Skolan måste ha en genomtänkt strategi för att förebygga, hindra och bemöta våld och mobbning. Det är endast alltför tydligt att det finns svåra brister i dessa avseenden idag.
100 000 svenska barn är drabbade av mobbning. Dessa barn har syskon, föräldrar och andra anhöriga som också lider när barnen far illa. Totalt är kanske upp emot en halv miljon svenskar löpande berörda av mobbning.
Det är fullständigt oacceptabelt att så många barns självbild, självförtroende och framtid skall tillåtas formas av kränkningar i skolan. Vi har skolplikt i Sverige. Vi ålägger därmed tusentals barn att dagligen vistas i en miljö där de far illa. Eller tydligare uttryckt: vi politiker ålägger barn att vistas i en miljö där vi inte kan garantera deras trygghet.
Ingenting tyder på att problemen har minskat i omfattning de senaste åren. Däremot finns tecken på att klimatet i skolan blivit tuffare och att mobbningen förgrovas. Mobbning och våld hör till de allvarligaste hälso- problemen bland barn och ungdomar i dag och måste ges en uppmärksamhet i proportion till detta.
Det senaste året har det rena våldet i skolan blivit mer synligt i media. Mobbningen i vidare bemärkelse har dock skildrats endast i mindre utsträckning.
Våld är ett yttersta uttryck för den mobbning som kan yttra sig i allt från systematisk utfrysning, via verbala kränkningar, till gruff och våld. Men våldet i skolan är också en sak för sig, en spegling av samhället utanför. Problemen är med andra ord delvis, men inte helt, sammanfallande.
Det har förekommit en betydande valhänthet i politikens och skolans försök att hantera våld och mobbning. Politiken och skolan måste finna en konsekvent handlingslinje vad gäller dessa båda problem. Det är inte minst en ledarskapsfråga. Annars blir insatserna inte mer än spridda nedslag utan större effekt.
Sverige behöver en tydlig nationell handlingsplan mot mobbning och våld i skolan. Regeringen bör ges i uppdrag att återkomma till riksdagen med en sådan. Ett drygt tiotal åtgärder måste genomföras för att förbättra skolan förmåga att bemöta mobbning och våld. Till dessa åtgärder - som utvecklas omfattande i motion 1997/98:UB202 - hör bl.a.:
? Löpande utbildning av hela skolans personal i hur mobbning förebyggs, upptäcks och bemöts. ? ? Kvalitativa handlingsplaner mot våld och mobbning på alla skolor - i dag saknar minst 10 procent - enligt vissa undersökningar så många som 20 procent - av skolorna planer trots att de är ålagda att ha dem. ? ? Undersökningar om hur vanligt mobbning är i våra skolor runt om i landets kommuner. I dag är det en minoritet av kommunerna som verkligen vet något om omfattningen. ? ? Nätverksbyggande på skolorna där alla personalgrupper samt elever och föräldrar utbildas och engageras. ? ? En öppen diskussion om problemen. Det faktum att mobbning är förknippat med skuldkänslor gör att problem ofta döljs istället för att lösas. ? ? Ytterligare en nödvändig åtgärd är införande av anmälningsplikt för våld i skolan. ? Polisanmälan är på intet sätt ett alternativ till annat arbete, det är heller inte så att poliser i mängd skall tåga in i skolorna för att ta över fostran av eleverna. Däremot är anmälan av våld en yttersta reaktion när andra åtgärder inte räcker. Syftet är inte minst preventivt - att sända signalen att våld inte accepteras.
I den här motionen väljer jag att koncentrera mig på anmälningsplikten för våld i skolan.
Är mobbning ett brott?
Det vi vardagligt kallar för mobbning är långt ifrån alltid brottsligt, men det kan vara det. Allt beror på vilket uttryck den tar sig. Många av de företeelser som kallas mobbning är enligt svensk lag brottsliga beteenden. Det är mycket viktigt att inse detta.
Misshandel, olaga hot och förtal är exempel på brott som kan döljas bakom begreppet mobbning. Enligt polisen finns en påfallande kunskapsbrist i skolan om vilka beteenden som är brottsliga.
Det får inte finnas skilda rättssystem i samhället. Misshandel och olaga hot är just misshandel och olaga hot också när det äger rum i skolan. Våld skall därför polisanmälas. Det sänder fel signaler när våld på gator och torg polisanmäls, men samma våld i skolans korridorer inte gör det.
Redan nu vill jag understryka att det naturligtvis inte handlar om att polisanmäla småsaker och vardagligt smågruff. I grunden är det knappast svårare att veta när en handling i skolan skall anmälas än en händelse i övriga samhället. Var gränsen går är och kan knappast vara annat än en omdömes- och bedömningsfråga, men baserad på ett i förväg väl genomtänkt förhållningssätt. Ingen oroar sig för att för mycket av våldet på gator och torg eller i hemmen skall polisanmälas. Där beskrivs problemet snarare vara det omvända, att det finns stora mörkertal. Så är det förmodligen i skolan också.
Barnombudsmannen menar "att det är viktigt att det klargörs att den lagstiftning som gäller i övriga samhället också ska tillämpas i skolan. Det är rektor som bör polisanmäla brott som sker i skolan."
