Inledning
Regeringens skrivelse om verksamheten i Europeiska Unionen under 1998 ger i huvudsak en bra och översiktlig bild över den snabba utveckling som nu pågår inom EU, där steg efter steg tas mot ökad överstatlighet. Skrivelsen är i allt väsentligt bättre än tidigare års redogörelser, bl a är sammanfattningen över de svenska undantagen mer utförlig än tidigare. Fortfarande finns dock vissa svagheter i skrivelsen vilka Miljöpartiet de gröna här vill lyfta fram, för att regeringen under kommande år må utveckla årsboken ytterligare.
År 1998 har varit ett mycket händelserikt år inom EU. De starka ström- ningar som finns inom EU att omvandla unionen till en federation har flyttat fram positionerna väsentligt. Sverige har ställt sig bakom denna process, bl a genom att ratificera Schengenkonventionen och Amsterdamfördraget, men också intagit en avvaktande ställning, genom att lyckligtvis inte deltaga i den tredje fasen av EMU, som för 11 av EU:s medlemsländer inleddes vid årsskiftet. Parallellt med fördjupningen av unionen har arbetet med den geografiska utvidgningen fortskridit. Svårigheterna att sy samman dessa bägge processer har blivit allt tydligare och blir sannolikt en stor stridsfråga inom EU under kommande år. En annan betydelsefull händelse under året var EU-parlamentets beslut att inte ge EU-kommissionen ansvarsfrihet efter de oegentligheter som uppdagats inom kommissionen. Detta blev startskottet i den process som ledde till att kommissionen avgick i mars 1999 vilket, i bästa fall, kan leda till att de krav på ökad öppenhet i EU-systemet som nu reses från alltfler håll ger resultat.
Kommissionens arbetsprogram
Att i en årsbok om EU inte referera kommissionens arbetsprogram för året är en brist som bör åtgärdas i kommande års skrivelser. Kommissionen är, trots att den nuvarande kommissionen tvingats avgå, ännu motorn i EU, med ensamrätt att lägga nya lagförslag. Sveriges prioriterade frågor behandlas i skrivelsen. Genom att ställa dessa i kontrast till kommissionens målsättningar skulle det i högre grad framgå varför Sverige stundtals måste stå tillbaka. I kommissionens arbetsprogram kan vi, under rubriken "EU i världen: en ställning och en roll att hävda", exempelvis läsa: "Det är ett känt faktum att Europa, trots sin ställning som den främsta handelsmakten och den största internationella bidragsgivaren i världen, inte har tillräcklig kapacitet till gemensam handling". Vidare beskriver kommissionen hur "unionen har avsevärda intressen i världen". Men det är inte bara kommissionens syn på unionens roll i världen som avsevärt skiljer sig ifrån Sveriges gängse syn på EU. Beträffande rent inrikespolitiska angelägenheter står bl a att läsa att kommissionen kommer att arbeta "för att medlemsstaterna fortsätter att få till stånd en tillnärmning och samordning av den ekonomiska politiken". För att få ökad förståelse för EU:s utveckling är det nödvändigt att vara tydlig kring vilka politiska diskussioner som förs inom EU. Här brister tyvärr regeringens skrivelse.
EU:s budget
Regeringens skrivelse behandlar i stort sett avsnittet om EU:s budget endast ur EU-perspektiv, dvs hur medlemsstaternas avgift beräknas samt budgetens fördelning på de olika budgetposterna. Miljöpartiet de gröna menar att årsboken även borde tillföras ett svenskt perspektiv på EU- budgeten, dvs hur inbetalningen administreras, vilka skatter som tillförts för att finansiera medlemsavgiften, men också vad det kostar Sverige att vara medlem i unionen utifrån ökade administrativa kostnader, kostnader för harmoniseringsåtgärder, resekostnader etc.
