Propositionens innehåll
Propositionen tar upp en rad frågor som på olika sätt handlar om elever med funktionshinder. Inledningsvis markeras att dessa elever, som tidigare omnämnts som elever med särskilda behov, nu skall benämnas som elever i behov av särskilt stöd.
En stor del av propositionen ägnas åt specialskolor och resurscenter. Rege- ringen föreslår en förändring av specialskolans målgrupp. Eftersom special- skolans målgrupp, enligt förslaget, inte skall omfatta syn- eller talskadade barn föreslås en successiv avveckling av den fasta skoldelen vid Ekeskolan respektive Hällsboskolan. Däremot behålls specialskolan som skolform för döva och hörselskadade. Regeringen föreslår också att en mindre skoldel för placering under viss tid skall finnas i anslutning till verksamheten vid Ekeskolan samt att Ekeskolans resurscenter utökas och slås organisatoriskt samman med Tomtebodaskolan till ett gemensamt resurscenter för syn- skadade barn och ungdomar. Motsvarande förändring, där Hällsboskolan utgör resurscentrum, föreslås för gravt språkstörda elever. För dövblindfödda barn och ungdomar skall ett resurscenter vid Åsbackaskolan inrättas. Regeringen föreslår att för de kvarvarande specialskolorna skall staten fort- sättningsvis vara huvudman. Däremot vill regeringen att en ny och gemen- sam myndighet inrättas som ersätter det nuvarande systemet med special- skolorna som egna myndigheter med var sin styrelse. Vidare föreslås att den avgift som kommunerna betalar för en elev vid specialskola höjs till 175 000 kronor per elev och läsår fr. o. m. hösten 2001. I dag betalar kommunerna 75 000 kronor per elev och läsår.
Kristdemokraternas utgångspunkter
Ideologisk grundsyn
Den kristdemokratiska grundsynen utgår från en värdegrund förenlig med kristen tradition och västerländsk humanism. Den innebär att varje människa är unik och har ett absolut värde. Hon besitter därtill en förmåga att utvecklas i gemenskap med andra människor och det är i relationerna med andra som vi växer, utvecklas och mognar. De värden man väljer som grund för politiken måste kunna ge en helhetsbild av människan - hennes värde, förutsättningar, behov och uppgift.
Alla människor skall i vardagslivet kunna ta sina möjligheter i anspråk. Detta gäller särskilt de människor som har svårt att göra sin röst hörd i samhällsdebatten. Rättvisa och solidaritet är begrepp som tillsammans beskriver det ömsesidiga beroendet människor emellan. Det är i de små och naturliga gemenskaperna som människan utvecklas och mognar. Den lilla gemenskapen i familjen har en avgörande betydelse för det goda samhället. Familjen är, oavsett hur den ser ut, en viktig byggsten i det vidare samhälls- byggandet. De överordnade gemenskaperna skall därför stödja de små gemenskaperna och endast ta ansvar för de uppgifter som de underordnade gemenskaperna inte på ett effektivt sätt fyller. Bevisbördan måste alltid vila på dem som vill beröva en lägre nivå dess funktion och därmed dess frihet och ansvar.
Specialskolor och resurscenter
Behåll de statliga specialskolorna
En utgångspunkt i propositionen är principen att barn och ungdomar med funktionshinder så långt möjligt skall erbjudas en anpassad utbildning i sin hemkommun. Därför bör statens insatser främst riktas mot att stödja kommunerna för att öka deras förutsättningar att klara den uppgiften. Av den anledningen vill regeringen avveckla de fasta skoldelarna vid Ekeskolan och Hällsboskolan.
