Det nordiska samarbetet bygger sålunda på en genuin värdegemenskap mellan fem länder och tre självstyrande områden i Norden. Det ger samarbetet både en djup folklig förankring och en unik legitimitet. Styrkan i det nordiska samarbetet ligger inte minst i att det vilar på omfattande nätverk på alla nivåer. Det politiska samarbetet mellan regeringarna och inom Nordiska rådet har sin motsvarighet på kommunal nivå genom vänortssamarbetet och andra organisationer med lång tradition av gränsöverskridande verksamhet på folklig nivå såsom föreningen Norden.
Det som vi kallar den nordiska identiteten bygger på stor språklig och kulturell samhörighet och på en värdegemenskap som har utvecklats genom århundraden. Likartade historiska erfarenheter har lett till att reformationen, demokratin och den sociala välfärden införts på likartat sätt i de olika nordiska staterna. De nordiska länderna har dessutom likartade demografiska och miljömässiga förhållanden.
I en tid då anslagen till nordiskt samarbete skurits ned bör man undersöka möjligheterna att kompensera bortfallet genom att öka samverkan mellan de officiella samarbetsorganen och föreningen Norden m.fl. frivilligorganisa- tioner. Nordiska ministerrådet påpekar i sitt förslag till strategi för samarbete med frivilligsektorn att de nordiska välfärdssystemen är under press, både av sysselsättningsmässiga och demografiska skäl och därför att medborgarnas förväntningar och upplevelse av sina behov ändras i snabb takt. Ministerrådet understryker att här spelar frivilligsektorn en väsentlig - och möjligtvis starkare - roll i det framtida samarbetet med både den offentliga och den privata sektorn inom ramarna för den nordiska välfärdsmodellen.
Välfärden
Till den nordiska värdegemenskapen hör att vi ser välfärden som politikens mål. Därom är vi i varje fall i princip eniga i alla politiska partier i Norden. Partier som har sitt ursprung i folkrörelser, vare sig de ideologiskt grundar sig på kristna värderingar eller på ett mer utilitaristiskt synsätt, har alla individens välfärd som grundvärdering. I den bemärkelsen brukar vi säga att de liberala värderingarna har vunnit över hela fältet.
Välfärd är mycket mer än att fördela skattemedel till ekonomiskt svaga grupper. Det handlar om att få en rad behov tillfredsställda. Behov som både kan kännas angelägna för medborgaren och som kan hanteras i det gemensamma. Den nordiska välrfärdsmodellen är ställd under debatt. Nordenutskottet i Nordiska rådet har därför tillsatt en arbetsgrupp för att närmare granska framtiden för den nordiska välfärdsmodellen. Arbets- gruppen, där jag varit ordförande, presenterade en rapport och på dess förslag anordnades ett seminarium i våras om den nordiska välfärdsmodellen.
Seminariet utmynnade i ett medlemsförslag av mittgruppen i rådet om nordisk välfärd i utveckling som tar ett vitt grepp på hela ämnesområdet, omfattande utbildning och arbete, omsorg och social trygghet, samarbete och solidarisk finansiering av välfärdssystemen. Ett helhetsgrepp på folkhälsan samt allas delaktighet betonas, samt att välfärden inte begränsas av vare sig sektors- eller nationsgränser. Gränsöverskridande samverkan för att komma individen till godo ger också resurseffektivare verksamheter. I konsekvens härmed innehåller förslaget ett yrkande att Nordiska ministerrådet skall verka för att generell välfärd uppnås genom harmoniserade system inom de nordiska länderna samt genom samverkan och kunskapsutbyte inom Norden och med andra regioner, samt även att intensifiera brottsbekämpningen i Norden och dess närområden och därvid särskilt beakta att unga lagöver- trädare tidigt får den hjälp som behövs för en harmonisk och human samhällsanpassning. Dessa punkter - kriminaliteten och ungdomen - har behandlats av var sin arbetsgrupp inom Närområdesutskottet, som också understryker det ömsesidiga beroendet mellan Norden och dess närområden. En annan fråga som är gränsöverskridande är alkohol- och drogmissbruk och förslagsställarna begär ett nordiskt program för att uppfylla WHO:s mål att bekämpa droger och för att begränsa den höga alkoholkonsumtionen. I den andan fastlade Parismötet i december 1996 ett progressivt och socialt långtgående program som Sverige ställde sig bakom. Det förpliktar! Sverige skall för övrigt vara värdland för en liknande konferens i WHO-regi 1999.