En hållbar utveckling
Många miljöproblem känner inga nationsgränser. Det är uppenbart när det gäller försurning, skador på ozonskiktet, den tilltagande växthuseffekten och vattenföroreningar som når flera länder. Men det gäller också handel med kemiska varor och restprodukter, miljöskatter som påverkar handel, investeringar och lokaliseringar m m. Det är därför nödvändigt att miljöproblem hanteras på överstatlig nivå, men aldrig på ett sätt som hindrar enskilda länder att gå före med skarpare miljölagstiftning. Gemensamma regler och lagar inom miljöområdet måste alltså vara utformade som minimiregler, inte som harmoniseringsregler.
Avgörande för att lyckas med miljöfrågorna är också att de ekonomiska villkoren för miljöanpassning blir bättre och att miljöstörande verksamhet får betala sina miljökostnader fullt ut. För att detta ska bli möjligt måste miljö- skatterna generellt höjas och för att stoppa den pågående miljödumpningen, genom alltför låg miljöbeskattning i vissa länder, måste rimliga miniminivåer för miljöskatter införas inom EU.
Årsboken slår fast att "principen om att hållbar utveckling skall genomsyra alla EU:s politikområden har lagts fast och börjat omsättas i praktiska strategier." Miljöpartiet de Gröna anser att detta är en mycket vilseledande beskrivning av utvecklingen under året! Miljöhänsyn genomsyrar långt ifrån alla politikområden inom EU, tvärtom gäller som tidigare att den inre marknadens funktioner alltid prioriteras före miljö- och hälsoskydd. Exempelvis har EU-kommissionen under året beslutat att Sveriges inte får behålla förbudet mot vissa azofärgämnen och mot cyklamat, just med hänvisning till att förbudet utgör ett handelshinder. Kommissionen har också undanlåtit att presentera möjligheter att ta hänsyn till miljöaspekter vid offentlig upphandling. Exempel på direkta bakslag är direktivet om utsläppande av biocidprodukter på marknaden, direktivet om gemensamma regler för naturgas och EU-kommissionens beslut att inte medge Österrike och Luxemburg undantag mot genmanipulerad majs. Att Sverige i frågan om genmanipulerad majs inte givit Österrike och Luxemburg stöd är beklagligt, både sett till sakfrågan och i det perspektivet att när Sverige inte törs stå upp för försiktighetsprincipen till förmån för andra länder inte heller kan vänta stöd i de frågor där Sverige hamnat på kollisionskurs med EU, exempelvis beslutet att Sverige inte får hindra avel med belgisk blå.
Kommerskollegium ansvarar för att se till att hinder för den inre markna- den undanröjes. Tyvärr har detta medfört att för lite vikt i vissa fall läggs på miljöaspekter, vilket exempelvis varit fallet när Sverige inlämnade en negativ kommentar till det danska förslaget att förbjuda användning av växt- skyddsmedel på privata arealer som inte utnyttjas yrkesmässigt.
Den försenade stängningen av Barsebäck behandlas inte tillräckligt utförligt i skrivelsen. Grunderna till Sydkrafts klagomål till kommissionen borde ha redovisats, liksom även kommissionens agerande i frågan och en redogörelse över vilka problem kärnkraftsavvecklingen möter om kommis- sionen ger Sydkraft rätt.
Svenska övergångsregler från medlemskapsförhandlingar na
Att en redogörelse för den fortsatta behandlingen av svenska övergångsregler från medlemskapsförhandlingarna fått ett eget kapitel i årsboken är bra. Miljöpartiet de gröna anser dock att denna redogörelse fortsättningsvis måste göras mer utförlig så att samtliga undantag som ännu är aktuella eller varit uppe för diskussion under året berörs. Nu saknas exempelvis redogörelse kring Sveriges femåriga undantag att bibehålla lagstiftningen rörande fritidsbostäder och Sveriges övergångsbestämmelser gällande mervärdesskattereduktioner/-befrielse på olja.
