Sammanfattning
Vänsterpartiet delar regeringens uppfattning om att grunden till ett livslångt lärande läggs redan i förskolan. Mot den bakgrunden har Vänsterpartiet ett antal förslag och synpunkter. Vi menar att lagstiftningen måste ändras så att alla barns rätt till barnomsorg tydliggörs. Vi menar vidare att förskolepersonalens pedagogiska kompetens, liksom förskolebarnens och personalens behov av psykolog- och kuratorstöd, bör säkerställas. Beträffande regeringens skrivningar om införandet av maxtaxa inom barnomsorgen redovisar Vänsterpartiet sina principiella utgångspunkter inför den åtgärden. Vi konstaterar att förslaget ligger i linje med Vänsterpartiets krav på att förskolan på sikt bör göras avgiftsfri. Vänsterpartiet ser positivt på att regeringen föreslår särskilda satsningar på förskoleverksamhet i socialt utsatta bostadsområden. Också här ligger regeringens förslag i linje med Vänsterpartiets tidigare förslag. Vidare tar vi upp betydelsen av jämställdhetsarbete i förskolan.
Inledning
I begreppet barnomsorg inryms såväl förskola som skolbarnsomsorg. En barnomsorg av god kvalitet ger barnet bra och rättvisa möjligheter till ett välfungerande socialt och kulturellt liv. Vänsterpartiet anser att en plats i barnomsorgen ska vara en rättighet för alla barn. Förskolan ska, tillsammans med hemmet, tillfredsställa barnens behov av lek, stödja barnen i deras språkliga, sociala och motoriska utveckling samt uppmuntra till samarbete med andra barn och de vuxna som finns omkring barnen. Föräldrarnas arbetslöshet, deltidsarbete eller föräldraledighet ska inte begränsa barnets rätt till barnomsorg.
Förskolans arbetssätt och metodik bör även införlivas med grundskolans arbetssätt så att övergången mellan skolformerna blir så friktionsfri som möjligt. Pedagogerna i förskolan ska sålunda kunna följa barnen in i grundskolan och under de första åren samverka med personal i skolan och skolbarnsomsorgen.
I dag når förskoleverksamheten mer än två tredjedelar av alla barn mellan ett och fem år och nära nog alla sexåringar. Barnomsorgen i Sverige har av tradition haft en dubbel funktion. Den skall dels möjliggöra för föräldrarna - i praktiken oftast mödrarna - att förena föräldraskap med förvärvsarbete eller studier, dels stödja och stimulera barnens utveckling och bidra till goda uppväxtvillkor genom en pedagogisk gruppverksamhet. Vänsterpartiet delar regeringens åsikt om att grunden till ett livslångt lärande läggs i förskolan. Den sociala och kulturella miljö som barn möter under sina tidiga år påverkar deras förutsättningar på ett avgörande sätt. Denna åsikt leder till den självklara slutsatsen att förskolan måste vara tillgänglig för alla. Om så inte skulle vara fallet innebär ju detta att vissa barn förvägras rätten till en god start för det livslånga lärandet.
Plats för alla
Kommunerna är skyldiga att tillhandahålla barnomsorg åt alla barn i åldern 1-12 år vars föräldrar förvärvsarbetar eller studerar och dessutom åt de barn som har ett "eget behov". Vad eget behov innebär preciseras inte närmare. Arbetslösa är en grupp vars barn ofta har eget behov av barnomsorg på grund av familjens utsatta situation. Föräldrarna har dessutom behov av barnomsorg eftersom de förutsätts stå till arbetsmarknadens förfogande.
I skolverkets rapport "Utan oskäligt dröjsmål" konstateras att i 40 % av kommunerna (115 st) mister ett förskolebarn sin barnomsorgsplats när en förälder blir arbetslös. I de kommuner där barnet får gå kvar är det vanligt med begränsning av närvarotiden. Drygt 40 % av kommunerna har regler som innebär att förskolebarn får gå kvar i barnomsorgen med reducerad närvarotid, när en förälder mister sitt arbete. Skolbarnen mister sin plats oftare än förskolebarnen. I 58 % av kommunerna (166 st) måste ett barn lämna sin skolbarnomsorgsplats om en förälder blir arbetslös. Kart- läggningen visar också att det är svårt för barn att få plats i barnomsorgen om föräldern redan är arbetslös. I 168 kommuner kunde inte förskolebarnen erbjudas plats och närmare 200 kommuner tar inte emot skolbarn med arbetslösa föräldrar i barnomsorgen. Barn som har en förälder som tar föräldraledigt får i mindre omfattning än barn till arbetslösa behålla sin barnomsorgsplats. Detta gäller både förskolebarn och skolbarn. Andelen kommuner där förskolebarn mister sin barnomsorgsplats är 77 % (222 kommuner).
