En självklarhet i dagens utbildningssystem är att samhället ansvarar för utbildning vilken i sin tur leder till produktivt arbete inom snart sagt varje tänkbart område av samhällslivet. Ett av de få områden som ännu inte generellt är inordnat i det gemensamma, offentliga ansvaret är dock körkortsutbildningen. Vid de flesta gymnasieskolor kan eleverna lära sig grunderna i såväl tillverkning som reparation av bilar och de flesta andra fordon. Dock finns ingen generell möjlighet att lära sig att framföra fordonen.
Att ha ett körkort innebär en oerhörd frihet; att ha möjligheten att sätta sig i en bil och åka vart man vill. Men att ha körkort är också i allt högre grad en nödvändighet för att till exempel få arbete. Denna frihet, och möjligheten till denna nödvändighet, är idag långtifrån förunnad alla. Delvis på grund av körskolornas höga avgifter. Kostnaden för att skaffa ett körkort kan snabbt rusa upp i mer än tiotusen kronor. Då de flesta som skaffar körkort ännu saknar egen inkomst, gäller det i många fall att ha föräldrar som kan betala detta. Körkortsutbildning är idag i hög utsträckning en privatekonomisk fråga.
Försök pågår idag med trafikutbildning inom gymnasieskolans ram. Elever inom fordonsprogrammet får både teoriundervisning och körlektioner. På flera håll förekommer teoriundervisning inom det individuella valets ram. Här bör arbetet intensifieras, för att vi i framtiden skall kunna erbjuda alla elever i gymnasieskolan teoretiska och praktiska kunskaper, tillräckligt för att klara körkortsprov samt uppkörning. Denna trafikutbildning torde kunna ingå som en del i kursplanen för samtliga program i gymnasieskolan. Kostnaderna för genomförandet över hela landet torde finansieras inom ramen för de statliga bidragen till kommunerna. Det är ur jämlikhets- perspektiv av stor vikt att alla bereds möjlighet att kunna tillgodogöra sig körkortsutbildning.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att överföra körkortsutbildning till gymnaiseskolan.
Stockholm den 24 oktober 1998
Lena Sandlin (s) Martin Nilsson (s)