Dialogen med medborgarna och företagen
Årsboken behandlar kortfattat kommissionens informationssatsningar. Hur mycket pengar som avsatts för information inom Sverige och vilka grupper och organisationer som fått ta del av EU-medel för informationskampanjer framgår dock inte, vilket är en brist i sammanhanget.
Straffrättsligt samarbete, polisiärt samarbete och tullsamarbete
Beträffande samarbetet inom den sk tredje pelaren är regeringsskrivelsen i stora stycken väl naiv. I positiva ordalag beskrivs hur Europol i framtiden kommer att öka möjligheterna att komma åt organiserad brottslighet, men de negativa konsekvenser Europols konstruktion kan medföra och de ökade svårigheter för flyktingar att få asyl sopas helt under mattan.
Under våren 1998 ratificerade riksdagen Schengenkonventionen och Amsterdamfördraget. Genom Amsterdamfördraget förbinder sig Sverige att öppna sina gränser mot övriga länder som deltar i det sk Schengen- samarbetet. För att passera dessa gränser ska ingen behöva visa pass eller genomgå gränskontroll. Men för att detta inte samtidigt ska ge ökat spelrum för droghandel, illegal invandring eller gränsöverskridande brottslighet ska bortfallet av de inre gränskontrollerna "kompenseras" med förstärkt kontroll vid Schengenländernas yttre gränser. Dessa gränser ska bara kunna passeras vid auktoriserade gränsstationer vid fasta öppettider. Vid både in- och utresa ska alla personers identitet fastställas. Alla länder är också skyldiga att införa påföljder för personer som passerar de yttre gränserna utanför gränsöver- gångsställena och de fastställda öppettiderna.
För personer som inte är medborgare i något EU-land är kraven mycket höga. Rätten till inresa, arbete och vistelse ska kontrolleras och utlänningen kan även krävas på dokument som visar ändamålet med besöket och bevis för att han eller hon har tillräckligt med pengar för vistelsen och hemresan. Personen får inte heller vara rapporterad som "icke önskvärd". Uppfylls ej samtliga villkor måste personen i princip vägras inresa.
Målsättningen är att inget land ska "dra till sig" flyktingar, men risken är uppenbar att resultatet blir att många asylsökande kommer att få svårt att finna en fristad i EU. Att klimatet hårdnat för asylsökande i Sverige är uppenbart, under de nio första månaderna 1998 begärde Sverige att andra medlemsstater skulle ta ansvaret för asylsökande i 1 500 ärenden, vilket utgör ca 15 % av det totala antalet asylsökande under perioden.
Om en tredjelandsmedborgare reser till annat land inom Schengenområdet än det ursprungliga inreselandet, ska han eller hon anmäla sig hos behörig myndighet, antingen vid själva inresan eller senast tre arbetsdagar därefter. Schengenkonventionen innehåller också bestämmelser om s k hotellkontroll. Det innebär att hotellinnehavare, pensionatsinnehavare och innehavare av campingplats ska se till att utländska gäster fyller i registreringskort samt styrker sin identitet. Även medborgare i andra Schengenstater räknas här som utlänningar.
Schengenländerna är fria att kräva att var och en när som helst kan bevisa att hon är medborgare i ett EU-land. I praktiken gäller därmed inte någon frihet att resa utan pass, även om inget pass behöver visas vid gränsen kan det komma att behövas senare!
Eftersom ingen kontroll får ske vid gränserna mellan medlemsländerna har man ansett att andra metoder måste användas för att "hålla koll på medborgarna". Övervakning av en person utan dennes vetskap är tillåten, bl a om den "allmänna uppfattningen" om personen "leder till misstanke" att han eller hon "kommer att begå" brott, dvs en så luddig formulering att i princip vem som helst kan övervakas hemligt.
