Mänskliga rättigheter och demokrati
Demokratier blir allt vanligare i världen. Från att för ett decennium sedan ha varit undantag är nu demokrati den dominerande styrelseformen. Idag finns endast enstaka diktaturer kvar i Europa och Latinamerika, nämligen i Vitryssland och på Kuba. Situationen är oroande även i Federala republiken Jugoslavien (Serbien-Montenegro).
I Central- och Östeuropa har demokratin gjort stora framsteg och även om situationen är bräcklig på sina håll, har de brutala diktaturerna försvunnit nästan överallt. Mänskliga rättigheter respekteras i betydligt större omfattning nu än tidigare. Men brott mot de mänskliga rättigheterna förekommer trots allt. Att detta sker är allvarligt och skall alltid påtalas i Europarådet och andra organ.
I Latinamerika, som tidigare plågades av många militärdiktaturer, är det enbart Kuba som nu inte har en folkvald regering. Men åtskilliga av demokratierna är bräckliga och respekten för mänskliga rättigheter är inte tillfredsställande i vissa av länderna. Viljan till fred och försoning i Centralamerika _ nu senast i Guatemala _ är dock tydligt märkbar.
I Asien är utvecklingen också på rätt väg. De stora undantagen är de fem sex länderna i det socialistiska blocket från Myanmar i väster till Nordkorea i öster. Här kan man inte se någon vilja till demokratisering och de mänskliga rättigheterna ignoreras.
Indonesien är det stora undantaget från regeln att icke-socialistiska länder i denna del av världen är demokratier. Förhoppningsvis förestår en demokratiprocess i detta land.
I ett bälte från Centralasien över Afghanistan, Iran och arabvärlden ner mot Central- och Västafrika är demokratin satt på undantag. Situationen beträffande de mänskliga rättigheterna är inte bättre. I begränsad, men dock växande omfattning finns en islamsk fundamentalism som utövar förtryck mot människor med en annan religiös övertygelse och mot kvinnor. Sudan och Afghanistan är upprörande exempel på detta. Den afrikanska och arabiska socialismen är liksom annat sekulärt maktbegär, som t.ex. i Irak och Libyen, fortfarande den vanligaste orsaken till diktatur och förtryck.
Det är emellertid glädjande att demokratin i det övriga Afrika inte bara fått fotfäste utan även breder ut sig. Fler än 30 länder i Afrika har haft sina första demokratiska val. I södra Afrika är demokrati vanligare än diktatur. Även om situationen där är bräcklig, har betydande framsteg gjorts jämfört med hur det var bara för några år sedan. En viktig uppgift, mot bakgrund av utvecklingen efter förtryck som i vissa fall utmynnat i folkmord, är att etablera normer för hur försoning kan åstadkommas. Gemensamt accepterade former för att utkräva ansvar kan även få preventiva konsekvenser med tanke på många afrikanska konflikters nya karaktär.
Medelhavsområdet
Demokratin har svårt att få fäste i arabvärlden. Början till en positiv utveckling kan dock skönjas i Kuwait och Jordanien. I syfte att främja mänskliga rättigheter och demokrati liksom ekonomisk utveckling och miljösamarbete, har EU en Medelhavsstrategi. Den innebär att alla länderna vid Medelhavets södra och östra kust, utom Libyen som är under FN-sanktioner, erbjuds s.k. "euro-mediterrana-avtal". Detta är associationsavtal som innebär att dessa Medelhavsländer och EU skall utgöra ett frihandelsområde år 2010.
I denna dialog med EU:s samarbetsländer i Medelhavsområdet är det viktigt att frågor om mänskliga rättigheter och demokrati betonas starkare. Den hittillsvarande utvecklingen har visat att respekten för mänskliga rättigheter och utvecklingen mot demokrati inte kommit så långt som det är rimligt att kräva.
Sker inte en demokratisk utveckling och ökar inte respekten kraftigt för mänskliga rättigheter, kommer södra och östra delen av Medelhavsområdet fortsättningsvis att vara en mycket instabil region.
Södra Afrika
Genom avvecklingen av apartheid i Sydafrika och freden och försoningen i Moçambique är situationen i södra Afrika gynnsam för framväxt och stabilisering av demokratin. Likväl är situationen mycket oroande p.g.a. kriget i Kongo, där flera av SADC:s medlemsländer deltar med trupper. Svenskt bistånd och EU-bistånd bör inte gå till statsmakter som för krig.
