I dagens Sverige har inte alla barn tillgång till en likvärdig utbildning.
Vi är på väg in i ett nytt klassamhälle där kunskaper och framförallt rätt kunskaper spelar en avgörande roll. Skolans A-lag blir samhällets vinnare och nya överklass. Den nya underklassen är de som slås ut i skolan och därmed från fortsatt utbildning.
En segregerad skola legitimerar ett segregerat samhälle.
Skolan står i fokus för den politiska debatten och det är mycket glädjande. Debatten har handlat om mer ekonomiska resurser till skolan och detta är naturligtvis en nyckelfråga som har brett folkligt och politiskt stöd. I regeringens budget avsätts pengar till kommunerna som kompensation för bland annat tidigare gjorda nedskärningar inom skolans område.
Trots nya pengar skär var femte kommun ner på resurserna till skolan. I var tredje kommun minskar resurserna per elev, och nästan hälften av kommunerna tror inte att de kan ge skolan utökade resurser.
Under 90-talet har kommunerna drabbats av nedskärningar på mer än 10 miljarder, vilket har varit nödvändigt, men oerhört kännbart för skolan. Det har dock inte drabbat alla kommuner lika.
Bilden av skolan i Sverige i dag är inte entydig. Det finns ingen normalskola eller genomsnittsskola lika lite som det finns normalelever eller genomsnittselever. Alla elever, alla skolor har inte drabbats av nedskär- ningarna lika hårt. De fattiga kommunerna och kommundelarna har blivit fattigare medan andra har blivit jämförelsevis rikare.
Skolans problem handlar inte bara om att skolorna behöver mer pengar, utan om att vissa områden och vissa elever behöver mer. Nedskärningarna inom skolan har gjort att barn med behov av särskilt stöd är de stora förlorarna. Specialundervisningen har minskat med 40 procent från läsåret 1990/91 till läsåret 1997/98, och därmed antalet speciallärare.
Det behövs onekligen fler vuxna i skolans värld, men vi vill starkt under- stryka vikten av tillgång till specialpedagoger inom förskolan och skolan.
Avgörande för att förvärva kompetens att klara sig i det moderna arbetslivet, med dess ökande krav och ständiga förändringar, är en god repertoar av basfärdigheter, där grunden är tillgången till ett rikt språk för att kunna uttrycka sig i tal och skrift.
Förkunskaperna när barnen börjar skolan har en avgörande betydelse för deras framgång senare i skolan. Alla förskolebarn bör på sikt ges möjlighet att ta del av förskolans pedagogik för lärande och utveckling. Tillgången till specialpedagoger inom förskolan är av stor vikt.
Skolan ska ge lika chanser till alla. Kunskapsrätt måste komplettera begreppet skolplikt i skollag och läroplan.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om alla barns rätt till likvärdig utbildning.
Stockholm den 22 oktober 1998
Anne Ludvigsson (s)
Agneta Brendt (s) Elisebeht Markström (s) Eva Arvidsson (s) Monica Green (s) Berit Andnor (s) Inger Segelström (s)