En flora av dataregister finns för att snabbt kunna få information om olika personer, Schengens informationssystem (SIS) ska användas vid bland annat gränskontroller och polisutredningar samt vid utfärdande av visum och uppehållstillstånd. Men SIS har inte ansetts vara tillräckligt, utan samtidigt har man tagit fram en hemlig handbok, den s k Sirenemanualen. Vissa delar av manualen har läckt ut och visar bland annat att registrering och utväxling av personuppgifter ska ske för att avvärja hot mot "allmän ordning och säkerhet" och att polismyndigheterna ska samordna resultatet av ett systematiskt samarbete mellan ländernas underrättelsetjänster. Europols databaserade informationssystem går ännu längre med registering av ras eller etniskt ursprung, religiös tro, hälsotillstånd, politisk åsikt och sexuella mönster.
Medlemsstaterna är skyldiga att förse Europols olika register med upp- gifter, dels genom att vissa uppgifter överlämnas utan särskild begäran, dels också genom att uppgifter skall lämnas på begäran av Europol. De anställda i Europol ska enligt konventionen ha rätt att åtnjuta immunitet och privilegier i sin tjänsteutövning, dvs anställda inom Europol kan inte ställas inför rätta. Eftersom inte heller någon parlamentarisk kontroll finns över Europol har Europol en mycket säregen ställning inom EU, en stat i staten.
Det österrikiska ordförandeskapet lanserade ett strategidokument om migrations- och asylpolitiken. Dokumentet var mycket långtgående och genomsyrades av en negativ flyktingsyn. Lyckligtvis framfördes stark kritik mot dokumentet i ministerrådet och det ledde inte till några beslut, även om diskussioner fortfarande förs om exempelvis återtagandeavtal mellan EU och tredje land. En årsbok bör dock inte enbart ta fasta på faktiska beslut, utan också redovisa viktiga politiska strömningar och övergripande frågor som varit uppe för diskussion, då detta skulle ge en mer rättvisande bild av utvecklingen inom unionen.
EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik
Beträffande EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik (GUSP) görs den märkliga slutsatsen i skrivelsen att denna är "mellanstatlig till sin karaktär" och att "i princip fattas samtliga beslut med enhällighet". I och med att Amsterdamfördraget träder i kraft är detta långt ifrån sanningsenligt. En talesman för EU i frågor som rör den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken ska utses, vilken också kommer ha ett "utrikesdepartement" på EU- nivå till sitt förfogande. De enda frågor där vetorätten helt och fullt ligger kvar är frågor som rör militära operationer. Sveriges möjligheter att agera i FN och att samarbeta med tredje världens länder för en rättvisare världsordning har allvarligt inskränkts genom vårt EU-medlemskap. I skrivelsen poängteras att "Sverige fortsätter sin traditionellt mycket aktiva roll i FN-sammanhang genom att verka nationellt". Miljöpartiet delar inte den analysen.
Miljöpartiet motsätter sig varje strävan som leder till en militarisering av EU, då detta på ett allvarligt sätt är ett hot mot freden. Vi anser att Sveriges militära alliansfrihet måste göras trovärdig genom att Sverige avsäger sig observatörskapet i EU:s militära samarbete, VEU.
Den gemensamma handelspolitiken
Genom medlemskapet i EU har vi i Sverige fått erfara att murarna mot resten av världen har vuxit. Handelshinder har införts riktade mot bland annat de asiatiska länderna. Miljöpartiet de gröna vill gå motsatt väg, mot större öppenhet, större generositet och en mer rättvis global handel med miljömässigt och socialt ansvar. Miljöpartiet kräver därför att EU och dess medlemsstater ska arbeta för att införa miljömässiga och sociala skyddsklausuler i alla internationella handelsavtal. Vi vill utveckla en rättvisare ekonomisk världsordning där varje land har förmågan att försörja alla medborgare på ett betryggande sätt. Dumpning av jordbruksöverskott från EU på världsmarknaden är ett exempel på hur dagens system istället bidrar till att försvåra för fattiga länder att ta sig upp ur fattigdomsfällan. EU har idag blivit en huvudaktör när det gäller internationella handelsavtal. Så länge vi är medlemmar i EU måste vi därför ställa krav på att EU ska driva en solidarisk politik som inte suger ut omvärlden eller på annat sätt bidrar till orättvisor, förtryck och miljöproblem.