Dessvärre har behandlingen av medlemsförslaget blivit fördröjd och torde fortsätta efter sessionen, samtidigt som man får hälsa med tillfredsställelse att budgeten på detta område ökar och att ett nytt forskningsprojekt om de nordiska välfärdssamhällena sedda i ett europeiskt perspektiv igångsätts.
Samerna
Samerna har vid upprepade tillfällen sökt uppnå medlemskap i Nordiska rådet och varje gång fått avslag. I maj framlades ett medlemsförslag med samma yrkande med hänvisning till att det i Finland, Norge och Sverige finns folkvalda sameting. Presidiet avslog denna hemställan med hänvisning till att rådet utgör ett samarbete mellan länderna och tre självstyrande områden i Norden som endast kan utövas av valda ledamöter i respektive lands parlament eller självstyrelseorgan vilket med hänsyn till rådets stadga är motiverat. Avsikten med medlemsförslaget föreföll presidiet vara att gå förbi frågor om vad som kan anses som nationellt och föreslå att några av dem istället skulle lösas inom det nordiska samarbetet. Avsaknaden av nationella lösningar på sådana frågor kunde inte läkas inom Nordiska rådet med mindre än att de nationella löstes samtidigt. Det senare var något som låg utanför rådets kompetens.
Presidiet tog ej ställning till förslagets andra yrkande, nämligen att tillräckliga resurser tillställs de samiska organen så att de kan vidareutveckla sitt politiska arbete. Om detta sägs intet i presidiets betänkande, och det kan ju bero på att man ser detta som en nationell angelägenhet.
Rörlighet över gränserna
En smidigt fungerande gränstrafik underlättar enskilda människors vardag och upprätthåller mellanfolkligt samarbete i gränsregionerna. Väl fungerande gränsrutiner är nödvändiga för såväl norska som svenska gränsregioner som ofta har en infrastruktur av glesbygdskaraktär.
Vi ser därför med tillfredsställelse att Danmark, Finland och Sverige fått observatörsstatus i relation till Schengenöverenskommelsen och även EES- länderna Island och Norge i avvaktan på ett samarbetsavtal. Att infria den fria rörligheten enligt Maastrichtfördraget och avskaffa gränskontrollerna kräver en ömsesidig tillit, något som det nordiska samarbetet och de nordiska nätverken lagt en grund för i Norden.
I Nordiska rådet har problemen för dem som bor på ena sidan om en nordisk gräns och arbetar på den andra varit som en följetong i mer än 20 år. Oftast har det gällt skatteproblem när man haft inkomst på ena sidan gränsen och varit folkbokförd på den andra. Det har också gällt problem med beskattning av fastigheter och fordon. Vid flera sessioner har frågor ställts till ministerrådet vilka åtgärder man avsett att vidta för att lösa gränsgångares problem. Senast har det gällt att köra utlandsregistrerade fordon över gränsen. Det har både rört sig om rätten att tillfälligt övernatta på arbets- platsen utan att få sin bil beslagtagen och rätten att passera en nordisk landgräns med sin tjänstebil. Den gången har regeringarna hänvisat till smärre anpassningar av reglerna för användning av utlandsregistrerade personbilar, innebärande entydiga kriterier för fastställande av hemvist. Men man erkände också att problemet inte var löst för alla gränspendlare och att det inte heller kunde lösas utan att man tillämpade någorlunda lika avgifter för personbilar i de nordiska länderna, något som knappast var aktuell politik. Vi hade kanske hoppats att gemensamt inträde i EU skulle upplöst alla dessa svårigheter och problem, men så blev inte fallet. Vi har ju dock både den nordiska arbetsmarknaden och EES-avtalet, som avser fri rörlighet för arbetskraft, kapital, varor och tjänster att hänvisa till. Vi vill därför anmoda regeringen att utnyttja de avtalsverk som finns för att åstadkomma lösningar på kvarstående konkreta problem som försvårar för nordbor att bosätta sig och arbeta i annat nordiskt land. Kvarstående svårigheter strider ju både mot andan i den fria nordiska arbetsmarknaden och EES-avtalet som alla nordiska länder deltar i.
TV-samarbetet
För något mer än ett år sedan uttalade de nordiska statsministrarna att helt avgörande för det nordiska samarbetet är just förmågan att förstå varandra. Det är dokumenterat att vi i Sverige är sämst på att förstå andra nordiska språk. Om vi inte skall äventyra det nordiska samarbetet, måste vi bygga upp ett helt annat kunnande än det som vi har nu. För detta syfte är TV-programmen en mycket viktig väg.
