Skolan är fortfarande i kris
Det finns flera olika sätt att beskriva tillståndet i skolan. En ansats är den som regeringen väljer i sin utvecklingsplan (skr 1998/99:121), där utvecklingen beskrivs i huvudsakligen positiva ordalag. Många elever, lärare och föräldrar har säkert svårt att känna igen sig i den beskrivning som regeringen gör.
Det finns fortfarande stora problem, som kräver resoluta åtgärder från de politiska beslutsfattarna:
? Var femte elev når inte kraven i grundskolan ? ? Var tionde elev får inte påbörja nationellt program ? ? Var femte elev med invandrarbakgrund får inte påbörja nationellt program ? ? Var sjunde elev i gymnasiet saknar slutbetyg ? ? Var tredje gymnasist nådde inte gymnasieskolans mål ? Färre elever i Sverige än i viktiga konkurrentländer går vidare till högre utbildning. Förklaringen till detta står med stor sannolikhet att finna i grund- och gymnasieskola.
Samtidigt vet vi att det i skolan - hos lärare, elever, föräldrar och skol- ledare - finns en oerhörd kraft att bygga vidare på, en kraft som, om den frigörs, kan lyfta hela skolan och hela samhället. Det förutsätter att de som är aktiva i skolan får stor frihet att själva utveckla sin skola, men också att vi som politiska beslutsfattare är tydliga i våra krav på resultat och ansvars- tagande.
Regeringen har inte löst skolans kris
I förra valrörelsen stod skolfrågorna i fokus mer än i någon tidigare valrörelse. Alla riksdagens partier presterade förslag och program för att förbättra skolan. Socialdemokraterna, liksom alla oppositionspartier, lovade att vidta kraftfulla åtgärder. Landets elever och lärare hade, med rätta, stora förväntningar på regeringen efter valet. Nu skulle åtgärderna för att förbättra skolan komma!
Under i det närmaste ett helt riksdagsår har det därefter varit en bedövande tystnad från regeringen i kommunikationen med riksdagen. Det har inte framställts några förslag för riksdagen att ta ställning till för att komma till rätta med skolans problem.
I den nu föreliggande propositionen behandlas ett antal frågor av närmast teknisk art för skolan. Ett viktigt förslag förverkligas, nämligen en försöks- verksamhet med avskaffad timplan. Det motsvarar ett krav Centerpartiet drivit länge i riksdagen och är ett välkommet steg mot en mer flexibel och individanpassad skola. I samband med att timplanen nu kommer att avskaffas i ett antal kommuner och skolor bör också regeringen öka kraven på individ- anpassning av utbildningen. Varje elev bör få en individuell studieplan, upplagd i samverkan mellan elev, lärare och föräldrar. Krav på detta bör skrivas in i grundskoleförordningen. Detta bör ges regeringen till känna.
Regeringen bör presentera ett större förslag till hösten
Centerpartiet, och andra partier, krävde både före riksdagens öppnande och under allmänna motionstiden att åtgärder skulle vidtas för att möta de problem som fanns i skolan. I vår motion 1998/99:Ub227 presenterades flera förslag som skulle gå att förverkliga utan vidare utredning och som skulle skicka en tydlig signal till skolan om att vi tar problemen på allvar. Förslagen innefattade bland annat:
? Obligatoriska nationella prov återinförs under år fem. Det är en naturlig avstämning av situationen efter halva grundskoletiden och ger möjlighet att korrigera eventuella problem i tid. ? ? En bred överenskommelse om betygen för att få till stånd ett betygs- system som har förutsättningar att bestå över ett regeringsskifte för att ge skolan arbetsro. ? ? Satsning på språkutveckling genom bl.a. översyn av kurs- och läroplaner så att alla som är verksamma i skolan får ett ansvar för elevernas språkutveckling. ? ? Särskilda insatser för elever med läs- och skrivsvårigheter. Det har nu gått länge sedan läs- och skrivkommittén lämnade sitt betänkande "Att lämna skolan med rak rygg", men ännu har regeringen inte vidtagit några åtgärder. ? ? Medvetna kvalitetssatsningar genom inrättandet av ett kvalitetsinstitut, där t.ex. lärarorganisationerna och kommunförbund skulle kunna vara huvudmän. Kvalitetsinstitutet bör följa och stödja kommunernas egen utvärdering genom jämförande sammanställningar, rådgivning och metodutveckling. ? Då samtliga förslag nyligen har behandlats av riksdagen avstår vi från att upprepa yrkandena här. Vi nöjer oss med att konstatera att det råder inte brist på förslag från oppositionen. Det är hos regeringen ansvaret nu ligger för att presentera konkreta förslag till åtgärder för riksdagen.
Propositionen i övrigt
Centerpartiet har tidigare anfört att skolan bör ges större frihet, förenat med ett större ansvar för framgång. Detta skulle t.ex. kunna uppnås genom kontrakt mellan skolledningen och kommunen, reglerande såväl resurser som befogenheter och vilka resultat som ska uppnås. Samtidigt måste det göras klart att det offentliga samhället kommer att ingripa om inte resultat uppnås. En del i detta skulle kunna vara att lägga ut utbildning på entreprenad. Detta är emellertid inte möjligt enligt den lag om entreprenadförhållanden i skolan som i dag råder. Det finns skäl att skapa möjlighet för fler utförare att erbjuda skolverksamhet. Vi menar därför att begränsningen av vilken undervisning som får läggas ut på entreprenad bör tas bort.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om individuella studieplaner,
2. att riksdagen med avslag på regeringens förslag beslutar att 1 § lagen (1993:802) om entreprenadförhållanden inom skolan skall ges följande lydelse: Kommuner och landsting får sluta avtal med en enskild fysisk eller juridisk person om att denne skall bedriva viss undervisning inom gymnasieskolan.,
3. att riksdagen, under förutsättning av bifall till yrkande två, beslutar att 2 § lagen (1993:802) om entreprenadförhållanden inom skolan skall upphöra att gälla.
Stockholm den 1 juni 1999
Sofia Jonsson (c)
Margareta Andersson (c) Birgitta Sellén (c) Agne Hansson (c) Erik Arthur Egervärn (c) Marianne Andersson (c)