Alla barn och ungdomar, oberoende av kön, geografisk hemvist samt sociala och ekonomiska förhållanden skall ha tillgång till utbildning i det offentliga skolväsendet på lika villkor.
Detta är ett samhälleligt förhållningssätt som få ifrågasätter. I stället är det så att många med emfas hävdar just detta; alla barn och ungdomars lika värde och lika rätt. Särskilt tydligt och vältaligt finns detta formulerat i regeringens utvecklingsplan för förskola, skola och vuxenutbildning som lades fram våren 1997:
En skola för alla betyder en skola där alla elever blir sedda och bemötta, där alla elevers erfarenheter får utrymme och där alla elever får en undervisning som tillgodoser deras behov och krav. I en skola för alla undervisas elever med olika bakgrund tillsammans. Målet är en skola där alla elever utvecklar kunskaper, färdigheter och förhållningssätt som stärker deras förmåga både att anpassa sig till det moderna samhället och delta i förändringen av detta samhälle.
Men trots denna nästan bedövande samstämmighet om målen är metoderna inte alltid entydiga och åsikterna om vilken väg som ska väljas går ofta isär.
Den grupp jag i första hand tänker på är barn och ungdomar med ett eller flera svåra funktionshinder. Den modell som oftast förfäktas idag är integrering "till varje pris". Det betyder att oavsett funktionhinder så ska eleven gå i skola hemma i sin kommun där jämnåriga från samma område går i skolan.
Det är en grundinställning som jag till betydande omfattning delar. Dock inte så långt att jag anser att det inte kan finnas undantag. När det gäller gruppen ungdomar med svåra funktionshinder är det viktigt att se på varje individs förutsättningar. Då måste såväl den enskildes möjligheter till utveckling och kunskapsinhämtande som möjligheter till kamrater och social utveckling beaktas.
När det gäller utveckling och kunskapsinhämtande finns det flera faktorer som påverkar detta för den grupp ungdomar som jag åsyftar. Lärare och specialpedagogers kunnande väger oerhört tungt. Kunskap om det specifika funktionshindret är mycket viktigt. Kunnandet att ta tillvara den inlärnings- förmåga som respektive elev besitter är en kvalitet som enbart kan utvecklas genom att man ständigt arbetar med elever som har dessa funktinshinder. Varje elev är här mer än annars en unik individ som behöver unik kompetens för att utvecklas.
En annan faktor som väger tungt i detta sammanhang är den enskilda elevens situation. Det kan förefalla vällovligt att i varje situation eftersträva att eleven skall integreras på hemmaplan. Men hur ofta väger man in hur en svårt funktionshindrad elev upplever en skolmiljö där man saknar kamrater som man kan umgås med och som i någon mening delar erfarenheter av funktionshinder.
Ytterligare omständigheter som påverkar möjligheten "att utveckla kunskaper, färdigheter och förhållningssätt" är de ekonomiska förutsätt- ningar som gäller. I nuläget tar staten större delen av kostnaden för de elever som går i de statliga specialskolorna. Det betyder att alla eleverna i det avseendet har samma förutsättningar. Men med en ordning som innebär att den enskilda kommunen ska betala en större del, kanske merparten, förändras dessa lika förutsättningar.
Det är sammanfattningsvis viktigt att barn och ungdomar med funktions- hinder får den utbildning och sociala skolmiljö som bidrar till utveckling i vid mening. Den speciella pedagogik som behövs för att klara denna uppgift måste vårdas och utvecklas. Huvudparten av kostnaden för elever som idag går i statens specialskolor måste även fortsättningsvis betalas av staten. Det vill säga att svenska folket kollektivt tar ekonomiskt ansvar även när det gäller utbildningen för dessa barn och ungdomar.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utbildning och skolmiljö för barn och ungdomar med funktionshinder.
Stockholm den 22 oktober 1998
Hans Karlsson (s)
Maud Björnemalm (s) Nils-Göran Holmqvist (s) Helena Frisk (s)