Av rapporten framgår också att 33 kommuner hade inrättat särskilda verksamheter för barn till arbetslösa. Det kan röra sig om korttidsplatser i reguljär verksamhet eller särskilda förskolor som tar emot barn till föräldrar med ett tillfälligt tillsynsbehov. Socialstyrelsen har påtalat att dessa verksamheter på flera punkter avviker från de riktlinjer som gäller för svensk barnomsorg. Framför allt rör det den bristande kontinuiteten i verksamheten.
Vänsterpartiet delar regeringens uppfattning om att förskolan har betydelse för alla barns utveckling och lärande, men störst betydelse har den för barn som på olika sätt är socialt utsatta. En stor och mycket viktig grupp i detta sammanhang är barn till invandrade föräldrar, dvs. barn med annat modersmål än svenska och barn som växer upp i två olika kulturer. Regeringen konstaterar vidare att det därför är viktigt att dessa barn får del av förskolan och att det också gäller för barn vars föräldrar är arbetslösa. När sedan regeringen säger sig anse att det är orimligt att arbetslöshet i familjen i nära hälften av landets kommuner innebär att barnet mister platsen i barnomsorgen, så kunde man förvänta sig att regeringen som en konsekvens skulle föreslå en ändring i lagtexten som tydliggjorde alla barns rätt till barnomsorg. Detta sker dock inte. Vänsterpartiet vill dra konkreta slutsatser av vad regeringen anfört och menar att kommunernas skyldighet att tillhandahålla barnomsorg bör tydliggöras i socialtjänstlagen. I lagtexten står att barnomsorg "skall tillhandahållas i den omfattning det behövs med hänsyn till föräldrarnas förvärvsarbete eller studier eller barnets eget behov". Riksdagen bör ge regeringen i uppdrag att återkomma med förslag till lagändring, av vilken det framgår att det inte är föräldrarna som har rätt till barntillsyn utan alla barn som har rätt till barnomsorg.
Taxorna inom barnomsorgen
Regeringen eftersträvar att, som man säger, när det parlamentariska läget så medger, införa en s.k. maxtaxa för barnomsorgen så att barnomsorgsavgifterna sänks. Vänsterpartiet ser gärna att barnfamiljernas situation förbättras. Barnfamiljerna har förlorat mycket under 1990- talet. Sänkta taxor inom barnomsorgen måste dock utformas och finansieras så att helheten leder till ökad fördelningspolitisk rättvisa. Vänsterpartiet kommer i detta sammanhang att verka för att familjerna med de lägsta inkomsterna sätts i första rummet. Vi anser också att det är av största vikt att barn till arbetslösa och föräldralediga föräldrar ges samma rätt till förskola och skolbarnsomsorg som övriga barn. Det är barnens behov av pedagogisk verksamhet som måste styra, inte föräldrarnas behov av barntillsyn.
Förslaget om en s.k. maxtaxa för barnomsorgen ligger i linje med Vänsterpartiets krav på att barnomsorgen på sikt borde vara avgiftsfri. Höga taxor och avgiftskonstruktioner leder i dag i vissa kommuner till oönskade marginaleffekter. Vänsterpartiet kommer därför att under mandatperioden verka för sänkta taxor inom barnomsorgen. Vänsterpartiet anger några prin- cipiella utgångspunkter inför detta arbete:
- Förslag om maxtaxa på låg nivå måste kombineras med rättvisa för- delningspolitiska förslag. - - En låg taxa kan komma att medföra en ökad efterfrågan på barnomsorg. Barnomsorgen måste byggas ut till full behovstäckning. - - Kommunsektorn måste garanteras full kompensation för reformen med hänsyn tagen till lokala förhållanden. - Särskilda satsningar
Vänsterpartiet konstaterar med tillfredsställelse att regeringen, helt i linje med våra strävanden, lagt förslag om särskilda satsningar på förskoleverksamhet i socialt utsatta bostadsområden. För den som bor i Sverige är det svenska språket en nyckel till samhället och en nödvändig länk mellan människor för att skapa förståelse och ömsesidig respekt. Under förskoletiden har barnen en unik möjlighet att lägga grunden till ett rikt språk som sedan underlättar läs- och skrivutvecklingen. Barn med annat modersmål än svenska har dessutom under den här perioden sin chans att lägga grunden till en fungerande tvåspråkighet, och därmed på sikt skaffa sig möjligheter till delaktighet och inflytande i samhället. Förutom utvecklingen av barnets språk främjar en förskola av god kvalitet även utvecklingen av andra uttrycksmedel och kompetenser som är av stor vikt för barnets möjligheter till ett rikt och fullvärdigt liv. En satsning på förskolan som ger barn i utsatta miljöer likvärdiga chanser med andra barn stärker på sikt demokratin och därmed hela samhället.