Regeringen konstaterar i skrivelsen att Sverige inom EU arbetar med att påverka handelspolitiken i frihandelsvänlig riktning och att det finns områden inom handelspolitiken där unionen är mindre frihandelsvänlig än vad Sverige skulle önska. Trots detta slår skrivelsen fast att genom medlemskapet har "Sveriges möjligheter att påverka den internationella utvecklingen ökat". Miljöpartiet de gröna delar inte den slutsatsen.
EU:s handelspolitik bygger på ett ekonomiskt resonemang som inte tar hänsyn till ekologiska och sociala realiteter. Som medlem i EU tvingas Sverige in i denna fålla. Det är ett faktum att ökad världshandel leder till ökade transporter, vilket leder till ökade utsläpp av växthusgaser som driver på klimatförändringar som leder till ökade miljöproblem. En högre grad av närproduktion är därför nödvändig för att kunna skapa ett ekologiskt hållbart samhälle. Samtidigt som konsumtionen är på väg att spränga de ekologiska ramarna ökar klyftorna i världen, de rikaste 20 procenten av världens befolkning står för hela 86 procent av den privata konsumtionen i världen.
Under hösten 1998 har EU inlett arbetet med att utforma en strategi inför de stundande WTO-förhandlingarna. Miljöpartiet menar att Sverige i detta arbete måste anta en mycket aktiv roll och bl a driva följande:
? Frihandel måste kompletteras med såväl miljöklausuler som sociala klausuler. ? ? Varje land måste ges generell rätt att gå före genom att ställa höga miljö- krav på produkter vad gäller såväl innehåll som produktionsmetoder. ? ? Varje land ska ges rätten att ställa krav på import, och import som producerats på ett miljövidrigt sätt eller med metoder som är oacceptabla från social synpunkt ska stoppas. ? ? Offentlig upphandling ska kunna göras utifrån såväl miljö- och hälso- kriterier samt transportkriterier som utifrån viljan att stötta ett lokalt näringsliv. ? ? Offentlig upphandling ska också kunna göras utifrån krav på företag då det gäller diskriminering etc. ? Miljöpartiet anser att regeringens skrivelse borde ha redovisat både de goda och de dåliga effekter ekonomins globalisering medfört. Det är en viktig uppgift att finna en balans där den goda sidan, att kontakter och utbyte mellan folk och länder ökar, kan utvecklas, samtidigt som man bekämpar de dåliga sidorna, att handeln sällan sker på lika villkor och att den kan hindra både social utveckling och en bra miljöpolitik.
Transeuropeiska nät för transporter
Kommissionen fattade i juli 1998 beslut om fördelning av ekonomiskt stöd till transeuropeiska nät för transporter. 470 miljoner ecu är avsatta i budgeten. Av dessa har 27 miljoner ecu avsatts till svenska projekt som t ex byggande av svenska landanslutningar till Östersundsbron. Den rättsliga grunden för dessa ekonomiska stöd har inget övergripande miljökrav som kriterium, vilket gör att medel mycket väl kan ges till direkt miljödåliga projekt. Kommande årsrapporter bör därför inte enbart redovisa vilka projekt som fått medel, utan också på vilka grunder.
