Från hösten 1998 har elever, som slutar grundskolan och inte har godkända betyg i svenska alternativt svenska som andra språk, engelska och matematik, inte behörighet till gymnasieskolans nationella och specialutformade program.
Många kommuner erbjuder eleverna att läsa grundskoleämnen inom ramen för det individuella programmet. Vid ansökan till gymnasieskolans nationella och specialutformade program räknas emellertid inte betygen i dessa ämnen med i urvalet. Urvalet görs på elevens slutbetyg (gymnasieförordningen 6 kap. 1-4 §§).
I departementsskrivelsen Ds 1998:27, PRIV - en ny väg till ett nationellt program, föreslås att eleverna skall kunna läsa in de betyg de saknar från grundskolan och tillgodoräkna sig vid ansökan till gymnasieskolan. Det är min mening att man bör gå ett steg längre och ge möjlighet till ett nytt slutbetyg.
Efter många års arbete med barn och ungdomar i skolan är det min erfarenhet att det bakom elevers låga och ofullständiga betyg i grundskolan ofta finns orsaker som barnen inte själva kunnat påverka.
För att öka elevernas motivation att förbättra sina kunskaper, är det av stor betydelse att de kan få tillgodoräkna sig betygen och även få möjlighet till ett nytt slutbetyg om de så önskar. Det är olyckligt att ungdomar som av olika skäl inte har kunnat tillgodogöra sig utbildningen i grundskolan, möts av onödiga hinder när de försöker "komma igen".
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om möjligheten till ett nytt slutbetyg från grundskolan.
Stockholm den 28 oktober 1998
Marianne Jönsson (s)