Inom SADC-samarbetet kommer den ekonomiska integrationen att accelerera, Sydafrikas frihandelsavtal med EU och förestående anslutning till Lomékonventionen bör kunna ge ett värdefullt stöd till den ekonomiska utvecklingen i hela regionen även om villkoren kunnat vara mer generösa från EU:s sida.
För att respekten för mänskliga rättigheter och demokrati skall bli bestående i denna del av Afrika, är det viktigt att bygga upp strukturer som främjar och kontrollerar att utvecklingen går i rätt riktning. Sverige bör därför i dialogen med länderna i södra Afrika betona vikten av att det skapas regionala strukturer för mänskliga rättigheter och demokrati.
Europarådet kan här vara en förebild. Erfarenheterna visar att integrationssamarbetet startade just med mänskliga rättigheter och demokrati när Europarådet bildades för 50 år sedan.
SADC-samarbetet kan ges fastare strukturer när det gäller att övervaka efterlevnaden av mänskliga rättigheter och demokrati bland de tolv länder som är medlemmar. Det framväxande parlamentariska samarbetet inom organisationens ram gör detta möjligt. Europarådets konventioner och mekanismer skulle kunna tjäna som förebilder. En sådan verksamhet skulle kunna finansieras genom EU-biståndet då det handlar om regional integration där erfarenheterna från det europeiska integrationssamarbetet kan vara intressanta. Sverige bör agera för detta inom EU.
Utförlig rapport om mottagarländerna
Sverige arbetar för respekt för mänskliga rättigheter och demokrati genom FN-systemet, genom EU och bilateralt. För ett litet land som Sverige kan det emellertid vara svårt att bilateralt utöva inflytande i sådana frågor. Men en genomförbar uppgift är att få fler länder att inse att det är inom ett demokratiskt styrelseskick som medborgarna har de bästa möjligheterna att forma ett samhälle som värnar om rättsstaten och där yttrandefrihet, politisk pluralism och flerpartisystem kan utvecklas.
I de länder som mottar ett betydande svenskt bistånd har Sverige ett särskilt ansvar för att respekten för mänskliga rättigheter och demokrati stärks och för att etablerade regler och principer efterlevs.
Hittills har Sveriges agerande varit för svagt. Bistånd har utbetalats utan några direkta krav på att utvecklingen skall gå i riktning mot demokrati med ökad respekt för mänskliga rättigheter. Även statsmakter som i decennier har förtryckt sitt folk har kunnat räkna med svenskt bistånd.
Sverige måste nu på ett mycket aktivare och tydligare sätt ställa krav och driva på utvecklingen mot demokrati och respekt för mänskliga rättigheter.
I flera år har vi begärt att regeringen årligen i god tid före, eller senast i samband med, budgetförslaget skall ge riksdagen en utförlig rapport om situationen och utvecklingen när det gäller respekten för mänskliga rättigheter och demokrati i mottagarländerna.
En sådan rapport skulle utgöra ett underlag för en utförlig debatt inför beslut om framtida svenska biståndsinsatser. Vetskapen om att den svenska riksdagen noggrant följer och värderar utvecklingen av mänskliga rättigheter och demokrati skulle vara en viktig signal till mottagarländerna.
Utrikesutskottet uttalade sig positivt redan i mars 1995 i betänkandet om internationellt utvecklingssamarbete över detta förslag och nu senast i betänkandet Uu12:1996/97 förutsattes att en samlad bild av läget beträffande respekten för mänskliga rättigheter och demokrati i mottagarländerna skulle komma att ges, lämpligen som en bilaga till budgetpropositionen.
Tyvärr har regeringen inte heller denna gång uppfyllt förväntningarna när det gäller att redovisa denna samlade bild av situationen i mottagarländerna. Den redovisning som nu sker i riksdagen är minimal och har snarast försämrats jämfört med redovisningen för ett par år sedan. Det finns därför anledning att återigen rikta anmärkning mot regeringen för bristande intresse för att redovisa läget för mänskliga rättigheter i de länder som mottar svenskt bistånd.
Förbättrad kontroll
Det internationella regelsystem som syftar till att värna den enskilda människans rätt, är väl utbyggt. Även om det finns vissa brister är det stora problemet att länder inte ansluter sig till internationella konventioner eller, vilket är vanligare, att förpliktelserna inte uppfylls.
Det finns en rad ideella internationella organisationer som gör ett viktigt arbete när det gäller att övervaka situationen och i rapporter redovisa läget för mänskliga rättigheter och demokrati. Tiden borde dock nu vara mogen att också FN:s generalförsamling får en detaljerad rapport om läget beträffande efterlevnaden av de principer som organisationen själv är grundad på. Barnkonventionens uppföljningsmekanism kan tjäna som föredöme, men granskningen bör ske direkt i generalförsamlingen. En sådan årlig rapport borde bli föremål för en ingående och bred debatt med alla medlemsländer.
