Hälsosaspekter på veganmat
En vegansk eller vegetarisk kosthållning innebär bl.a. att man får i sig mindre mättade fettsyror, vilket minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Köttätande ökar risken för bl.a. cancer samt njur- och gallstenar. Vegetarisk kost innehåller i genomsnitt mer fibrer, mer vitaminer och mineraler och mindre fett samt rätt mängd protein jämfört med "vanlig" kost. Dessutom slipper man miljögifter, som är mer koncentrerade i animalier än i vegetabilier.
Som vegan måste man vara noga med vad man äter, så man får i sig de mineraler man behöver samt framförallt vitamin B12. Baljväxter, nötter, frön och sojaprodukter ger de ämnen som man förlorar när man inte äter kött. Allra viktigast är detta naturligtvis under uppväxttiden. Vilken skolmat som erbjuds veganer är därför av stor betydelse.
Vegan i skolan: Negativ särbehandling
Miljöpartiet har haft kontakt med ett stort antal gymnasiestuderande veganer. Bilden är överallt densamma och deprimerande: Veganer särbehandlas negativt.
En studerande vid vårdgymnasiet i Vänersborg skriver: "Skolbespisningen vägrade att ge mig veganskt. De trodde inte på att jag verkligen ville bli vegan, och att jag var övertygad i min ståndpunkt ... De hade ingen aning om vem jag är och har ännu mindre anledning att döma mig. Jag tog åt mig jättemycket av det där, verkligen."
En studerande i Ronneby skriver: "Jag fick inte någon mat alls på ett och ett halvt år... Det enda som finns är det salladsbord där vegetarianerna kan plocka lite sallad och ibland också böngroddar (konserverade). Skol- sköterskan sade att eleverna lätt kunde tillgodogöra sig en tredejdel av sitt dagsbehov när de åt salladen ..."
Njudungsgymnasiet i Vetlanda vägrar enligt uppgift att ordna veganmat, för att det skulle bli för dyrt för dem. Barn- och utbildningsnämnden i kommunen behandlar nu frågan. En elev på Viskastrandsgymnasiet i Borås berättar att ingen särskild veganmat lagas, eftersom det är för få veganer. På en skola i Gislaved får veganerna inte mat, det sägs bli dyrare samtidigt som man säger att man inte vet hur man ska laga veganmat och att man är orolig för att eleverna inte ska få tillräcklig näring. Många äter därför inte alls i skolan.
På Vipeholmsskolan i Lund finns inget veganskt alternativ, eftersom det anses för dyrt. "De som äter vegansk kost måste dock betala matkort (375 kronor) trots att vi vissa dagar inte kan äta en fullvärdig kost utan går till fem med lite sallad och kalla bönor i magen."
Svalövs naturbruksgymnasium serverar inte veganmat. "Mattanterna ville inte få på sitt samvete att de fick näringsbrist. Så istället fick de äta sallad och knäckebröd. Tror risken för näringsbrist är ganska mycket större om man får leva på sallad och knäckebröd ... Man måste vara sjuk och ha läkarintyg för att serveras veganmat."
Matkrav ingen grund för registrering
Polisen i Kalmar har försökt kartlägga veganer genom att ringa runt till högstadieskolor för att få uppgifter om det finns elever som är veganer. Polisen menar att det är ett brottsförebyggande arbete. Att vara vegan innebär att man endast äter vissa livsmedel, det innebär naturligtvis inte att man också utför sabotagehandlingar. Åsikts- eller livsstilsregistrering är inte brottsförebyggande arbete, det är att bygga ett kontrollsamhälle. Vilka matkrav man har som individ, oavsett om de är etiskt, hälsomässigt eller religiöst grundade, får ej vara grund för registrering eller misstanke om brott.
Veganers rätt till likabehandling
Veganer bör inte särbehandlas negativt i skolan. Som vi visat ovan, så sker detta i stor utsträckning i dag. Negativ särbehandling drabbar också människor som av religiös övertygelse behöver särskild kost. Detta är alltså i grunden ett demokratiproblem som rör människors lika rätt att få en rimlig skolmat, och i förlängningen människors lika rätt att tillgodogöra sig undervisningen i skolan.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om veganers rätt till fullvärdig vegansk kost i skolan,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att matkrav ej får utgöra grund för registrering eller misstanke om brott. 1
Stockholm den 14 oktober 1998
Yvonne Ruwaida (mp)
1 Yrkande 2 hänvisat till JuU.