FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna har nu funnits i femtio år. Det som från början var en deklaration om mänskliga rättigheter och en rättighetskatalog har med tiden utvecklats till i många delar sedvanerättsliga regler.
Sverige betonar både nationellt och internationellt vikten av att mänskliga rättigheter respekteras och utvecklas. Insatser har gjorts nationellt och internationellt för att stärka rättsreglerna, utbilda och informera om de olika rättigheter som den allmänna förklaringen omfattar. Sverige har också anslutit sig till en stor mängd internationella instrument inom detta område.
Alla mänskliga rättigheter är enligt FN:s syn universella, odelbara och in- bördes beroende av varandra. Trots omfattande insatser och en god vilja diskuteras ibland huruvida Sverige uppfyller alla detaljer i de instrument som berör landet. En sådan diskussion är viktig, men viktigast är att utvecklingen förs framåt inom området mänskliga rättigheter. Vilka är målen för Sverige nationellt och internationellt. Särskilt viktigt är detta i ett skede när Sverige är medlem av FN:s säkerhetsråd och förbereder en ordförandeskapsperiod inom EU.
FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Mary Robinson, har efterlyst konkreta nationella handlingsplaner för förverkligande av de åtagan- den som stater gjort när de i tal och skrift betygat sin respekt och vördnad för dessa rättigheter.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag om en nationell handlingsplan rörande mänskliga rättigheter i Sverige,
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag om en nationell handlingsplan rörande Sveriges agerande inom området mänskliga rättigheter internationellt.
Stockholm den 27 oktober 1998
Lena Ek (c) Marianne Andersson (c)