig lika mycket, eller i samma takt. Dagens skola är i för hög grad utformad för genomsnittseleven. Resultatet är att en del elever har svårt att hänga med i undervisningstakten, samtidigt som andra elever inte får den stimulans de behöver. Undervisningen måste organiseras så att elever som behöver mer tid för inlärning får det medan andra elever ska kunna gå vidare i en snabbare takt och kunna fördjupa sig.
Det som här anförts om större möjlighet till individuellt val av kurser och försöksverksamhet med sommarkurser bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Både fordonstekniker och svensklärare ska få vara entreprenörer
Regeringen föreslår att endast undervisning i yrkesämnen ska kunna läggas ut på entrepenad. Folkpartiet liberalerna anser att denna begränsning är omotiverad. Om det finns tydliga krav på lärarkompetens och undervisningens kvalitet finns det ingen anledning att begränsa entreprenadmöjligheten till yrkesämnen. Det borde vara möjligt för en kommun att t.ex. beställa undervisning med en särskild pedagogisk profil i språk eller naturvetenskap av lärarkooperativ eller andra privata anordnare.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den centralt styrda timplanen skall avskaffas,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att det individuella programmet skall avskaffas,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att lärare i alla ämnen skall kunna anlitas genom entreprenadupphandling.
Stockholm den 1 juni 1999
Barbro Westerholm (fp)
Ulf Nilsson (fp) Yvonne Ångström (fp)