Arbetet i förskolan
Arbetet i förskolan är ett lagarbete där varje situation i vardagen är ett tillfälle för barnen till utveckling och inlärning. Vänsterpartiet betonar därför särskilt att det i arbetslaget skall finnas erforderlig pedagogisk kompetens. Det är nödvändigt att alla som arbetar med barn har kunskaper om barns kognitiva, motoriska och socio- emotionella utveckling och att de har ett medvetet förhållningssätt till sin egen uppgift.
Vänsterpartiet anser att fortbildning av personalen är en av grundstenarna för att skapa och behålla hög kvalitet i förskoleverksamheten. Av särskild betydelse är möjligheten till vidareutbildning för barnskötarna. På sikt ser Vänsterpartiet det som naturligt att det skapas en pedagogisk grundutbildning på högskolenivå (120 p) för all pedagogisk personal inom förskolan. Det bör dessutom finnas möjligheter för förskolepersonalen till fördjupning och forskning. Vi föreslår i annan motion att skollagen ändras så att elevers hälsovård innefattar tillgång till skolpsykolog och skolkurator. Kravet på psykolog- och kuratorstöd bör även inbegripa förskolan. När det gäller förskolan är det ytterst betydelsefullt att personalen erhåller handledning, särskilt i arbetet med barn med särskilda behov. Likaså kan föräldrar och barn behöva stöd av psykolog eller kurator.
Jämställdhet
För att kunna lära ut jämställdhet och för att själv kunna fungera jämställt krävs av personalen att den har en egen insikt om vad jämställdhet är. Därför ska det vara en självklarhet att all utbildning innefattar utbildning i jämställdhet. Eftersom synen på kvinnan och mannen grundläggs tidigt är det av största vikt att jämställdhetsarbetet startar redan i förskolan.
Vi ser det som mycket viktigt att pojkar och flickor får lika mycket av förskolans resurser i form av uppmärksamhet och tid med personalen. Många flickor lär sig tidigt att vända ilska och sorg inåt och bli tysta istället för att som de flesta pojkar vända sina aggressioner utåt genom att exempelvis skrika och slåss. Det ligger ett stort ansvar på personalen att inte låta detta förhållande medföra att flickorna får mindre uppmärksamhet än pojkarna. En annan viktig jämställdhetsfråga är att personalen och barnkulturen i förskolan inte får begränsa barnen i deras könsidentitet. Förskolan ska aktivt motverka stereotypa könsroller.
Det är i dag fortfarande oftast kvinnorna som bär ansvaret för det dagliga reproduktionsarbetet: matlagning, städning, barnavård och omsorg. Därför är det heller inte förvånande att en stor majoritet av förskolepersonalen är kvinnor. I Vänsterpartiet vill vi att mäns och kvinnors livsutrymme och möjligheter inte ska begränsas av deras kön. I dag är det i första hand kvinnors liv som begränsas. Mäns möjlighet och vilja att arbeta inom förskolan bör ses i det perspektivet. Utvecklingen mot mer jämställdhet i samhället i stort är som vi ser det intimt förknippad med att det i framtiden finns fler män i förskolan.
Kvaliteten
När det gäller barnomsorgens innehåll och kvalitet vill vi hänvisa till propositionen 1997/98:93 Läroplan för förskolan och vår motion i anslutning till den. Dock anser vi det väsentligt att även här framhålla vikten av att det finns tillräckligt många vuxna i förskolan - det vill säga att en personaltäthet garanteras, vilket ger möjlighet till mindre barngrupper. Som det nu ser ut har nedskärningarna slagit hårt i många kommuner och personaltätheten på sina håll sjunkit till nära nog katastrofala nivåer. Ofta är möjligheterna att sätta in vikarier vid sjukdom obefintliga. Vänsterpartiet välkomnar i detta sammanhang givetvis att kommunerna i och med budgeten får nya pengar, men inser att det kommer att behövas ytterligare resurser framöver om kommunerna ska kunna tillhandahålla förskola och skolbarnsomsorg av god kvalitet.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag till ändring av socialtjänstlagen rörande alla barns rätt till barnomsorg i enlighet med vad i motionen anförts,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om erforderlig pedagogisk kompetens i arbetslaget inom förskolan,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av psykolog- och kuratorstöd inom förskolan,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om jämställdhetsarbete i förskolan.
Stockholm den 26 oktober 1998
Gudrun Schyman (v)
Hans Andersson (v) Ingrid Burman (v) Lars Bäckström (v) Stig Eriksson (v) Owe Hellberg (v) Berit Jóhannesson (v) Tanja Linderborg (v) Maggi Mikaelsson (v) Kalle Larsson (v) Lennart Gustavsson (v) Britt-Marie Danestig (v)