Förenklad lagstiftning på den inre markanden
Under hösten 1998 startade SLIM IV, dvs arbetet med att förenkla lagstiftningen på den inre marknaden. Statskontoret har i en rapport lagt fram förslag om hur Sverige aktivt bör påverka EU:s regelförbättring. I rapporten framgår också att EU-relaterade föreskriftsarbeten utgör en mycket hög andel av myndigheternas grundförfattningar. Exempelvis har 90 % av Kemikalieinspektionens grundförordningar, utfärdade under 1993-1997, sin utgångsperiod i EU-direktiv. Motsvarande andel för Livsmedelsverket är drygt 80 %. Detta visar med tydlighet hur stor påverkan EU har över Sverige. Miljöpartiet de gröna menar att det inte bara är av vikt att förenkla lagstiftningen, utan att lagstiftningen också måste anpassas så att beslut fattas på rätt nivå.
Revisionsrättens slutsatser
I skrivelsen behandlas revisionsrättens roll i EU. Den kritik mot EU-kommissionen som framkom i revisionsrättens granskning av budgetåret 1996 nämns dock endast sporadiskt. Detta är en uppenbar svaghet och Miljöpartiet menar att i kommande årsberättelse måste en utförlig sammanfattning av revisionsrättens slutsatser bifogas. Beträffande det mycket omdiskuterade programmet för yrkesutbildningar, Leonardo da Vinci, är årsboken ensidigt positiv trots de uppgifter om oegentligheter som uppdagats under året. Miljöpartiet ser ingen anledning att tona ned de omfattande svindlerierna inom EU, tvärtom bör de i möjligaste mån lyftas fram i ljuset.
Öppenhet och insyn
Amsterdamfördraget öppnar för införandet av en rättsakt som reglerar allmänhetens rätt till tillgång till EU- parlamentets, ministerrådets och kommissionens handlingar. Rättsakten skall antas inom två år efter det att Amsterdamfördraget träder i kraft. För att klara denna tidsfrist är det nödvändigt att snarast dra upp riktlinjer för hur handlingsoffentligheten skall utformas. Regeringen har överlämnat en PM i frågan till kommissionen. Miljöpartiet de gröna anser att regeringen också skall lägga en proposition i frågan till riksdagen. Sverige har viktiga erfarenheter och bör därför agera kraftfullt för att utforma EU:s offentlighetsprincip. För ett så bra resultat som möjligt är det därför angeläget att regeringen inhämtar synpunkter från riksdagspartierna, för att sedan kunna lägga ett förslag som kan drivas i enad front, både av regeringen i ministerrådet, och av de svenska representanterna i EU- parlamentet. Under 1998 har tyvärr tvärtom flera förslag i riktning mot ett öppnare EU motarbetats av vissa svenska representanter i EU-parlamentet. Således har ett förslag att ministerrådets sammanträden ska vara offentliga, när medlemmarna uppträder som lagstiftare, röstats ned av bl a de svenska Socialdemokraterna och bland dem som röstade mot ett förslag om meddelarskydd fanns de svenska representanterna för Moderaterna och Folkpartiet.
Överträdelseärenden
Årsberättelsen redovisar att kommissionen under 1998 i 73 ärenden klagat över hur Sverige inte uppfyllt sina skyldigheter enligt EG-fördraget. Redovisningen av dessa ärenden är dock alltför knapphändig. I kommande årsrapporter bör utfallet av kommissionens klagan samt Sveriges ståndpunkt tydligt redovisas, i vart fall i de ärenden där någon form av medvetet agerande funnits bakom att Sverige inte fullt ut tillämpat EG:s direktiv.
Svenska språket i EU
I skrivelsen framgår att det tolkas till och från svenska endast vid 25 % av alla möten som äger rum inom ramen för rådets verksamhet. Vid möten i kommissionen förekommer det ännu mera sällan tolkning till och från svenska. Enligt EG:s fördrag skall svenska språket vara likvärdigt med de stora EU-språken (vilka har nära nog 100-procentig tolkservice). I EU-parlamentet kommer svenska översättningar av de ärenden som skall behandlas ofta väldigt sent och stundtals inte alls. I skrivelsen framgår att regeringens avsikt är att inför det svenska ordförandeskapet utvärdera om åtgärder behöver vidtas för att stärka det svenska språkets ställning inom EU. Miljöpartiets ståndpunkt är att det redan är uppenbart att åtgärder måste vidtagas redan nu och att regeringen följaktligen måste agera i frågan.