Den ideologiska utgångspunkten stämmer väl överens med kristdemokra- tiska utgångspunkter. Strikt ideologiskt är det varje kommuns uppgift att ansvara för att alla invånares primära behov tillgodoses, oavsett förutsätt- ningar och ålder. Frågan är emellertid mer komplex än så. Vissa kommuner kommer att leva upp till intentionerna i regeringens förslag, medan andra troligtvis inte kommer att göra det. Osäkerhetsmomentet är stort eftersom propositionen saknar resonemang om hur stora och vilken form av resurser som krävs för att undervisningen skall kunna bedrivas i vanliga kommunala skolor. Frågan handlar därför om ett riskspel med en alltför osäker utgång. Vi är inte beredda att riskera att elever i behov av särskilt stöd inte ges tillräckliga möjligheter till utbildning utifrån sina specifika förutsättningar. Det är självfallet så att varje kommun som känner sig redo att axla det ansvar som uppdraget innebär också skall kunna göra det. För övriga skall det emellertid finnas ett statligt alternativ. Vi säger därför nej till regeringens förslag att avveckla de fasta delarna vid Ekeskolan och Hällsboskolan.
Det finns också andra skäl som talar för att behålla de statliga special- skolorna för syn- och talskadade barn. Här finns inte bara fysiska utan även sociala hinder. Det gäller att komma fram till vad som upplevs som livskvalitet för en individ med multihandikapp. Vi måste i detta utgå från den funktionshandikappades och de anhörigas perspektiv. Föräldrarnas och barnens önskemål måste väga tungt. Det är i detta sammanhang särskilt viktigt att eleverna erbjuds trygga miljöer där de kan känna tillit till omgivningen och stärkas i sin identitet. Den oro som eleverna och deras anhöriga upplever inför en övergång till hemkommunens verksamhet måste tas på allvar.
De specialskolor som finns i dag har byggt upp en speciell kompetens inom sina respektive områden. Många av specialskolornas elever har flera handikapp, vilket ställer särskilda krav, och dessa skolor erbjuder under- visning och omsorg som är väl anpassad efter elevernas behov. Special- skolorna har i dag en högt utvecklad kompetens och lång erfarenhet av att ge eleverna undervisning utifrån deras specifika behov och förutsättningar. På detta sätt utgör de en ovärderlig tillgång, vilket också erkänts i den globala satsningen på att ge funktionshindrade barn och ungdomar en bra start i livet. Att avveckla skolorna vore således en stor kompetensförlust.
För Kristdemokraterna är det en självklarhet att den kompetens som finns tas till vara och stärks. Specialskolorna utgör således redan i dag viktiga resurscenter som inte minst kommunerna kan ha hjälp och nytta av i sina arbeten för att förbättra förutsättningarna för funktionshindrade barn och ungdomar. Det är viktigt att den verksamheten stöds och utvecklas. Däremot avvisar vi regeringens förslag att den fasta skolverksamheten ersätts med ren resursverksamhet.
En gemensam myndighet
En konsekvens av regeringens förändrade syn på specialskolornas målgrupp är att man också vill förändra den nuvarande myndighetsstrukturen. I dag utgör varje specialskola en egen myndighet. I framtiden vill regeringen att dessa avvecklas och ersätts med en gemensam myndighet under ledning av en styrelse. De främsta utgångspunkterna för detta är, enligt regeringen, att utvecklingen av skolornas inre arbete därigenom stärks och att måluppfyllelsen ökar. För Kristdemokraterna strider resonemanget mot subsidiaritetsprincipen, vilken i dag är den grundläggande principen i de flesta skolfrågor. De myndigheter som finns i dag bör därför utgöra basen även i den framtida myndighetsstrukturen. De verksamhetsnära myndigheterna är väl utrustade för att ta emot elever med funktionshinder, utifrån deras specifika förutsättningar. Alla verksamheter mår dock bra av att utvärderas och en översyn bör därför göras.
Fristående skolor
I propositionen kommenteras de fristående skolorna. Detta görs dock endast utifrån vem som skall godkänna dem. Kristdemokraterna har ovan avslagit regeringens förslag om att införa en ny och gemensam myndighet. Således kan vi inte heller acceptera regeringens förslag att den nya styrelsen skall bevilja tillstånd för de fristående skolorna. Detta bör i stället Statens skolverk göra, en ordning som redan tillämpas när det gäller fristående skolor.