Den 10 december 1998 är det 50 år sedan den universella deklarationen om de mänskliga rättigheterna antogs av FN:s generalförsamling. Denna dag kunde vara ett bra tillfälle att för första gången genomföra en uppföljnings- debatt.
Villkor för svenskt bistånd
Noggranna rapporter om läget för de mänskliga rättigheterna och demokrati i de länder som mottar bistånd från Sverige skall utarbetas årligen och redovisas i god tid före beslut om biståndssamarbete, senast i samband med att budgetpropositionen avlämnas. Bistånd får inte utbetalas till statsmakter som grovt och systematiskt kränker mänskliga rättigheter och utövar förtryck mot sina medborgare. Allvarlig korruption skall också utesluta bistånd.
Ekonomisk tillväxt och demokrati
En snabb ekonomisk tillväxt har oftast positiva effekter också vad gäller mänskliga rättigheter och demokrati. Ett snabbt utrotande av fattigdomen i kombination med en högre bildningsnivå främjar detta. Uthållig ekonomisk tillväxt är dessutom förknippad med ekonomisk frihet där ett stort antal aktörer bestämmer samhällsutvecklingen. Detta kan inte kombineras med ett totalitärt samhälle, där statsmakten gör anspråk på att styra varje del av samhällets utveckling.
De fria företagen och de självägande bönderna är viktiga ingredienser i ett pluralistiskt samhälle och därmed förutsättningen för demokrati och mänskliga rättigheter.
Sambandet är dock inte absolut. Även om förtrycket har lättat i länder som Folkrepubliken Kina och Vietnam är det likväl lång väg kvar innan länderna ens kan betraktas som framväxande demokratier. Att dra slutsatsen att de ekonomiska förbindelserna med sådana länder skall avbrytas eller minskas vore dock alldeles felaktigt.
Huvudregeln måste vara att stimulera en snabb fattigdomsavveckling. Det gäller att främja handel, direktinvesteringar och andra privata insatser. Fördelen är att dessa stimulerar den av statsmakten fristående delen av samhället.
Ibland framförs kravet att handelsbojkotter eller avbrytande av de ekono- miska förbindelserna med ett land skall användas såsom påtryckningsmedel. Erfarenheten visar att detta mycket sällan leder till framgång. Sanktioner leder normalt till att landet isoleras och att diktaturen fördjupas. Regimen kan skylla problemen på en fientlig omvärld.
I vissa särskilt allvarliga fall är sanktioner dock nödvändiga. De måste i så fall vara beslutade av FN:s säkerhetsråd för att de skall få effekt och för att de skall ha den moraliska legitimiteten. Det kan inte accepteras att enskilda länder försöker utsträcka sin egen sanktionslagstiftning till att också gälla andra länder.
Om handel och investeringar främjar företagsamhet och det civila samhället gäller motsatsen om bistånd till statsmakten i diktaturer eller andra länder där de mänskliga rättigheterna förtrycks. Bistånd skall inte tillföras de strukturer som står för förtrycket. I stället är bistånd via fria och frivilliga organisationer särskilt viktigt i sådana situationer.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att regeringen inom ramen för EU:s Medelhavspolitik bör betona kravet på mänskliga rättigheter och demokrati i dialogen med de associerade länderna,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige i den bilaterala dialogen och inom EU bör verka för en struktur för att främja och kontrollera respekten för mänskliga rättigheter och demokrati i södra Afrika,
3. att riksdagen hos regeringen begär en redovisning till riksdagen av läget och utvecklingen beträffande mänskliga rättigheter och demokrati i mottagarländerna för svenskt bistånd i enlighet med vad som anförts i motionen,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att svenskt bistånd ej bör ges till regimer som grovt och systematiskt bryter mot de mänskliga rättigheterna,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att regeringen i det internationella samarbetet inom FN bör föreslå att dess generalförsamling får en utförlig rapport och genomför en årlig debatt om läget beträffande mänskliga rättigheter och demokrati i medlemsländerna,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ekonomiska sanktioner.
Stockholm den 23 oktober 1998
Göran Lennmarker (m)
Bertil Persson (m) Liselotte Wågö (m) Sten Tolgfors (m) Karin Enström (m) Roy Hansson (m) Birgitta Wistrand (m) Gustaf von Essen (m) Hans Hjortzberg-Nordlund (m) Lennart Fridén (m) Henrik S Järrel (m)