Det är inte tekniken som hindrar oss i Sverige att följa grannländernas TV- program. Om möjligheterna togs till vara fullt ut, skulle mer än hälften av alla svenska hushåll nu kunna se de norska och danska motsvarigheterna till Kanal 1, TV2 och TV4.
I verkligheten har dock bara 4 % av de svenska TV-tittarna tillgång till de norska programmen. 11 % kan se de danska och 8 % den kombinerade finska kanalen, som sänds i olika kabel-TV-nät. Kabel- och satellitföretagen har inte tagit hänsyn till vädjanden att se detta långsiktigt och ta sitt ansvar. Därför framhöll Föreningen Norden att regeringen borde förmå programföretag att ge Sverige ett nordiskt TV-utbud och därmed medverka till att stärka den nordiska språkförståelsen. Detta medförde inga kostnader utan var en fråga om politisk vilja. Ambassadör Lennart Bodström har 1997 föreslagit att regeringen helt enkelt skulle ålägga företagen att sända nordiska public service-kanaler. Hans förslag kom dock inte att ingå i någon regeringsproposition, sedan man från TV-företagens sida hänvisat till att den kommande digitaltekniken skulle utvidga utrymmet i etern så mycket att plats kunde erbjudas alla nordiska kanaler.
Att digitaltekniken automatiskt skulle lösa problemen är dock en sanning med modifikation. I juni 1998 fördelades de första sändningstillstånden för marksänd digital-TV och sändningarna beräknas starta om ca ett år över fem områden. Olika programföretag har sökt tillstånd. Inget av de företag som fått sändningstillstånd har särskilt framhävt det nordiska programstoffet i sina ansökningar. Kontakter mellan föreningen Norden, som varit pådrivande i denna fråga, och TV-bolagen har dock visat att dessa anser att intresset i Sverige för de övriga nordiska ländernas program är så litet, att det i dagens läge inte skulle löna sig att sända dem via kabelnät i Sverige. Det digitala marknätet skulle därför i inledningsskedet knappast innebära någon förbättring ur nordisk synvinkel. Enda undantaget skulle vara att SVT fått tillstånd för nyhetskanalen "SVT 24" som skall sända dygnet runt. Nyhets- material från de nordiska länderna, som SVT får "gratis" via Nordvision- utbytet, skulle bli ett värdefullt tillskott för att fylla denna kanal.
Det digitala marksystemet kommer de närmaste åren att byggas ut, både med fler kanaler och till fler områden. Nordiska kanaler kommer dock inte att med automatik läggas in i det digitala marknätet. De företag som vill sända måste således själva ansöka och betala distributionskostnaderna vilket de danska, finska och norska programbolagen knappast har intresse av. Enda möjligheten att deras program läggs ut i det digitala marknätet torde vara att ett samnordiskt initiativ tas så att ett antal nordiska public service-kanaler görs tillgängliga i hela Norden på det sätt som Nordsat-projektet i slutet av 1970-talet avsåg. Den främsta anledningen till att Nordsat inte kom att förverkligas var de upphovsrättsliga problemen. Nordiska rådet kommer att vid sin kommande session i november i Oslo anta en rekommendation till Nordiska ministerrådet att ta initiativ till att regeringarna verkställer en samordnad lagstiftning på det upphovsrättsliga området, som säkrar rationell avräkning till fördel för en mer utbredd användning av de nordiska TV- stationernas arkivstoff.
Föreningen Norden
Frivilligorganisationerna är den breda folkliga bas som det nordiska samarbetet vilar på, och den prioritering av kulturområdet som Nordiska ministerrådet givit uttryck för skulle få större effekt om den kompletteras med insatser för att stimulera det folkliga engagemanget och organisationslivets insatser. I budgetpropositionen för 1999 ger regeringen föreningen Norden det erkännandet att den anser dess verksamhet vara värdefull och fylla en väsentlig funktion då det gäller att sprida information och ge det nordiska samarbetet en folklig förankring. Föreningen är också en central samarbetspartner vid genomförandet av samnordiska aktiviteter/program.