Att regeringen inte diskuterar betydelsen av de fristående skolorna för elever med funktionshinder är anmärkningsvärt. De fristående skolor som motsvarar specialskolan är en viktig del i den mångfald som eftersträvas av Kristdemokraterna. Barn är olika och har olika behov. Respekten för varje individs integritet kräver mångfald. Möjligheten att välja mellan olika skolor, statliga, regionala, kommunala eller fristående, gör att fler kan finna en utbildning som passar just henne eller honom. För varje skola gäller att det centrala är undervisningens kvalitet och skolans förmåga att skapa en utvecklande och trygg miljö för eleverna.
Vi menar att friskolor ska vara ett självklart inslag i skolväsendet. De stimulerar till pedagogisk och organisatorisk förnyelse, ökar flexibiliteten och leder till effektivare resursanvändning i alla skolor, offentliga såväl som fristående. En reell möjlighet att välja skola kommer därmed alla elever och hela svenska skolan till del. För oss är föräldrarnas och elevernas perspektiv och önskemål utgångspunkten. Det är helt i överensstämmelse med ett antal internationella konventioner som Sverige skrivit under och som tillförsäkrar föräldrarna rätten till inflytande över sina barns undervisning. Det gäller till exempel Europakonventionen, som numera är svensk lag, och FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Alla skall således, oberoende av föräldrarnas ekonomiska standard, eget handikapp eller andra särskilda behov, kunna välja en fristående skola.
Ersättning för elever i specialskolor
Enligt skollagen skall hemkommunen betala ersättning till staten för delar av kostnaderna för den som är elev i specialskolan. Kristdemokraterna delar regeringens bedömning att den låga ersättning som elevernas hemkommuner i dag betalar till specialskolorna kan medföra att kommunerna väljer denna skolform endast av det skälet. Bedömningen måste självfallet ske utifrån vad som bedöms vara den bästa lösningen utifrån det enskilda barnets behov. Vid fastställandet av den nya nivån är det därför viktigt att eftersträva kostnadsneutralitet. Avgiften måste också förhålla sig till ersättningsnivån vid andra interkommunala lösningar.
En flexibel skola - ansvar och samverkan
Satsning på kompetensutveckling
Det är positivt att regeringen lyfter fram behovet av satsning på forskning. Vi kristdemokrater anser att denna forskning skall omfatta funktionshindrades liv och livsvillkor i vårt samhälle. Vi är naturligtvis också positiva till regeringens markering av den pedagogiska forskningens betydelse. Lärare kan inte ha kunskap om varje enskilt funktionshinder. Däremot är det, menar regeringen, viktigt med en grund att utgå ifrån, en s.k. förförståelse. Därför har man beräknat medel för en treårig satsning på kompetensutveckling, bl.a. för att öka kunskap om och därmed stärka förutsättningar för elever i behov av särskilt stöd att nå målen.
Många av de berörda eleverna har läs- och skrivsvårigheter/dyslexi eller koncentrationssvårigheter och målet bör, precis som regeringen skriver, vara att varje lärare skall vara väl förtrogen med och ha beredskap att möta även dessa elever. Kompetensutveckling kan bidra till att utveckla förståelse och kunnande om hur miljö och verksamhet kan anpassas så att detta mål för- verkligas. Kristdemokraterna vill här speciellt framhålla vikten av att lärare ges ökad kunskap i att uppfatta och tolka barns signaler, i syfte att problem identifieras på ett så tidigt stadium som möjligt.
Åtgärdsprogram
För att ge alla elever i behov av stöd samma möjligheter till stödinsatser vill regeringen införa bestämmelser om åtgärdsprogram även i de skolformer inom det offentliga skolväsendet som i dag inte omfattas av ett sådant krav. Kristdemokraterna ser detta som ett viktigt komplement till den tidigare ordningen. Det är också viktigt att stärka elevernas och vårdnadshavarens ställning och att ge dem möjlighet att medverka vid utformandet av åtgärds- programmen. Vi vill dock särskilt betona att skolan bär det grundläggande ansvaret för att sådana planer upprättas, följs och utvärderas. Vi vill också poängtera att elever i behov av särskilt stöd precis som andra barn och ungdomar måste ses som de unika individer de är och inte enbart utifrån sina funktionshinder.