Antalet polisanmälningar av unga människor för våld i skolan ökar, enligt uppgifter i Dagens Nyheter. Ändå är det så att de flesta våldsbrott som begås i skolan inte anmäls av skolan själv. Istället är det föräldrar och barn som polisanmäler våldet.
Varför anmälningsplikt för våld i skolan?
Skolan har enligt socialtjänstlagen anmälningsplikt till socialnämnden om ett barn far illa i hemmet. Skolan har dock inte anmälningsplikt till polisen om barnet far illa och utsätts för våld i skolan.
Barnombudsmannen hävdar att det "både i skolornas handlingsprogram mot mobbning och i kommunernas skolplaner (bör) framgå hur skolan skall agera när det gäller polisanmälningar och när mobbningen ska anses ha övergått till brottsliga gärningar."
Så är det inte i dag och därför försöker skolan ofta hantera våld internt. Det är ovanligt att handlingsregler finns med i skolornas planer och kanske än ovanligare att det reds ut i de kommunala skolplanerna. Och, som nämndes ovan, kanske upp emot 20 procent av alla skolor saknar den ålagda arbetsplanen.
Det är ett politiskt ansvar att lägga fast grundläggande regler för skolans verksamhet. Det är ett politiskt ansvar att diskutera reglerna med väljarna och ansvara för den linje som valts. Det politiska ledarskapet har varit bristfälligt vad gäller synen på polisanmälan av våld i skolan. Det är orimligt att vi politiker duckar och överlåter svåra principiella avgöranden till enskilda lärare och rektorer.
Enskilda skolor och lärare skall inte tvingas till svåra och ibland kontro- versiella principiella avgöranden, som t.ex. om våld skall polisanmälas. Skolorna hamnar då i en mycket svår situation. Rektorer vet att om de gör en polisanmälan riktas medias ljus på skolan och man riskerar kritik. Å andra sidan vet man också att om man inte gör en polisanmälan kan man kritiseras för undfallenhet.
Skall skolans arbete mot våld och mobbning bli effektivt krävs det att förhållningssättet är konsekvent. Det vore en fördel om alla skolor agerade likadant. Det är svårförklarligt om den ena skolan i en kommun beslutar sig för att anmäla våld och grannskolan inte gör det.
Skolorna bör åläggas att polisanmäla rena våldshandlingar. En an- mälningsplikt bör införas genom en ändring av skollagen. Regeringen bör återkomma till riksdagen med förslag om en sådan lagändring. I avvaktan på en lagändring kan kommuner gå före och i skolplanen föreskriva hur skolorna skall agera.
Det är i skolan som samhället tidigast kan sätta gränser när någon ger sig på andra. Samtidigt är det viktigt att understryka att det är samhället som i tid kan hjälpa ungdomar som hamnat på glid rätt igen.
Mobbning är en inkörsport för kriminalitet
Det finns ett samband mellan mobbning och mer synligt ungdomsvåld på gator och torg. Barnombudsmannen hänvisar i "Blunda inte för mobbningen" till en undersökning från Sundsvall, som visar att de som mobbar andra är överrepresenterade i våld på fritiden.
Naturligtvis finns också andra faktorer bakom våldet, t.ex. alkoholintag, dåliga hemförhållanden och bristande kontakt med vuxna. Men det finns också andra uppgifter om att de som mobbar senare i livet är över- representerade i annan kriminalitet.
Polisen menar att mobbning är ett första tecken på att en person håller på att komma på glid. Man bedömer att risken för kriminalitet och drog- missbruk är "betydligt förhöjd" för dem som mobbar andra i skolan.
Dessutom tenderar mobbning att urarta om den tillåts fortgå. Det som börjar med gliringar kan sluta med våld och misshandel. Det är därför nödvändigt för den som drabbas att skolan verkligen griper in i tid, men det är viktigt också för mobbaren.
Det är i skolan som samhället tidigast kan sätta gränser när någon ger sig på andra. Undfallenhet eller passivitet ger problem både på kort och lång sikt.
De ungdomar som polisen träffar på stan sena kvällar har många gånger inte börjat sin stökiga bana där. En negativ utvecklingen har gått att märka tidigare, i skolan.
En ung människa kan upprepade gånger ha gett sig på andra i skolan innan någon sparkas ner på stan. I polisens ögon kan ungdomarna dock vara "blanka" när någonting inträffar, eftersom tidigare händelser inte anmälts. Som sagt, detta trots att den unge kan ha en lång rad allvarliga händelser på sitt samvete.
Anmälningsplikt för våld i skolan är viktigt för att polis och socialtjänst skall få information om de ungdomar som har problem och som också orsakar problem för andra. Polisen och socialtjänsten måste kunna veta med vilka de har att göra och känna till personernas bakgrund. Det kan bidra till att forma en bättre bild av ungdomsbrottsligheten.
Därför måste även ungdomar under 15 år och som är skäligen misstänkta för brott kunna registreras av polisen.
Är en polisanmälan ett misslyckande?
