Begreppet lärlingsutbildning används idag snart sagt på alla typer av utbildningar som har någon företagsanknytning. Systemet har härigenom urholkats och blivit underordnat skolan och dess regelverk. Det lärlingssystem som på försök införts i vissa gymnasieskolor är visserligen ett steg på vägen men långt ifrån tillräckligt. Dels behöver det förändras och utvecklas, dels bör lärlingsutbildning bli möjlig i hela landet. I första hand bör den företagsförlagda utbildningen finnas med och ha sin tyngdpunkt i inledningen av utbildningen. Lärlingsutbildning är en yrkesutbildning för såväl näringslivets som den enskilde elevens behov. Näringslivet vill ha en bransch- och företagsanpassad yrkesutbildning som kan lösa behovet av yrkesskickliga medarbetare och som tillför den kompetens inom nya yrkesområden som krävs på arbetsmarknaden. Det praktiska handlaget har alltför länge undervärderats till förmån för teoretiskt kunnande. Huvuddelen av utbildningen måste därför äga rum ute på företagen på företagens villkor och där lärling och företag kommit överens i ett utbildningsavtal.
De flesta länder i Europa har behållit och förbättrat systemet för lärlings- utbildning. Det är nu hög tid att i Sverige återupprätta ett system som kan användas för både grundutbildning och påbyggnadsutbildning inom många yrkesområden samt tillämpas både för ungdomar och vuxna. Lärlingsutbild- ningen måste få ett robust och hållbart regelsystem. Det finska lärlings- systemet kan vara ett lämpligt studieobjekt.
Utbildningen skall ha som mål att leda fram till internationellt gångbara kompetensbevis, som t ex de svenska gesäll- och mästarbreven eller mot- svarande. Inom t ex frisöryrket är de svenska gesäll- och mästarbreven gång- bara fullt ut inom hela den europeiska gemenskapen.
Utbildningen bör utformas av branscherna i nära samarbete med företagen. Kurserna kan antingen vara lokalt anpassade eller hämtade ur ett nationellt godkänt kursutbud. Lärlingen skall kunna kombinera sin praktiska utbildning på företaget med studier i de ämnen som efterfrågas inom yrkesområdet.
Lärlingen ska kombinera sin praktiska utbildning på företaget med studier i gymnasieskolans kärnämnen anpassade efter yrkesområdet. Därigenom ökar motivationen även till teoretiska studier som också är nödvändiga för varje individ i dagens föränderliga och komplicerade arbetsliv. Undervis- ningen skall kunna ske på dagtid eller kvällstid, på distans eller under vissa perioder på t ex folkhögskola beroende på förutsättningar för lärlingen och företaget samt de lokala utbildningsförutsättningarna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett heltäckande lärlingssystem.
Stockholm den 27 oktober 1998
Holger Gustafsson (kd)
Inga Berggren (m) Marianne Andersson (c) Kenth Skårvik (fp) Inger Strömbom (kd) Ola Karlsson (m) Kerstin Heinemann (fp)