Vuxenutbildning
Varje människa måste under någon tid av sitt liv ha privilegiet att syssla med sådant som bara syftar till att ge och fördjupa kunskap och insikter. Varje människa måste beredas tillgång till mänsklighetens samlade livserfarenhet sådan den fått uttryck i den stora litteraturen och hos de stora tänkarna i en tolkning som gör den tillgänglig för var och en där han befinner sig. På så sätt skulle varje människa ges en chans att skapa sig ett självständigt omdöme om gott och ont, sant och falskt, rätt och orätt, om vad som är meningsfullt och meningslöst i den värld som omger henne. Gunnel Vallquist: Simone Weil som bildningsspegel
Sammanfattning
Vänsterpartiet har hela tiden stött den stora vuxenutbildningssatsningen, i dagligt tal kallad kunskapslyftet. Vi gläder oss åt det intresse utbildningsutbudet mött. För vår del är vi övertygade om att den framtida välfärden byggs med hjälp av höjd utbildningsnivå och goda forskningsinsatser, inte genom sänkta löner eller en avlövad arbetsrätt. SFI-undervisningen är nyckeln till både arbete och studier för många invandrade. Dess kvalitet och omfattning är därför av stor betydelse. I syfte att förbättra SFI-undervisningen föreslår Vänsterpartiet att en utredning tillsätts med uppdrag att kartlägga undervisningen och dess eventuella brister samt komma med konkreta åtgärdsförslag. Beträffande Vänsterpartiets syn på folkbildningen, se särskild motion.
Vuxenutbildningen och det livslånga lärandet
Vi delar regeringens uppfattning att det är viktigt att nu i högre grad fokusera intresset på utvecklingen av vuxenutbildningens innehåll, pedagogik, organisation och arbetsformer. En förnyelse och vidareutveckling av det vuxenpedagogiska idéarvet och metodutvecklingen behövs för att bättre kunna möta framtidens krav. För oss är vuxenpedagogik inget självändamål utan ett verktyg för att slå vakt om individens rätt till kunskapssökande och eget lärande under hela livet. Utbud, innehåll och arbetsformer i vuxenutbildningen måste formas så att det livslånga lärandet stimuleras och fördjupas. En helhetssyn på lärandet omfattar det lärande som sker i vardagen, både i form av formell utbildning, kompetensutveckling och erfarenheter i liv och arbete.
Svenska för invandrare, SFI
Invandrade är den grupp som har det svårast på arbetsmarknaden och då särskilt utomnordiska medborgare. Under 1997 var 33 % av dessa arbetslösa. Bland svenska medborgare var motsvarande siffra 7 %. Anledningarna till den höga arbetslösheten bland invandrade är flera. En viktig anledning är bristfälliga kunskaper i svenska. En annan att många är kortutbildade. SFI-undervisningen riktar sig till vuxna människor med mycket skiftande utbildningsbakgrund. Undervisningsgrupperna är därför ofta mycket heterogent sammansatta. Många elever är dessutom studieovana. En annan svårighet är att lärare och elever inte har något gemensamt språk att kommunicera på. Allt detta innebär att kravet på individualisering blir mycket stort, vilket är oerhört svårt att åstadkomma i dagens många gånger stora undervisningsgrupper. Resultatet är också nedslående. Av de elever som påbörjade SFI läsåret 1993/94 hade knappt hälften uppnått godkänt resultat två år senare. För att förbättra de invandrades möjligheter på arbetsmarknaden och också deras möjlighet till högre studier föreslår vi att en utredning tillsätts som har i uppdrag att utvärdera och analysera SFI-undervisningen och dess eventuella brister. Utredningen skall också lägga fram konkreta åtgärdsförslag.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär att en utredning tillsätts med uppdrag att utvärdera och analysera svenskundervisningen för invandrare samt lägga fram konkreta åtgärdsförslag.
Stockholm den 25 oktober 1998
Britt-Marie Danestig (v)
Mats Einarsson (v)
Lennart Gustavsson (v)
Kenneth Kvist (v)
Kalle Larsson (v)
Peter Pedersen (v)
Charlotta L Bjälkebring (v)