Samordning
Östergötland är en i flera avseenden mycket mångfacetterad och expansiv region. Det gäller inte minst utbildningssektorn. En rad riksunika verksamheter finns, som Universitetet i Linköping med sin Temainstitution, vuxenutbildarscentrum med bland annat fokhögskollärarutbildningen, Hälsouniversitetet och Campus i Norrköping. Där finns också Statens skola för vuxna. Det finns en rad olika folkhögskolor med olika huvudmän, expansiva komvuxenheter och andra verksamheter. Inte minst finns omfattande verksamheter inom ramen för gymnasieskolan och grundskolan. Här finns en rad fria skolor och privata utbildningsanordnare.
Fältet är svåröverskådligt för den vanliga medborgaren och kan få till följd att många inte känner till det rika utbud som finns. Det blir därmed inte tillgängligt för alla och följaktligen ett demokratiskt problem. Det gäller inte minst gymnasial utbildning med de olika program som ska finnas. De olika kommunerna försöker ombesörja utbildningens mångfald på olika sätt och med olika kvalitet som följd. Särskilt mödosamt har de små kommunerna.
Om alla invånare ska ha samma chans till likvärdig utbildning bör samordning ske så att alla har lika möjligheter att ta vara på utbildningen. En samordning skulle innebära att medborgarna som ovan nämnts fick bättre möjligheter att ta vara på olika utbildningar och för kommuner att kunna satsa på att ordna de utbildningar som passar den profil de vill ha och som med fördel kan stämma överens med närsamhället. Om en region kan samordna skulle alla vinna på det i kvalitet och tillgänglighet. Östergötland med sin nuvarande variation och höga utvecklingspotential skulle lämpa sig för ett försök. Därutöver finns ett regionalt politiskt organ, ÖSTSAM som skulle kunna ansvara för ett sådant projekt.
Nytt projekt
Många ungdomar har trassliga livsförhållanden. Detta har blivit tydligt i samband med olika satsningar men särskilt i genomlysningen av gymnasieskolans problem. Elever har inte varit motiverade att lära och skolan har sökt lösa deras problem på olika sätt. Men om problemen inte är skolrelaterade utan snarare har sin grund i svaga sociala band och röriga familjeförhållanden måste grundproblemet angripas.
Ett tillskapande av gruppboende, typ internat, med täta vuxenkontakter och människor som bryr sig skulle kunna stödja dessa elevers sociala utveckling. I en sådan gemenskap skulle moral och etik i ord och handling ha en given plats. Unga människor ska utveckla levnadsregler i gemenskap med varandra och andra. Denna miljö skulle utgöra ett komplement till skolans verksamhet och knappast ersätta den.
Ett gruppboende som kombineras med gymnasieskola skulle kunna utgöra ett försöksprojekt i Linköping. Där finns kompetens och utvecklings- benägenhet för att söka lösningar på de problem som funnits på vissa skolor. Eleverna skulle under sådana betingelser få en chans att utvecklas såväl kunskapsmässigt som socialt.
Sammanfattning
Sammanfattningsvis bör försök initieras under ÖSTSAM:s ledning till samordning av utbildning som erbjuds inom en region. Syftet är att göra utbildningarna tillgängliga för varje medborgare och att öka kvaliteten bland annat genom närmare kontakter med närsamhället.
Ett särskilt försök ska gälla elever på gymnasial utbildning med svag social förankring. För dem ska studier kombineras med gruppboende och träning av social kompetens.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Östergötland som utbildningsregion.
Stockholm den 26 oktober 1998
Yvonne Andersson (kd)