Det sägs också ofta att det skulle vara ett misslyckande av skolan att polisanmäla våld.
Grundproblemet är dock inte att unga människor polisanmäls - som det ibland framställs i debatten. Grundproblemet är att unga människor begår våldshandlingar som är så allvarliga att de måste polisanmälas.
Misslyckandet ligger långt tidigare, när en elev tillåts att halka snett utan att tillräckliga åtgärder vidtas. Det är däremot att upprepa misslyckandet om skolan inte polisanmäler våldshandlingar.
Skolans möjlighet att stänga av våldsamma elever måste ses över. Det finns en påtaglig osäkerhet i skolan om när och om alls detta kan ske. Resultatet blir att elever som hotat och bråkat blir kvar i skolan också efter allvarliga händelser. Det sänder en signal om att det inte händer värst mycket oavsett vad man gör och kan tolkas som ett klartecken för andra att släppa loss.
Inte minst bidrar detta till att demoralisera lärarna och de skötsamma eleverna, som naturligtvis utgör den dominerande delen av alla elever.
Det måste vara möjligt för skolan att stänga av elever som uppenbart missköter sig och utgör ett hot mot andra. Regeringen bör se över detta och återkomma till riksdagen.
Skall man polisanmäla 7- åringar?
Det är symptomatiskt för hela skolvåldsfrågan att den reduceras till att en 7-åring polisanmälts och att polisanmälan tydligen därför alltid är fel.
Att en sjuåring polisanmäls hör till det extremt ovanliga. Den allt överskuggande delen av skolvåldet äger rum i betydligt senare årskurser. Att avfärda principen om polisanmälan av misshandel som äger rum i skolan, blott med hänvisning till undantagsfallet, är att sticka huvudet i sanden.
Visst var 7-åringens situation verkligen värd att uppmärksamma. Den pekade på en del oklarheter. Men den var värd att uppmärksamma mer som ett unikum än såsom varande representativ för våldet och hanteringen av våld i landets skolor.
Reaktionen i allmänhet mot polisanmälan bottnar förmodligen i att det är smärtsamt att tvingas inse att barn kan begå också svåra våldsbrott mot andra barn. I stället för att se detta med öppna ögon, att det är ytterligt ovanligt att barn under tonåren gör sådana saker, så blir problemet i debatten själva polisanmälan.
Det är svårt att se att det skulle kunna finnas någon annan princip än att det är handlingens art - inte förövarens ålder - som måste vara avgörande för om polisanmälan skall ske. Många av de fall av våld och misshandel som äger rum i skolan är av sådan art att det vore orimligt att inte anmäla dem. Risken är uppenbar att det annars skapas skilda rättssystem i samhället.
Dessutom kan åldersgränser ge problematiska effekter. Om man t.ex. beslutar sig för att anmäla våld begånget av 15-åringar - dvs. straffmyndiga elever - men inte av yngre kan effekten bli att 15-åringarna skickar fram 14- åringar när våld skall begås.
Bilden av våldet i samhället blir likaså snedvriden när våld begånget av underåriga inte kommer till polisens kännedom.
Regeringen vacklar om våldet
Regeringen har i flera år varit passiv och vacklande i inställningen till hur mobbning och våld i skolan skall hanteras. I all synnerhet har detta vacklande gällt den föreslagna anmälningsplikten.
Den tidigare skolministern Ylva Johanssons grundhållning var länge att avvisa tanken på anmälningsplikt för våld i skolan. Sedan ändrade hon sig och sade sig vid flera tillfällen vara för polisanmälan och någon form av anmälningsplikt i skolan. "Jag utesluter inte att det kan bli aktuellt med någon form anmälningsplikt," sa ministern bland annat.
Ministern sa vidare: "Det är rätt att polisanmäla brott som sker i skolorna. Brott och kriminalitet som förekommer i skolan ska behandlas på samma sätt som i övriga samhälle." Det var ett välkommet ställningstagande, men det borde ha resulterat i tydliga direktiv till skolan. Det gjorde det dock inte.
Ministern försvarade polisanmälan: "Polisen kan inte göra något om det är ett minderårigt, icke straffmyndigt barn. Men man kan behöva utreda vad som har hänt och om andra än eleven är inblandade. Då är polisen proffs."
I ett skriftligt frågesvar meddelade ministern senare att hon trots sina uttalanden inte avsåg att föreslå en anmälningsplikt.
Ministern insåg uppenbarligen att en anmälningsplikt behövdes men förmådde - trots upprepade påstötningar - inte att lägga förslag i frågan.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär en översyn av skolans möjligheter att stänga av elever som utgör ett hot mot elever och lärare i enlighet med vad som anförts i motionen,
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag om sådan ändring av skollagen att en anmälningsplikt för våld i skolan införs i enlighet med vad som anförts i motionen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en nationell handlingsplan mot mobbning och våld i skolan,
4. att riksdagen hos regeringen begär förslag som möjliggör för polisen att registrera brottsmisstänkta ungdomar under 15 år i enlighet med vad som anförts i motionen.1
Stockholm den 13 oktober 1998
Sten Tolgfors (m)
1 Yrkande 4 hänvisat till JuU.