Direktiv antagna av rådet
Bilaga 1 redovisar översiktligt viktigare förordningar, direktiv och beslut antagna av rådet under 1998. Miljöpartiet anser att denna lista fortsättningsvis bör vara komplett så att samtliga antagna direktiv redovisas. Vidare bör det i bilagan framgå vilka medlemsländer som röstat emot, eller lagt ner sin röst, vid varje enskilt beslut. Nu framgår det inte ens när Sverige röstat emot! I aktuella fall bör även en redovisning göras om varför den svenska ståndpunkten skilt sig ifrån rådets majoritetsbeslut.
Förberedelser för Sveriges ordförandeskap i EU
Under det första halvåret 2001 innehar Sverige ordförandeskapet i EU. Miljöpartiet har tidigare motionerat om att riksdagspartierna bör ges utrymme att på ett aktivt sätt deltaga i förberedelsearbetet kring vilka frågor Sverige bör lyfta fram under ordförandeskapet. Regeringens skrivelse redovisar hur förberedelsearbetet påbörjats inom Regeringskansliet. De praktiska frågorna kring mötesverksamhet etc tycks vara väl organiserade, men ännu har regeringen inte inneslutit riksdagen i det politiska förberedelsearbetet. Miljöpartiet de gröna vill därför åter aktualisera frågan om att en parlamentariskt sammansatt kommitté ges i uppdrag att delta i förberedelsearbetet kring vilka politiska frågor Sverige skall prioritera under ordförandeskapet.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att kommande årsberättelser mer utförligt måste referera kommissionens arbetsprogram för året,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att kommande årsberättelser mer utförligt måste redogöra för vilka skatter som tillförts för att finansiera medlemsavgiften, hur medlemsavgiften administreras och vad det totalt kostar Sverige att vara medlem i unionen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att kommande årsberättelser mer utförligt måste redogöra för de svenska undantagen så att samtliga undantag som ännu är aktuella eller varit uppe till diskussion under året berörs,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att kommande årsberättelser mer utförligt måste redogöra för kommissionens informationssatsningar,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om svenska krav vid EU:s arbete inför WTO-förhandlingarna,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att kommande årsberättelser mer utförligt måste redogöra för vilka grunder som legat bakom beslut om de svenska projekt som erhållit stöd för transeuropeiska nät för transporter,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att kommande årsberättelser mer utförligt måste redogöra för revisionsrättens slutsatser,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att regeringen skall återkomma till riksdagen med förslag om hur EU:s offentlighetsprincip bör utformas,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att i kommande årsberättelser redovisa överträdelseärenden på sådant sätt att utfallet av kommissionens klagan samt Sveriges ståndpunkt tydligt framgår,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att regeringen skall vidta åtgärder för att stärka det svenska språkets ställning i EU,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att i kommande årsberättelser redovisa samtliga direktiv varom beslut fattats, samt vilka länder som röstat emot, eller lagt ned sin röst, vid varje enskilt beslut,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att tillsätta en parlamentariskt sammansatt kommitté för att förbereda vilka politiska frågor Sverige skall prioritera under ordförandeskapet.
Stockholm den 24 mars 1999
Marianne Samuelsson (mp)
Birger Schlaug (mp) Yvonne Ruwaida (mp) Kia Andreasson (mp) Gudrun Lindvall (mp) Gunnar Goude (mp) Matz Hammarström (mp) Helena Hillar Rosenqvist (mp) Barbro Johansson (mp) Mikael Johansson (mp) Thomas Julin (mp) Per Lager (mp) Ewa Larsson (mp) Ingegerd Saarinen (mp) Kerstin-Maria Stalin (mp) Lars Ångström (mp)