Stödorganisationen
För att eleverna skall ges förutsättningar för en likvärdig utbildning, byggd på delaktighet och gemenskap krävs, enligt regeringen, många olika och samverkande insatser. För att åstadkomma detta vill man ge en organisationskommitté i uppdrag att utveckla och lägga förslag om en förändrad stödorganisation som skall bidra till ökad samverkan mellan stat, kommun och landsting.
Att särskilja stödet i specialpedagogiska frågor i myndighetsstrukturen är, precis som regeringen skriver, ett brott mot principen att ansvaret för frågor om funktionshinder ska finnas på alla nivåer i systemet för den mål- och resultatstyrda skolan. Kommunernas förutsättningar att själva svara för denna typ av spetskompetens skiljer sig åt, som vi tidigare påpekat. Det är därför angeläget att en stödorganisation inrättas. Det är anmärkningsvärt att regeringen vill avveckla två fasta skolverksamheter innan man försäkrat sig om att denna kompetens säkerställts. Det är också viktigt att den kompetens som i dag finns på olika nivåer bibehålls och stärks.
Kristdemokraterna utgår från att ett individperspektiv finns med när den konkreta utformningen av stödorganisationen görs. Ett sätt att säkerställa detta är att erbjuda brukarorganisationerna inflytande i den nya stödorganisa- tionen. Det är också viktigt att kommuner får det stöd de behöver i uppbygg- andet av sin specialpedagogiska kompetens.
Gymnasieutbildning för vissa ungdomar med funktionshinder
I propositionen ägnas ett speciellt kapitel åt gymnasieutbildningen för vissa ungdomar med funktionshinder. I huvudsak handlar förslagen om den riks- rekryterande utbildningen för döva och hörselskadade samt svårt rörelsehindrade ungdomar. För den senare gruppen föreslås bl. a. att specialutformade program skall få anordnas. Däremot är regeringen inte beredd att öppna en möjlighet för den Rh-anpassade gymnasieutbildningen att ta emot elever på ett individuellt program. Detta strider mot de handikappolitiska målen om att elever med funktionshinder skall ha samma möjligheter till en god utbildning som andra elever. De funktionshindrade eleverna bör självfallet ges samma möjligheter som andra att studera på ett individuellt program.
I ett särskilt avsnitt behandlas också de specialinriktade kursplanerna som innebär att rektor på begäran kan befria en elev från delar av utbildningen i en kurs enligt den reguljära kursplanen utan att antalet gymnasiepoäng för kursen minskas. Specialinriktad kursplan är aktuell då eleven till följd av sitt funktionshinder har svårt att tillgodogöra sig en särskild del av kursen. Regeringen anser att det är viktigt att möjligheten att specialinrikta kurs- planer behålls. Däremot vill man av kvalitets- och likvärdighetsskäl att möjligheterna skall användas restriktivt och när det finns ett reellt skäl. För att förtydliga skillnaden gentemot reducerade program vill Kristdemokra- terna att det moment som eleven befrias ifrån skall ersättas av ett likvärdigt moment. På detta sätt kan kvalitets- och likvärdighetsmålet uppfyllas.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en värdegrund som utgår från kristen etik och västerländsk humanism,
2. att riksdagen avslår regeringens förslag att avveckla de fasta delarna vid Ekeskolan och Hällsboskolan,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att utgå från den funktionshindrades och de anhörigas perspektiv,
4. att riksdagen avslår regeringens förslag om en ny och gemensam myndighet för specialskolorna,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Statens skolverk skall bevilja tillstånd för fristående skolor för elever med funktionshinder,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om innehållet i en förändrad stödorganisation,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den Rh-anpassade gymnasieutbildningen erbjuder elever individuellt program.
Stockholm den 31 maj 1999
Erling Wälivaara (kd)
Gunilla Tjernberg (kd) Yvonne Andersson (kd) Ulla-Britt Hagström (kd) Inger Davidson (kd) Rose-Marie Frebran (kd) Lars Gustafsson (kd) Dan Kihlström (kd) Kenneth Lantz (kd) Ester Lindstedt-Staaf (kd) Desirée Pethrus Engström (kd) Chatrine Pålsson (kd) Fanny Rizell (kd) Rosita Runegrund (kd) Ingvar Svensson (kd) Maj-Britt Wallhorn (kd)