I och med att Nordiska rådets rådssekretariat 1996 flyttade från Stockholm till Köpenhamn har det kommit att i Stockholm saknas en utåtriktad nordisk informationsverksamhet. Därför tog föreningen Norden initiativ till ett Nordens informationscentrum, Arena Norden, som inledde sin verksamhet i slutet av 1995. Arena Norden verkar för att synliggöra det nordiska sam- arbetets mervärde och resultat för allmänhet, organisationer och näringsliv. Detta gäller såväl det officiella nordiska samarbetet som det breda folkliga.
Arena Norden vänder sig till en nordiskt intresserad allmänhet och till de personer som är intresserade av det nordiska föreningslivet. Utöver detta prioriteras lärare och elever i grundskolan som får läromedel och möjlighet till informationssökning på det nordiska skoldatanätet. Vidare får ungdomar information om studiestipendier och möjligheter att sommarjobba i ett grannland och studenter och forskare får hjälp med informationssökning och kontakter i de nordiska länderna. Nordiska invandrare kan läsa tidningar och låna böcker på sitt mordersmål samt få hjälp med formella kontakter i praktiska ärenden.
Nordiska rådets svenska delegation har slutit ett samarbetsavtal med Arena Norden som innebär att Arena Norden övertar en stor del av den informationsverksamhet som förut handhafts av delegationens sekretariat. För dessa arbetsuppgifter debiteras delegationen 25.000 kronor per kvartal. Detta avtal innebär en viss kompensation för de nedskärningar på personalsidan som drabbat delegationen under de senaste åren. Det är därför av största vikt att Arena Norden bibehålls och ges allt stöd. I förslaget till statsbudget för 1999 föreslås oförändrat anslag för föreningen Norden, vilket motsvarar ca 7,1 miljoner kronor. Däremot finns Arena Norden ej upptaget som ett anslag eller en särskild kostnad. I budgetpropositionen sägs att regeringen under 1998 genom särskilda beslut beviljat stöd till informations- verksamheten vid Arena Norden med 1 miljon kronor, samt att behovet av ytterligare sådant stöd, liksom stöd till andra aktiviteter av betydelse för det nordiska samarbetet, kommer att prövas i särskild ordning.
Denna njugghet gentemot Arena Norden samt formuleringen som antyder att det kanske bara rör sig om en tillfällig verksamhet, förefaller märklig med tanke på att Arena Norden övertagit den större delen av de informations- uppgifter som förut handhafts av svenska delegationens kansli och även av presidiesekretariatet när det var lokaliserat till Stockholm. Arena Norden har under 1998 utvidgat sin verksamhet med inrättandet av servicetelefonen Hallå Norden, som invigdes den 9 juli av den nordiske samarbetsministern Leif Pagrotsky, tillika ordförande i Nordiska ministerrådet. Ministerrådet hade givit föreningen Norden uppdraget att på försök driva en nordisk servicetelefon under ett år. Förutom informationsuppgifter har Hallå Norden även fått ta hand om ärenden som visar att enskilda människor kan komma i kläm när de flyttar inom Norden och att det finns tydliga begränsningar i den fria rörligheten över gränserna. Svårast att reda ut har varit frågor om rätt instans för invecklade skatte- och pensionsärenden, men problem dyker också upp när det gäller meritvärdering inför jobb eller studier i ett grannland, studiestöd, tullärenden m.m. Förutom informationsuppgifter har sålunda Arena Norden lyft av en avsevärd handläggningsbörda från den genom besparingar reducerade personalen vid Nordiska rådets organ. Detta och det faktum att Arena Norden utgör enda existerande centrum för nordisk information i Stockholm utgör grunden för mitt yrkande att dess verksamhet säkerställs på permanent basis.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om initiativ för att aktivera och föra vidare den nordiska debatten om välfärden,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att i Nordiska rådet verka för WHO-målet och i Parismötets anda när det gäller bruk och missbruk av alkohol och andra droger,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att förutsättningar ges för de samiska organen så att de kan vidareutveckla sitt politiska arbete,1
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om uppföljning av gränsgångares problem i avsikt att främja ökad rörlighet och smidigt "vardagsumgänge" över landgränserna,
5. att riksdagen uppdrar åt regeringen att åstadkomma de förändringar inom TV-samarbetet som erfordras för att nordiska länders public service- kanaler skall kunna ses i andra nordiska länder,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för att stimulera engagemanget inom såväl föreningen Norden som andra organisationer verksamma på folklig nivå samt att verksamheten vid Arena Norden som en permanent resurs för den nordiska informationen i Sverige bör säkras.
Stockholm den 27 oktober 1998
Elver Jonsson (fp)